Προσφορές σε νταούλια και ζουρνάδες

Δημοψήφισμα 2015

Το Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 προκηρύχθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 27 Ιουνίου 2015, με διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό. Εγκρίθηκε (ΦΕΚ Α΄ 63) από τη Βουλή των Ελλήνων στις 28 Ιουνίου του 2015 και διεξήχθη μία εβδομάδα αργότερα, στις 5 Ιουλίου. Το ερώτημα ήταν αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.)

prosfores se ntaoulia kai zournades aspromaurh geloiografia myxalandri

Εκπτώσεις σε ζουρνάδες και νταούλια...


Εγώ με την γυναίκα μου κατεβήκαμε από Κομοτηνή, μετά την λήξη και αυτής της σχολικής χρονιάς. Θα καθόμασταν λίγες μέρες στην Αθήνα και αμέσως μετά θα ταξιδεύαμε στην Κρήτη για της διακοπές μας.

Είχα κανονίσει να βρεθώ με μερικούς φίλους. Μια από αυτές τις συναντήσεις την έκανα με μερικούς γελοιογράφους στο ουζερί "Τηνιακό" στην λεωφόρο Αλεξάνδρας το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015...

Η αλήθεια είναι πως δεν το περίμενε κανείς. Κάποιοι από την παρέα έριχναν ματιές κάθε τόσο στα κινητά τους για τις νεότερες ειδήσεις. Εγώ πάλι είχα το κέφι μου. Κατέβαζα τις μπύρες την μια πίσω από την άλλη, καταβροχθίζοντας υπέροχους μεζέδες. Είχα ξεχάσει τι μου είχε πει η γυναίκα μου. Να πιω 1 και να γυρίσω στις 11 ή να πιω 11 και να γυρίσω στις 1;;;

Τελικά έγινε το δεύτερο. Με περίσσιο κέφι μπήκα στο ταξί για να γυρίσω στο σπίτι κατά τις 2 τα ξημερώματα.

Το ραδιόφωνο έπαιζε μια συνέντευξη του Πάνου Καμένου. Με το "κεφάλι" που είχα κάνει, στην αρχή δεν μπορούσα να διακρίνω αν ήταν κάποιο ρεπορτάζ ειδήσεων εκείνης της ώρας ή ήταν ζωντανή.

Ρώτησα τον ταξιτζή και μου λέει:
-Δεν τα έμαθες;
Λέω: -τι;
-Ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα...

Νόμιζα πως ονειρευόμουν. Ξαφνικά το χαμόγελο και η ζάλη της μπύρας διαλύθηκαν.

Λέω: -Για πότε;
-Την ερχόμενη Κυριακή, μου απαντά ο ταξιτζής.

Όλη η μπύρα που είχα καταναλώσει εξαερώθηκε αυτοστιγμής.

Με τούτα και με 'κείνα φτάσαμε στον προορισμό μου. Είχα μερικά μέτρα να περπατήσω από την κεντρική λεωφόρο μέχρι το σπίτι . Παρατήρησα οτι ήδη στα ATM είχαν σχηματιστεί μικρές ουρές. Δεν είχα καταλάβει ακόμη γιατί.

Προβληματίστηκα διότι ήταν Παρασκευή και όχι Σάββατο που ο κόσμος βγαίνει το βράδυ και χρειάζεται λεφτά.

Μέχρι να φτάσω σπίτι, κατάλαβα... Η γυναίκα μου κοιμόταν. Την ξύπνησα να της πω τα νέα. Ήταν τόσο συνταρακτικά που γλύτωσα την κατσάδα του ξυπνήματος αλλά και της επιστροφής τόσο αργά...!

Η αλήθεια είναι πως καθυστέρησα αρκετά να βγάλω τα χρειαζούμενα λεφτά, έστω για το ταξίδι στην Κρήτη.

Το επόμενο πρωί βρέθηκα για καφέ με έναν καθηγητή μου και τον κολλητό μου φίλο για να συζητήσουμε για την κατάσταση.

Κατά το μεσημέρι ανακοινώθηκαν και τα capital control.  Εκεί, πήγε η καρδιά μας στην Κούλουρη. Διαλύσαμε την παρέα άρον άρον για να βρούμε λεφτά. Στα ΑΤΜ πλέον επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Οι ουρές τεράστιες  και στο τέλος  τα μηχανήματα άδειαζαν. Ευτυχώς η Μεσογείων έχει πολλές τράπεζες. Της πήρα με την σειρά. Η αλήθεια είναι πως στις πιο άγνωστες τράπεζες δεν είχε καθόλου κόσμο. Νομίζω πως ο κόσμος δεν σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει άλλη τράπεζα εκτός από αυτή που είχε τις καταθέσεις του.

