Ψωμί Παιδεία Ελευθερία: Το σύνθημα του #Πολυτεχνειου ξεθωριάζει;
Η παρακάτω έγχρωμη γελοιογραφία δημοσιεύτηκε στην κρητική εφημερίδα "Άποψη του Νότου" τον Νοέμβριο του 2017.

Σήμερα την ξαναδημοσιεύω στο myxalandri.gr γιατί το νόημα της τείνει να γίνει διαχρονικό στην εποχή της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας που ο καθένας μπορεί να πει και να κάνει ότι θέλει.

 

Ψωμί Παιδεία Ελευθερία: Το σύνθημα του Πολυτεχνείου ξεθωριάζει;

pswmi paideia eleutheria to sintima toy polytexneiou ksethoriazei egxrwmi geloiografia
Άποψη του Νότου, φύλλο 904 , 21 Νοεμβρίου 2017

Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία  ήταν το σύνθημα των φοιτητών που κυριάρχησε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. 

Σύνθημα δυνατό και άμεσο μόνο με τρεις λέξεις. Τρεις λέξεις που συμβολίζουν σπουδαία πράγματα για την ζωή ενός ανθρώπου.

  • Ψωμί: Γιατί το δικαίωμα στην τροφή είναι βασικό για την επιβίωση του ανθρώπου. Να μπορεί να έχει τα καθημερινά του γεύματα ώστε  να είναι υγιής και άρα λειτουργικός για όλες του τις δραστηριότητες. Να μην χρειάζεται να ζητιανεύει ή να τρώει από τα σκουπίδια και να λιμοκτονεί. Υλική τροφή. 

  • Παιδεία: Το δικαίωμα στην μόρφωση είναι αναφαίρετο. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να την στερεί από τον καθένα. Η γνώση είναι ελεύθερη. Είναι η πνευματική τροφή του ανθρώπου.

  • Ελευθερία: Ο χώρος, ο τόπος και ο τρόπος που ο  άνθρωπος χρειάζεται για να πράξει τα παραπάνω.

Γι αυτό και το σύνθημα αυτό βρήκε εκείνες τις μέρες λόγο να ειπωθεί. Η Δικτατορία των Συνταγματαρχών στέρησε τα παραπάνω αγαθά από τους πολίτες με διάφορους τρόπους.

Κάποιοι βέβαια θα σπεύσουν να υποστηρίξουν με πάθος και επιμονή ότι με την Χούντα κοιμόμασταν με ανοιχτά παράθυρα ή ότι η Χούντα έκανε έργα ή ότι διέγραψε τα χρέη των αγροτών ή ότι επί επταετίας η οικονομία πήρε τ'απάνω της...

Στοιχεία για τα αντίθετα υπάρχουν καταγεγραμμένα και όποιος πραγματικά θέλει μπορεί να τα ψάξει.

Αντίθετα κάποιοι υποστηρίζουν πως στις μέρες μας τα πράγματα στην οικονομία είναι άσχημα ή ότι δεν έχουμε δημοκρατία, οι ελευθερίες μας περιορίζονται και πως η Χούντα δεν έπεσε το 73... 

Μπορεί να μην είναι η εποχή των παχιών αγελάδων αλλά το σύνθημα που ακούγεται τέτοιες μέρες από τα χείλη νεαρών παιδιών εδώ και 25 χρόνια, είναι ένα αντίστοιχο του Πολυτεχνείου με το ίδιο μοτίβο: Ψωμί -Μπριτζόλα - CocaCola...(!)

Νεαρά παιδιά που προφανώς δεν αντιλαμβάνονται το νόημα του συνθήματος των φοιτητών, μιας και δεν έζησαν τέτοιες συνθήκες (που ποτέ δεν χρειάζεται να ζήσει ξανά κανείς) και η μόνη λέξη που αντιλαμβάνονται είναι το ψωμί. Κάτι που φαντάζει αστείο και προκαλεί την κοροϊδευτική αντίδραση
με τις λέξεις μπριτζόλα και CocaCola.

Το "σατιρικό" αυτό σύνθημα ωστόσο αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της εποχής μας. Ψωμί, μπριτζόλα και CocaCola είναι ένα αγαπημένο γεύμα των παιδιών και είναι κάτι που μπορεί να το έχουν εύκολα. Από την άλλη είναι ανησυχητικό  που οι αξίες της Παιδείας και της Ελευθερίας περνάνε στην αφάνεια από τις νέες γενιές που κάθε φορά θα είναι οι αυριανοί πολίτες του κράτους μας και θα καλούνται, ο καθένας από την θέση του, να λάβει ενήλικες αποφάσεις.

Δυστυχώς όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως είμαστε στην εποχή του ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξει ο ... μας. 


Είναι ανάγκη κάθε στιγμή να μην αφήνουμε να ξεθωριάσει το μήνυμα του Πολυτεχνείου. Είναι ανάγκη  να επιστρέψουμε σε αξίες πανανθρώπινες και να μην επιτρέψουμε ποτέ και σε κανέναν να στερήσει τα δικαιώματα που με θυσίες, άλλοι πριν απο εμάς, πάλεψαν για να κατακτηθούν.

Οι νέοι του Πολυτεχνείου στάθηκαν απέναντι στο θηρίο της δικτατορίας. Στάθηκαν απέναντι στα όπλα και στα τανκς με τις ιδέες τους για μια καλύτερη ζωή. Και αυτός είναι ο λόγος που γιορτάζουμε κάθε χρόνο την εξέγερση των φοιτητών.



Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για το Πολυτεχνείο

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

 Buy Me A Coffee

Post a Comment