Παρίσι - Πλατεία της Δημοκρατίας

Παρίσι, 28 Μάρτη 2006 

Μεγαλειώδης πορεία ενάντια στον εργασιακό νόμο που προσπαθούσε να προωθήσει η Γαλλική κυβέρνηση.

Η παρακάτω ασπρόμαυρη γελοιογραφία δημιουργήθηκε στο ξενοδοχείο Crowne Plaza Paris στην πλατεία Place de la Republique στο κέντρο του Παρισιού.Την ετοίμασα αργά την νύχτα μετά το πέρας των διαδηλώσεων και των εκτεταμένων επεισοδίων που έλαβαν χώρα σε αυτή την πλατεία αλλά και σε άλλα σημεία στο Παρίσι.

parisi plateia tis dimokratias poreia episodia ergasiakos nomos sarkozi geloiografia iatridis antapokrisi arthro astrosnews 

Είχα βρεθεί εκεί με εκπαιδευτική εκδρομή που διοργάνωσε το Στ' εργαστήριο ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Εκείνη την ημέρα, για να είμαστε μακριά από την πόλη, μας είχαν προταθεί δύο επιλογές από τον ξεναγό μας τον Παναγιώτη: Να πάμε Disneyland  ή σε κάποια κάστρα στις ακτές του Ατλαντικού.

Με δημοκρατικές διαδικασίες αποφασίσαμε να δούμε τον Μίκυ και τους φίλους του. Εγώ ομολογώ ότι ξενέρωσα. Προτιμούσα Γαλλική επαρχία, κάστρα και φυσικά Ατλαντικό.

Τους ακολούθησα παρόλα αυτά μέχρι το μετρό. Νόμισα ότι θα γυρίσουμε το απόγευμα και θα προλάβω να δω τι θα γίνει στην πορεία. Όταν με ενημέρωσαν ότι θα γυρίσουμε αργά το βράδυ, έκανα μεταβολή και επέστρεψα στο ξενοδοχείο αποφασισμένος ότι δεν θα χάσω μια μεγαλειώδη διαμαρτυρία στην καρδιά του Παρισιού.

Έτσι και έγινε. Παρακολούθησα από το μεσημέρι μέχρι την νύχτα όλα τα γεγονότα στην πλατεία. Πλάνα που τράβηξα με την κάμερα μπορείς να δεις στο κανάλι μου στο youtube.

 

Του ανταποκριτού μας εις Παρισίους

Ύστερα ετοίμασα την γελοιογραφία μου και έγραψα μια ανταπόκριση για το astrosnews.gr. Είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω το business room του ξενοδοχείου με τους υπολογιστές.

Ψηφιακά δεν υπάρχει πλέον η σελίδα με  το άρθρο αλλά ευτυχώς ο πατέρας μου εκτύπωνε εκείνη την εποχή τις σελίδες από το site.

parisi plateia tis dimokratias poreia episodia ergasiakos nomos sarkozi geloiografia iatridis antapokrisi arthro astrosnews
 Η γελοιογραφία στην αρχική σελίδα

Παρόλο που δεν καλοτυπώθηκαν και έχει φαγωθεί λίγο η δεξιά πλευρά των εγγράφων, έχω ντοκουμέντα από την αρχική σελίδα με την γελοιογραφία και στους τίτλους, στην δεύτερη σειρά" την "Ανταπόκριση του Πάνου Ιατρίδη από το Παρίσι"

parisi plateia tis dimokratias poreia episodia ergasiakos nomos sarkozi geloiografia iatridis antapokrisi arthro astrosnews
 Ανταπόκριση από το Παρίσι

Στο δεύτερο αρχειακό υλικό που έχει διασωθεί είναι το κείμενο της ανταπόκρισης και μια φωτογραφία που είχα βγάλει καθώς ένα μέρος της πορείας κατέφθανε στην πλατεία. 

Το αρχικό κείμενο γράφτηκε σε greeklish καθώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή γλώσσας εκτός από την Γαλλική και την Αγγλική στα πληκτρολόγια του ξενοδοχείου.