Για εμένα πάντως, εκείνη τη στιγμή, το να μου φάει μια άλλη τράπεζα, προμήθεια 1 ή 2 ευρώ. δεν ήταν πρόβλημα. Έτσι και έγινε. Έβγαλα ότι μπόρεσα από μια τέτοια. Βρήκα και ένα λίγο άγνωστο μηχάνημα της δικής μου τράπεζας που δεν το είχανε "στεγνώσει" ακόμη και συγκέντρωσα τα χρήματα για τα εισιτήρια του καραβιού. Ένιωθα σαν μυστικός πράκτορας σε ειδική αποστολή.

Με τα πολλά, καταφέραμε να φτάσουμε στην Κρήτη, όπου εκεί έλαβε χώρα το δεύτερο μέρος του σχεδίου. Βράδυ παρά βράδυ, δώδεκα παρά κάτι, έπρεπε να "παίρνω τις ρόδες μου", να πηγαίνω στη Βιάννο, να βγάζω το 20ευρω της μέρας και να περιμένω να αλλάξει η ώρα να βγάλω και το 20ευρω της επόμενης...

Δυστυχώς δεν μπόρεσε κανείς από τους δυο μας να ψηφίσει. Ως ετεροδημότες ψηφίζαμε Κομοτηνή και όπως καταλαβαίνεις το δημοψήφισμα μας έπιασε απροετοίμαστους.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν η απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,31%.

Αφορμή της πρότασης διεξαγωγής του υπήρξε η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της έως τα τέλη Ιουνίου.

Το αντικείμενο της διαφωνίας υπήρξε το είδος των οικονομικών μέτρων, τα οποία έπρεπε να πάρει η Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος οικονομικής διάσωσης έναντι του ελληνικού χρέους και ένα νέο πακέτο διάσωσης.

Το δημοψήφισμα ήταν το πρώτο από το 1974 και το μοναδικό στην σύγχρονη ελληνική ιστορία που δεν αφορούσε στη μορφή του πολιτεύματος.

Η ασπρόμαυρη γελοιογραφία  της ημέρας σχολιάζει τις τυμπανοκρουσίες του Αλέξη Τσίπρα το 2014. Τότε υπερηφανευόταν πως θα παίζουμε τα νταούλια και τους ζουρνάδες και οι αγορές θα χορεύουνε στο ρυθμό μας. Στο τέλος, με τα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ, μας "χόρεψαν στο ταψί" αυτές.

Και εμείς αναγκαστήκαμε να πουλήσουμε φθηνά το νταούλι και τον ζουρνά στους ξένους. Τόσο φθηνά που δεν βγαίνουμε μάνα μου.

Μετά το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση Τσίπρα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές στις 13 Ιουλίου, αλλά με όρους ενός τρίτου μνημονίου.

Η αμφισβήτηση των νέων όρων οδήγησε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, οι οποίες ανέδειξαν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ που σχημάτισε κυβέρνηση με τους "Ανεξάρτητους Έλληνες"


Το απόλυτο ελληνικό κιτς

Με αφορμή την πρόσφατη δήλωση της Ρένας Δούρου (Ιούλιος 2020) περί αποθέωσης του κιτς, αναφερόμενη στις προσπάθειες των ανθρώπων του τουρισμού να δώσουν χρώμα στην υποδοχή των πρώτων τουριστών, επειδή τους υποδέχτηκαν με νταούλια και μαντινάδες, θέλω να φρεσκάρω την μνήμη της πρώην περιφερειάρχη, λέγοντας πως ο αρχηγός της, είχε μιλήσει για νταούλια και ζουρνάδες και για χορούς που στο δικό μας ρυθμό θα χορεύουν οι αγορές.

Τα μεγάλα λόγια αποδείχτηκαν αυταπάτες και τα οργανάκια ξεπουλήθηκαν στις εκπτώσεις...



Ασπρόμαυρη γελοιογραφία με αφορμή την είδηση της συμφωνίας για τρίτο μνημόνιο. Δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2015 από τον Πάνο Ιατρίδη.



Αν σου άρεσε. δες ακόμη μια γελοιογραφία για τα capital control

Post a Comment