Μεσαρά: Ο δρόμος των στεναγμών
mesara o dromos twn stenagmwn egxrwmh geloiografia apopsi tou notou
Μεσαρά: Ο δρόμος των στεναγμών. Άποψη του Νότου φύλλο 961,8 Ιανουαρίου 2019



Πέρασαν και τα Φώτα και οι φωτισμοί και οι χαρές οι μεγάλες και οι αγιασμοί...


...Αλλά στην Μεσαρά τους κόπηκαν οι χαρές. 

Ελπίζω βέβαια να φωτιστούν ορισμένοι πολιτικοί και εργολάβοι και να τελειώσουν το έργο του δρόμου που θα ενώνει την Μεσαρά με το Ηράκλειο.

Μετά τις τελευταίες δυνατές βροχές, δημιουργήθηκαν προβλήματα στον δρόμο. Πλημμύρες και καθιζήσεις του οδοστρώματος πιθανόν να καθυστερήσουν την αποπεράτωση του έργου με κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση του.

Καθόλου βέβαια φωτισμένος δεν φάνηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, (ΟΑΚ) Φώτης Καζάσης, καθώς δήλωσε ότι για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται λανθασμένη η χάραξη της μελέτης του έργου, η οποία περνά από τα πιο λάθος σημεία, καθώς υπάρχουν τεράστιες υψομετρικές διαφορές και βεβαίως σοβαρότατη γεωλογική ακαταλληλότητα.

Και αναρωτιέμαι τι ρόλο βαράει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης;;; Ποιά ήταν άραγε η συμβολή του στην χάραξη του δρόμου;;;;  

Ήδη από το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν τρεις αστοχίες στην εξέλιξη του έργου, που αφορούν σε περιορισμένης κλίμακας κατολισθήσεις, στα πρανή των δρόμων στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας στο Πανασό και κοντά στον Απομαρμά…


Για την αποκατάσταση των τριών αστοχιών που έχουν εντοπιστεί, ορίστηκε γεωτεχνικός σύμβουλος που έχει ήδη καταθέσει δέσμη μέτρων για την αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει και στην κατεύθυνση αυτή προχωρά η αποκατάστασή τους.

Ειδικά στο όρυγμα που καταγράφηκε η νέα κατολίσθηση, βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδιασμός για την αποκατάστασή του με ειδική τεχνική στερέωσης και στατικής ενίσχυσης και παράλληλης αποστράγγισης των νερών. 

Στην έγχρωμη γελοιογραφία της εβδομάδας που πέρασε για την κρητική εφημερίδα "Άποψη του Νότου" δημιούργησα με νερομπογιές και πενάκι ένα περιβάλλον Βενετίας που αντί για την γνωστή γέφυρα των στεναγμών υπάρχει ο δρόμος των στεναγμών και πολύ φυσικά ο Αγιασμός των υδάτων θα μπορούσε να γίνει με γόνδολες και όχι με τα παραδοσιακά ελληνικά καΐκια. 

Οι βροχές αλλά και τα χιόνια των προηγούμενων ημερών είναι καλοδεχούμενα στην Κρητική γη μετά από μήνες ανομβρίας αλλά δυστυχώς δημιουργούν και προβλήματα εκεί που το ανθρώπινο χέρι αμελεί.

Τέσσερις μήνες έχουν μείνει  για το Πάσχα, που όπως έχει προαναγγελθεί ο δρόμος θα ολοκληρωθεί. Ελπίζω πραγματικά να μην υπάρξει άλλη αστοχία γιατί πραγματικά ένα άλλο "γεφύρι της Άρτας" έχει παρουσιαστεί στην Κρήτη.
 
 
Έγχρωμη γελοιογραφία για την εφημερίδα "Άποψη του Νότου", στο φύλλο 961 με αφορμή την είδηση για πλημμύρες και καθιζήσεις στον νέο δρόμο Μεσαράς - Ηρακλείου Δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από τον Πάνο Ιατρίδη 

 
Αν σου άρεσε, δες ακόμη μια γελοιογραφία για την κλιματική αλλαγή

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ 
 

Post a Comment