Βρήκα όμως στα mail μου το κείμενο εκείνο όπως το είχα στείλει μαζί με τις υποσημειώσεις για τους συντάκτες της ιστοσελίδας μας και στο παρουσιάζω:

 

Mauri Triti! Isos oi Galloi eihan mia diaisthisi gia to ti tha epakolouthouse tin simerini maziki poreia ergaton kai foititon kai tin apokalesan etsi! 28 Marti 2006, mia mera pou ...kai auti tha bei stis selides tis istorias os mia  akomi mera pou o laos ekfrazei tin antidrasi tou sta katapiestika nomosxedia pou tou epivalei i exousia!

   I poreia pou xekinise stis 14:00, katelixe stin plateia tis Dimokratias -ti eironia- kai epese kata to koinos legomeno ...hontro xilo! Polles fores oi polites irthan se sigrousi me  tis astinomikes dinameis, oi opoies eihan steisei odofragmata stous giro dromous! I astinomia metaheiristike dolious tropous, pou thimizoun alles epohes, gia na diaspasei to kirio soma ton diadiloton kai na provei se silipseis. Eihe diaspeirei se oli tin plateia astinomikous me politika pou aneta epianan polites kai tous odigousan stis klouves pou stathmeuan sta giro stena!
    Kata to souroupo i katastasi heiroterepse,  kathos oi dinameis katastolis erixan dakrigona kai tonous nerou me pirosvestika ohimata! I plateia sinehise na einai apokleismeni mehri tis 24:00 peripou eno oi diadilotes eihan skorpisei!
                                                                                   
 
                                                                                               Panos
 
 
 
Y.G.  To stelno kai stous dio! Tha sas valo se kopo alla prospathiste na to xanagrapsete Ellinika giati edo einai ... Galia  kai tha parakalousa therma na boun ola ,toulahiston mehri avrio vradi! Kalo gia olous!
 Episinapto foto apo poreia  me to thema tou pano , metafrasmeno gia lezanta!
 
 -Parte ton nomo piso. Ergates tis operas tis Vastilis-
 
parisi plateia tis dimokratias poreia episodia ergasiakos nomos sarkozi geloiografia iatridis antapokrisi arthro astrosnews
 Η πρωτότυπη φωτογραφία με το πανώ

Όπως καταλαβαίνεις, η όλη ιδέα της γελοιογραφίας είναι η αντίφαση. Στην πλατεία της Δημοκρατίας δεν υπάρχει καμία έννοια Δημοκρατίας. Μόνο ξύλο, δακρυγόνα και συλλήψεις από τα CRS.

Ήταν μια πολύ πολιτικοποιημένη και καλλιτεχνική εβδομάδα αντάξια της ιστορίας του Παρισιού και της Γαλλίας. Τέχνη, μουσεία, γκαλερί, ιμπρεσιονιστές, Μονμάρτη, Πύργος του Άιφελ, βαρκάδα στον Σηκουάνα, τα σύννεφα που έρχονται από τον Ατλαντικό και καταλαβαίνεις τώρα γιατί τα ζωγράφιζαν έτσι στους πίνακες τους οι ζωγράφοι που μεγαλούργησαν εδώ. Πορείες, επεισόδια, αστυνομία, πολιτικές συζητήσεις,CNN, skynews, ο Τσίμας στο ξενοδοχείο σου, χαμός!

Και ταυτόχρονα να οργανώνεις τις πρώτες σου φοιτητικές εκλογές σαν να είσαι εξόριστος στο Παρίσι. Να μιλάς με τους συμφοιτητές σου και να προσπαθείς να τους πείσεις για την συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο της παράταξης σου. Και το καλύτερο: Να το πετυχαίνεις!

Άλλος αέρας παιδί μου στο Παρίσι. Επανάσταση, Διαφωτισμός...!


  • Ασπρόμαυρη γελοιογραφία με αφορμή τη μεγαλειώδη πορεία στο Παρίσι. Δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2006 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

 Αν σου άρεσε, δες και μια καρικατούρα του Σαρκοζί

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

 Buy Me A Coffee

Post a Comment