Διαγωνισμός αφίσας Matala Beach Festival
Αφίσα του IaTriDis με αφορμή την συμμετοχή στον διαγωνισμό αφίσας του Matala Beach Festival 2018

Σε ένα μήνα θα ξεκινήσει για όγδοη χρονιά το Matala Beach Festival. Ένα τριήμερο γεμάτο μουσική στην παραλία των Ματάλων στην νότια Κρήτη. Στην γνωστή παραλία όπου οι Χιπις του '60 και του '70 την έκαναν στέκι τους και διάσημη σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο ο πολιτιστικός σύλλογος Ματάλων διενεργεί διαγωνισμό δημιουργίας αφίσας για το φεστιβάλ. Φέτος έλαβα μέρος και εγώ με μια αφίσα ζωγραφισμένη στο χέρι με ακρυλικά χρώματα και μαρκαδόρους σε χαρτόνι, σε φυσικό μέγεθος 50x70cm και τελείωμα στον υπολογιστή για τα λογότυπα και τις σχετικές πληροφορίες. Είναι μια συμμετοχή όπου το χέρι μάχεται τον υπολογιστή. Αν θέλετε και εσείς να με στηρίξετε για να γίνει η αφίσα μου, η επίσημη αφίσα του Matala Beach Festival 2018 μπορείτε να κανετε like στην σελίδα Facebook του φεστιβαλ. Θα μπορείτε να ψηφίζετε  μέχρι την Δευτέρα 21/5.

Η πρώτη χρονιά του Matala beach festival που διοργανώθηκε 11 - 13 Ιουνίου 2011, είχε σαν αφετηρία την παρουσίαση του λευκώματος του Γερμανού Δημοσιογράφου  Arn Strohmeyer και τους 12 πρώην χίπις, Hippies Reunion. Μουσικά επένδυσαν την διοργάνωση, οι Steve Band, Tropical Storm, The Soulmates, Πέρα Μπάντα, Κόκκινα Χαλιά, Nemba, και πολλοί άλλοι. Κατά την διάρκεια του τριημέρου παρουσιαστήκαν χορευτικά Shows Hip, Παρέλαση Αυτοκινήτων Hippie Style, καθώς και εκθέσεις Ζωγραφικής, Φωτογραφίας, Graffiti Art, Δίσκων Βινυλίου ‘60s – ‘70s τα οποία απόλαυσαν οι επισκέπτες οι οποίοι έφθασαν τις 45.000.

Το 2012 διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά το Matala beach festival στις 2 - 3 - 4 Ιουνίου. Ο Παύλος Παυλίδης με τους B – Movies, άνοιξε τις κεντρικές συναυλίες του Σαββάτου. Τη σκυτάλη παρέλαβε ο μοναδικός Tony Sfinos μαζί με τους Playmates, σε μια μουσικοχορευτική παράσταση, ενώ συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ο Πάνος Μουζουράκης, η Matala Street Band, που δημιουργήθηκε από μια ομάδα καταξιωμένων Ευρωπαίων μουσικών. Ακόμα στις… ρίζες της Κρήτης έδωσε χώρο το φεστιβάλ, με παραδοσιακά κι εναλλακτικά μουσικά ακούσματα, του καταξιωμένου καλλιτέχνη Μιχάλη Τζουγανάκη. Επίσης, διοργανώθηκαν δύο Θεατρικές Παραστάσεις, τρεις παρουσιάσεις βιβλίων σχετικών με τα Μάταλα και τον Τουρισμό, Και παράλληλα λειτούργησε εργαστήρι μαγειρικής για μικρούς και μεγάλους, εργαστήρι χειροτεχνίας και ζωγραφικής, εργαστήρι ζογκλέρ και τσίρκου, καθώς επίσης και εργαστήρι για την ειρήνη. Ο κεραμίστας Βασίλης Πολιτάκης, που δημιούργησε την τεράστια «Κιθάρα των Ματάλων» πέρυσι, φέτος επανήρθε με μια τεράστια πήλινη κατασκευή που είχε κεντρική θεματική, τα Μάταλα και ονομάζεται «Σοφονήσι». Η παρουσία του κόσμου φανερά αυξημένη έφτασε τις 55.000.

Δυναμική η παρουσία των καλλιτεχνών και το 2013 που πραγματοποιήθηκε στις 21 - 22 - 23 Ιουνίου, με την συμμετοχή περί των  200 καλλιτεχνών. Το ταξίδι για τα Μάταλα άρχισε με το Road to Matala European Tour (5-21 Ιουνίου: London, Brussels, Amsterdam, Frankfurt & Berlin, Prague, Vienna, Athens, Matala), όπου αναβίωσε το θρυλικό Road Trip των 60’s παρέα με τον ταλαντούχο Harry Keyworth και φίλους των Ματάλων όπου θα διέσχισαν οδικώς από το Λονδίνο, όλη την Ευρώπη μέχρι τα Μάταλα! Εκεί βρέθηκε ο Hugh Cornwell ένας από τους ιδρυτές, πρώην τραγουδιστής και συνθέτης των θρυλικών «The Strangler» , γιορτάστηκαν τα 40 χρόνια του υπέροχου άλμπουμ «Dark Side of the Moon» από τους Pink Floyd με ένα μοναδικό playback του άλμπουμ και μια ζωντανή συναυλία των «Kings of Floyd» Tribute Band. Οι επισκέπτες στηρίζοντας το θεσμό πλέον του φεστιβάλ έφτασαν τις 70.000.

