Mirage και Twitter
Mirage και Twitter είναι το θέμα της γελοιογραφίας του IaTriDis με αφορμή την ανακοίνωση μέσω twitter του θανάτου του Έλληνα πιλότου, από τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

 Άποψη του Νότου  17 Απριλίου 2018


Την περασμένη Πέμπτη ένα μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, μετά από αναχαίτιση Τούρκικων μαχητικών στο ανατολικό Αιγαίο κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή της Σκύρου λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της 331 Μοίρας Παντός Καιρού. 
 

Mirage και Twitter

 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμένος γνωστοποίησε το τραγικό γεγονός του χαμού του Έλληνα πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Αυτή του η κίνηση σχολιάστηκε αρνητικά αφού δεν περίμενε τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου. 
 
Ο γελοιογράφος αποτυπώνει με το πενάκι του επίκαιρα γεγονότα αλλά όταν συνεργάζεται με μια εβδομαδιαία εφημερίδα όπως η Κρητική εφημερίδα “Άποψη του Νότου” είναι μοιραίο κάποια γεγονότα να σατιρίζονται ετεροχρονισμένα. 
 
Είναι θέμα αρχής να μην δημοσιεύω γελοιογραφίες μου στον προσωπικό μου ιστότοπο πριν από την δημοσίευση τους στα έντυπα αλλά και στον διαδικτυακό τους τόπο.
 
Στη γελοιογραφία που δημιούργησα με χρώματα γκουάς και πενάκι σχολιάζω την βιασύνη του Πάνου Καμένου βάζοντας το γνωστό πουλάκι του twitter να πετάει ταραγμένο και να κοιτάει με τρόμο ένα αεροπλάνο το οποίο δεν έχει προλάβει ακόμη να πέσει. 
 
Όπως όλοι λίγο πολύ ακούσαμε από τις ειδήσεις, ο άτυχος πιλοτος έχασε την ζωή του πιθανότατα από την κακή ορατότητα που υπήρχε στην περιοχή λόγω χαμηλής νέφωσης, υγρασίας και ενδεχομένως και της παρουσίας αφρικάνικης σκόνης που πιθανόν επιδείνωσε την κατάσταση. 
 
Ο Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο αρχηγός του σμήνους δύο αεροπλάνων που επέστρεφαν απο αποστολή στο Αιγαίο. Ο δεύτερος πιλότος μάλλον ήταν αρκετά τυχερός αφού όταν αντιλήφθηκε ότι μπροστά του είχε εξαφανιστεί το πρώτο αεροπλάνο, ανέβασε έγκαιρα το δικό του μαχητικό σε μεγαλύτερο ύψος. Λέγεται πως μόλις 70 μέτρα πριν την επιφάνεια της θάλασσας έκανε την σωτήρια γι αυτόν κίνηση προς τα επάνω. 
 
Οι εικονικές αερομαχίες πάνω απο το Αιγαίο καταπονούν αεροσκάφη και χειριστές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη κούραση στους πιλότους με κίνδυνο να μην πάρουν σωστές αποφάσεις όταν υπάρχει ανάγκη. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας που πιάνουν τα μαχητικά αεροπλάνα και τους συνεχείς ελιγμούς, οι πιλότοι μας κινούνται συνήθως με την θέαση του εξωτερικού περιβάλλοντος και λιγότερο των οργάνων. 
 

Vertigo

Όμως ακριβώς αυτή η ταχύτητα και οι ελιγμοί μπορεί να προκαλέσουν στους πιλότους τον χωρικό αποπροσανατολισμό ή αλλιώς “Vertigo” Δηλαδή για κάποια δευτερόλεπτα να χάσουν την αίσθηση του χώρου. Τότε είναι αναγκαίο να συμβουλεύονται τα όργανα του αεροπλάνου τους. Όλη αυτή η κατάσταση που μπορεί να βρεθεί ένα πιλότος δημιουργεί μια επιπλέον σύγχυση τέτοια που να μην μπορεί ο χειριστής να σκεφτεί καθαρά το τι πρέπει να πράξει άμεσα. 
 
Πληροφορίες λένε πως ο συγκεκριμένος πιλότος τις τελευταίες μέρες είχε εμπλακεί σε πολλές αναχαιτίσεις και πως τις επόμενες ώρες θα ερχόταν αντικαταστάτης. Τραγική ειρωνεία, από οτι φαίνεται, ειναι πως το C-130 από την Τανάγρα καθυστέρησε να προσγειωθεί στην Σκύρο με ξεκούραστους πιλότους, λόγω της κακής ορατότητας που προανέφερα... 
 
Στο μεταξύ η ανάγκη προάσπισης των Ελληνικών αιθέρων ήταν αμετάκλητη και ο κουρασμένος Ίκαρος ήταν για άλλη μια φορά στην θέση του. Και αντί να καούν τα φτερά του από τον ήλιο, βάρυναν από την υγρασία και την σκόνη, ρίχνοντας τον στην αγκαλιά του Αιγαίου.


Έγχρωμη γελοιογραφία για την Κρητική εφημερίδα "Άποψη του Νότου" στο φύλλο 925,  με αφορμή την είδηση για την πτώση ενός Mirage 2000-5  στην θαλάσσια περιοχή της Σκύρου .Δημιουργήθηκε τον Απρίλιο  του 2018 από τον Πάνο Ιατρίδη

 

Αν σου αρέσει, δες ακόμη μια γελοιογραφία για τα F-16
 
Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ 
 Buy Me A Coffee
 

Post a Comment