Νερό γιόκ
Νερό γιόκ είναι το θέμα της γελοιογραφίας του IaTriDis με αφορμή την έλλειψη νερού σε ολόκληρη την Κρήτη.
  Άποψη του Νότου φύλλο 920 , 13 Μαρτίου 2018
 


 Το νερό, έχουν πει κάποιοι, θα είναι η αιτία για τον επόμενο παγκόσμιο πόλεμο. Και πιθανόν να συμβεί αν δεν υπάρξουν ενέργειες που θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 
 
Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τον υπερπληθυσμό της γής αλλά και η αλόγιστη χρήση του τόσο πολύτιμου αγαθού για τον άνθρωπο, θα είναι οι αιτίες πολλών δεινών που θα περάσει η ανθρωπότητα. Το νερό καταλαμβάνει πρώτα απ' όλα ένα μεγάλο ποσοτό του ανθρώπινου οργανισμού. 
 
Είναι αναγκαίο για την σωστή λειτουργία του. Είναι απαραίτητο στην υγιεινή. Χρησιμεύει στις καλλιέργειες. Το ψάχνουμε να το βρούμε στον Άρη ώς το μοναδικό συστατικό ύπαρξης ζωής αλλά ταυτόχρονα και επιβίωσης του ανθρώπου. Γενικά είναι το κυρίαρχο στοιχείο στον κύκλο της ζωής στο ζωικό αλλά και στο φυτικό βασίλειο. 
 
Αυτό, λοιπόν, το νερό τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην Κρήτη, αρχίζει με δραματικούς ρυθμούς να μειώνεται. Η φετινή μάλιστα χρονιά αναμένεται δύσκολη καθώς δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου. 
 
Η τουριστική περίοδος που ξεκινά σύντομα, θα είναι ένα τέστ στην αντοχή του νησιού. Οι τουρίστες που θα έρθουν θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες και αυτό θα δυσκολέψει τα πράγματα με τα αποθέματα νερού, των οποίων η ποσότητα στα φράγματα της Κρήτης έχει μειωθεί σημαντικά. 
 
Στη γελοιογραφία που δημιούργησα για την Κρητική εφημερίδα “Άποψη του Νότου” με χρώματα γκουάς και πενάκι, σχολιάζω την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Άνθρωποι κάθε ηλικίας περιμένουν στην ουρά με τα κυπελάκια τους για να πάρουν νερό με το ¨σταγονόμετρο” από ένα μισοάδειο φράγμα την ώρα που ο ήλιος αρχίζει να καίει και ο τόπος τριγύρω ξεραίνεται από την έλλειψη νερού. 
 
Δεν είναι καθόλου υπερβολική αυτή η εικόνα. Ήδη φορείς του νησιού προαναγγέλλουν μέτρα μείωσης της κατανάλωσης του νερού για άρδευση. Όριο στα κυβικά χρήσης και όριο στον χρόνο χρήσης του νερού. 
 
Το φράγμα Φανερωμένης βρίσκεται στην περιοχή της Μεσσαράς όπου από εκεί φεύγει ο μεγαλύτερος όγκος λαχανικών προς τις εγχώριες αλλά και τις Ευρωπαϊκές αγορές. Στην περιοχή αυτή είναι η έδρα της εφημερίδας μας και γι αυτό προστέθηκε η τοπική “πινελιά” στην γελοιογραφία. 
 
Αν και πολλοί δεν πιστεύουν πως θα ξαναβρέξει φέτος, ελπίζουμε πως ο Μάρτης θα κάνει πάλι την έκπληξη και θα ρίξει δυο βροχούλες. Γιατί στο τέλος θα αναγκαστούμε να χορέψουμε τον χωρό της βροχής και από όσο ξέρω οι Κρητικοί δεν έχουν καμία συγγένεια με τους ...Ινδιάνους.

Post a Comment