Τρεις φωστήρες για το #Μακεδονικο ζήτημα
Τρεις φωστήρες για το Μακεδονικό ζήτημα είναι το θέμα της γελοιογραφίας του IaTriDis για την Κρητική εφημερίδα "Άποψη του Νότου" με αφορμή τον εορτασμό των τριών Ιεραρχών την ώρα που συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το Μακεδονικό.
  Άποψη του Νότου φύλλο 914 , 30 Ιανουαρίου 2018


30 Ιανουαρίου εχτές και όπως κάθε χρόνο γιορτάσαμε τους Τρείς Ιεράρχες. Όχι όλοι βέβαια! Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά μετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις ενω τα γυμνάσια και τα λύκεια χόρτασαν ύπνο ή πήγαν για καφέ! 
 
Ακούστηκαν διάφορα όπως οτι η Αριστερή κυβέρνηση θα κάνει αργία αυτή την εορτή και δεν θα πάει κανείς στο σχολειο. Αργότερα, τέθηκαν ερωτήματα όπως γιατί να υπάρχει διαχωρισμός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και δευτεροβάθμιας, αφού τελικά δεν έγινε αργία. 
 
Κανεις δεν σκέφτηκε όμως πως τα πολύ νεαρά μυαλά ποτίζεις με τα αριστεροχριστιανικά ιδεώδη. Εκεί βασίζεται ένα καθεστώς, έστω και αριστερό. Οι έφηβοι είναι εκτός ταργκετ γκρουπ. Μεγάλωσαν με ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ στην κυβέρνηση οπότε είναι χαμένοι από χερι. 
 
Όμως δεν ξέρω αν η ιστορία των τριών Φωστήρων πιάνει τόπο στα σημερινά παιδιά. Ίσως χρειάζεται ενα απντεϊτ. Η παραπάνω γελοιογραφία για την Κρητική εφημερίδα 'Άποψη του Νότου" συνδιάζει τη γνώση του παλιού με την κουλτούρα του σύγχρονου. 
 
Οι τρεις σύγχρονοι "φωστήρες" που θα λύσουν το Σκοπιανό. Ο Μάθιου ή Μαθιός ή Ματθαίος επι τω Χριστιανικότερο σίγουρα είναι σπουδαγμένος για να είναι στον ΟΗΕ. Σούρτα-φέρτα, πάνω-κάτω, Αμερική, Ελβετία, Ελλάδα, Σκόπια με λίστες ονομάτων ανα χείρας.Θα είναι και πολύγλωσσος υποθέτω. 
 
Ο δικός μας ο Αλέξιος που μπορεί η Εκκλησία μας να τον ανακηρύξει και μέγα καμιά μέρα, σίγουρα είναι "φωστήρας". Το λύκειο το τελείωσε ως διαρκής καταληψίας. Σπούδασε μηχανικός αλλά δυσκολεύεται να βρει πόσες μοίρες είναι η αντίθετη κατεύθυνση. Για τα αγγλικά του δεν το συζητάμε, ουτε για την γεωγραφία του. Είναι όμως αστέρι στη γυμναστική και ειδικά στην κωλοτούμπα τόσο ώστε κατάφερε να γίνει γνωστή παγκοσμίως η έννοια της Ελληνικής λέξης σε τέτοιου είδους πολιτικές συμπεριφορές. Έτσι μαθαίνουν απο μικρά μερικά παιδάκια οτι μπορεί αν και αγράμματα να γίνουν μια μέρα Πρωθυπουργοί. Και τα αλλά που προσπαθουν να ξεστραβωθουν, στο τέλος να νιώθουν ηλίθια αφού γίνεται και αλλιώς να τρουπώσουν κάπου όταν έρθει η ώρα. 
 
Για το τέλος, ο Ζόραν Ζάεφ που το όνομα του μοιάζει περισσότερο με Γιουγκοσλάβου ποδοσφαιριστή παρα με οτιδήποτε άλλο, παρουσιάζεται ως ο, δεν μπορώ να πω τι εθνικότητας, ηγέτης ο οποίος με τους δυο που προανέφερα θα λύσει το μείζον θέμα που απασχολεί όλη την υφήλιο εδώ και 25 χρόνια. 
 
Αυτός σίγουρα είναι φωστήρας αφού μελετά με προσήλωση γεωγραφία, ιστορία και γλωσσολογία μαζί με άλλους. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων αυτό που λάμπει στα κεφάλια της γελοιογραφίας δεν ειναι φωτοστέφανο. Είπαμε, η εκκλησία δεν τους έχει ανακηρύξει ακόμα αγίους. Ειναι η λάμψη από το αστέρι της Βεργίνας που μας ενώνει(;).Άντε και του χρόνου ο καθένας στην ...Μακεδονία του, παιδιά...!

Post a Comment