Καταπλακώθηκε από τον σεισμό ο Αλβανικός αετός
Τέσσερις μέρες μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία, η γειτονική χώρα θρηνεί 50 νεκρούς, παραμονές της επετείου της για τα 107 χρόνια ανεξαρτησίας. 

Το αίμα του πληγωμένου δικέφαλου αετού που καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια του Εγκέλαδου ας είναι η αρχή ενός νέου αντισεισμικού προγράμματος για την χώρα.
kataplakothike apo ton seismo o alvanikos aetos egxrwmi geloiografia
ο πληγωμένος Αλβανικός αετός

26 Νοεμβρίου, ξημερώματα, σείστηκε η γη στην θαλάσσια περιοχή, 21 χιλιόμετρα έξω από το Δυρράχιο. Ο εγκέλαδος χόρεψε τα 6,4 ρίχτερ του, προκαλώντας καταρρεύσεις κτηρίων, νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους και χιλιάδες άστεγους. 


Όλα αυτά δυο μέρες πριν την επέτειο της ανεξαρτησίας της Αλβανίας. 

Η Ανεξάρτητη Αλβανία ανακηρύχθηκε στον Αυλώνα στις 28 Νοεμβρίου 1912. Έξι ημέρες αργότερα, η συνέλευση του Αυλώνα σχημάτισε την πρώτη κυβέρνηση της Αλβανίας, της οποίας ηγούνταν ο Ισμαήλ Κεμάλ και η Γερουσία. Η επιτυχία της αλβανικής εξέγερσης του 1912 έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στις γειτονικές χώρες πως η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν αδύναμη. 

Η ανεξαρτησία της Αλβανίας αναγνωρίσθηκε από τη Διάσκεψη του Λονδίνου, στις 29 Ιουλίου 1913, αλλά η χάραξη των συνόρων του νεοϊδρυθέντος Πριγκιπάτου της Αλβανίας αγνόησε τη δημογραφική πραγματικότητα της εποχής. 

Στις 15 Οκτωβρίου 1913 συστάθηκε, από τις Μεγάλες Δυνάμεις, η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου, για να αναλάβει τη διοίκηση της νεοϊδρυθείσας Αλβανίας μέχρι να ενισχυθούν οι τοπικοί πολιτικοί θεσμοί. Η έδρα της ήταν στον Αυλώνα. Η Διεθνής Χωροφυλακή συστάθηκε ως η πρώτη αστυνομική δύναμη του Πριγκιπάτου της Αλβανίας. Ως πρώτος πρίγκιπας επιλέχθηκε ο Γουλιέλμος του Βιντ.

Η σημαία της Αλβανίας είναι ένας δικέφαλος αετός, χρώματος μαύρου στη μέση της σημαίας. Το φόντο είναι κόκκινο και συμβολίζει το αίμα που χύθηκε για την ανεξαρτησία της χώρας. Ο δικέφαλος αετός προέρχεται από το θυρεό του εθνικού ήρωα της χώρας, Γεωργίου Σκεντέρμπεη ή Καστριώτη
O δικέφαλος αετός χρησιμοποιείται ως ενωτικό σημείο αναφοράς ενός πληθυσμού με χριστιανούς και μουσουλμάνους. Σημειώνεται ότι η σημαία της χώρας είναι παρόμοια με τη πολεμική σημαία της πάλαι ποτέ πανίσχυρης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία ήταν επίσης κόκκινη με μαύρο δικέφαλο αετό και την οποία υιοθέτησε ο Γεώργιος Καστριώτης αγωνιζόμενος εναντίον του Σουλτάνου, μετά την Άλωση της Πόλης, υψώνοντάς την στο κάστρο του στην Κρούγια της Αλβανίας. 
Υιοθετήθηκε, με τη σημερινή της μορφή χωρίς το κίτρινο αστέρι της εποχής του Κομμουνισμού, στις 7 Απριλίου1992. Η χώρα έχει Σύνταγμα από τις 28 Νοεμβρίου 1998.


Πάνω στο σύμβολο της Αλβανίας, όπως είναι  η σημαία για κάθε χώρα, στάθηκα, για να δημιουργήσω την παραπάνω έγχρωμη γελοιογραφία ως δείγμα συμπόνιας και συμπαράστασης για τους γείτονες μας που βιώνουν τραγικές στιγμές, ίδιες που και εμείς οι Έλληνες έχουμε ζήσει  στους μεγάλους και φονικούς σεισμούς που έχουν γίνει κατά καιρούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ο πόνος για την ξαφνική απώλεια συγγενών από ένα φυσικό φαινόμενο είναι τεράστιος και ταυτόχρονα αντιλαμβανόμαστε πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι στην φύση.

Από την άλλη χρειάζεται να παίρνουμε μέτρα για να μπορούμε όσο το δυνατόν καλύτερα να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους καταστροφές.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε την αλληλεγγύη  που επιδεικνύουν οι λαοί σε τέτοια γεγονότα. Τρόφιμα, ρούχα και λεφτά δίνονται στους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας και οργανώσεις που μπορούν να βοηθήσουν, το κάνουν. 

Μια τεράστια βοήθεια σε ανάλογα συμβάντα, προσφέρει η 1η ΕΜΑΚ που δεν πρέπει να ξεχνάμε να την ευχαριστούμε για τον ανθρωπιστικό έργο που προσφέρει.




Αν θέλεις να βλέπεις περισσότερη δουλειά μου που δεν ανεβαίνει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram


Επειδή λαμβάνω καθημερινά DM  στο instagram για τα υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιώ για τις γελοιογραφίες και τις καρικατούρες μου, τα έχω συγκεντρώσει παρακάτω:




tags:Σεισμός Αλβανία: Θρήνος για τα θύματα των φονικών ρίχτερ, Σεισμός στην Αλβανία: Έρημες πόλεις Τίρανα και Δυρράχιο, Νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές από τον σεισμό στην Αλβανία, Εικόνες από το σεισμό στην Αλβανία, Σεισμός στην Αλβανία: «Βλέπαμε τα σκυλιά να μην αντιδρούν και φοβόμασταν ότι υπήρχαν μόνο νεκροί», λένε οι διασώστες της ΕΜΑΚ, Βίντεο-σοκ: Αστυνομικός διοικητής κλέβει την ανθρωπιστική βοήθεια για τον σεισμό στην Αλβανία, Σεισμός Αλβανία : Η Μέγκι Ντρίο μιλά για την ξαδέρφη της που βρέθηκε εγκλωβισμένη κάτω από τα συντρίμμι, Η Αλβανία θρηνεί 50 νεκρούς από το σεισμό - Τέλος οι επιχειρήσεις διάσωσης, έγχρωμη γελοιογραφία, σκίτσο, σκίτσα, του Πάνου Ιατρίδη, σκίτσο του Πάνου Ιατρίδη, γελοιογραφία του Πάνου Ιατρίδη, Πάνος Ιατρίδης, IaTriDis, cartoon, caricature, political cartoon, political cartoonist, greek cartoonist, myxalandri
Η Αλβανία θρηνεί 50 νεκρούς από το σεισμό - Τέλος οι επιχειρήσεις διάσωσης

Post a Comment