Το 2014, το σήμα της έναρξης δόθηκε στις 20 - 21 - 22 Ιουνίου με πλήθος συναυλιών και στις τρεις σκηνές (Cave stage, Earth stage, Camping stage) που στήθηκαν σε διαφορετικά σημεία των Ματάλων. Συγκροτήματα όπως οι GB BLUES BAND, RENEGADE, CROSSROADS, VIVA CARLOS, CAD, ΜΑΝΙΟΥΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ALONE TOGETHER & JONATHAN COLOMBO, MUSCLE MUSEUM, STARLITTE BEATLES και POLICED καθώς και DJ sets , Shantel & Bucovina Club Orkesta, Tonis Sfinos, χάρισαν μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες. Δημιουργώντας μια φανταστική ατμόσφαιρα μαζί με το συγκρότημα ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ και τον Πάνο Κατσιμίχα. Παράλληλα πλήθος δραστηριοτήτων διοργανώθηκαν και τις τρεις μέρες του φεστιβάλ στο Earth village, ενθουσιάζοντας τον κόσμο που γι αυτή την χρονιά έφτασε τις 70.000.

Το καλοκαίρι του 2015 το σήμα της έναρξης δόθηκε στις 19 - 20 - 21 Ιουνίου με πλήθος συναυλιών και στις δύο σκηνές (Caves stage, Square stage) που στήθηκαν σε διαφορετικά σημεία των Ματάλων. Συγκροτήματα όπως οι ALAN DALON, MOONLIGHT OVER DRIVE (DOORS TRIBUTE), ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΖΙΩΓΑΛΑΣ - ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ, DUB INC, IMAM BAILDI, NEIL YOUNG, ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ EPAN, ALONE TOGETHER, EVERDIE, BACKTRACKIN (PINK FLOYD TRIBUTE), ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ, TONIS SFINOS, ELVIS SHOW BY EMMANUEL HENRY JOHNES, ACOUSTIC ROCK BY ANDREAS SOUTIS, MOJO TOOTH, CROSSROADS, SBARAQUACK, ΙΣΑΙΑ ΜΑΤΙΑΜΠΑ - ΜΥΡΩΝΑΣ ΣΤΡΑΤΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΓΑΛΗΣ - ΠΩΛΙΝΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ (ΝΑΝΤΗΣ) και ΔΙΑΒΑΤΕΣ καθώς και DJ sets με τον Kiss FM, χάρισαν μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες, δημιουργώντας μια φανταστική ατμόσφαιρα! Παράλληλα πλήθος δραστηριοτήτων διοργανώθηκαν και τις τρεις μέρες του φεστιβάλ στην παραλία, ενθουσιάζοντας τον κόσμο που αυτή την χρονιά ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ήταν περισσότερος από κάθε άλλη φορά, φτάνοντας τις 90.000!

Το 2016 το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 17- 18 - 19 Ιουνίου με πλήθος συναυλιών και στις δύο σκηνές (Caves stage, Square stage) που στήθηκαν σε διαφορετικά σημεία των Ματάλων.
Συγκροτήματα όπως οι TONIS SFINOS, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ, MARAVEYAS ILLEGAL, DUB PISTOLS, ONIRAMA, KOZA MOSTRA, BILL MERZIOTIS & AFTER HOURS, SGT. PEPPER'S BEATLES, MOKA BAND, SHADE & THE SOUL GIG, PULSE, KULAMACUS THE BAND, CROSSROADS THE BAND, SOUL FIRE και ALONE TOGETHER καθώς και DJ sets με τον Kiss FM, χάρισαν μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες, δημιουργώντας μια φανταστική ατμόσφαιρα!

Ένα ταξίδι στο χρόνο με πολύ μουσική και άλλα δρώμενα, το Matalabeachfestival 2017 παραγματοποιήθηκε δίπλα στις σπηλιές των Ματάλων, στην άκρη της θάλασσας, όπου ο χορός και το κέφι έδωσαν δυναμικό παρών. Live συναυλίες από διάσημα συγκροτήματα, Ελληνικής αλλά και διεθνούς μουσικής σκηνής μας παρέσυραν σε ένα τριήμερο αλλιώτικο, μοναδικό, που σίγουρα μας έμεινε αξέχαστο!

Αυτή ήταν μια μικρή ιστορική αναδρομή για το Φεστιβάλ των Ματάλων όπως περιγράφεται και στην ιστοσελίδα της οργάνωσης του φεστιβάλ 

Ανάμεσα στα πολλά καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα που διοργανώνει το Matala Beach Festival, τα σκήπτρα στην προτίμηση του κοινού έχει το Matala street painting! Οι δρόμοι των Ματάλων μετατρέπονται σε ένα τεράστιο καμβά όπου ζωγράφοι από 5 έως 105 χρονών θα συνθέσουν τις ζωγραφιές τους , με πολύ χρώμα μα κυρίως μεγάλη έμπνευση. Έτσι θα έχουν την ευκαιρία να αφήσουν το δικό τους μοναδικό αποτύπωμα στου δρόμους που περπάτησαν οι χίπις, και να ξαναζωντανέψουν μια αλησμόνητη εποχή.

Το Matala street painting διοργανώνεται κάθε χρόνο την προηγούμενη Κυριακή πριν από το 3 ήμερο του Matala Beach Festival. Πέρυσι είχα πάρει μέρος και εγώ με μια δημιουργία που συζητήθηκε πολύ και φωτογραφήθηκε πολύ από Έλληνες και ξένους.
Το καλοκαίρι λοιπόν ξεκινά στην Κρήτη και αρχίζει από τα Μάταλα. Σας περιμένουμε όλους.


Αν θέλεις να βλέπεις τη δουλειά μου πριν ακόμη ανέβει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram 

Post a Comment