Γάμος α λα ...Μακεδονικά
Γάμος α λα Μακεδονικά είναι το θέμα της γελοιογραφίας του IaTriDis για την Κρητική εφημερίδα 'Άποψη του Νότου" με αφορμή τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
  Άποψη του Νότου φύλλο 918 , 27 Φεβρουαρίου 2018



Μα-κε-δονί-α ξα-κου-στή του Κο-τζι-ά νυ-φού-λα ό-λο α-λλά-ζεις ό-νο-μα κι ί-διο μέ-νει α-κό-μα...” θα μπορούσε να είναι μια καλή διασκευή του γνωστού τραγουδιού μετά τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που αναπαρήχθησαν από Σκοπιανά τηλεοπτικά μέσα την προηγούμενη εβδομάδα. 
 
Για όσους ίσως δεν άκουσαν τα λεγόμενα του, ο υπουργός είπε ότι: 
Σήμερα δεν πάμε να βαπτίσουμε αυτό το κράτος(Σκόπια) , σήμερα αυτό το κράτος εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία, και μάλιστα για εκατόν σαράντα κράτη χωρίς επιθετικό προσδιορισμό, σήμερα αυτό που κάνουμε είναι ο γάμος, είναι σαν μια ωραία κυρία που έρχεται στο γάμο και αναρωτείται εάν στο επίθετό της θα προσθέσει και το επίθετο του ανδρός της
 
Το πρώτο μέρος της δήλωσης κανει φανερή μια πραγματικότητα που για 25 χρόνια κάναμε πως δεν την βλέπαμε. Με τα βαφτίσια όλα καλά, αλλά με τα γαμί...α, ε, με τον γάμο ήθελα να πώ, τα πράγματα περιπλέκονται. 
 
Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς εννοεί ο ποιητής. Είναι ο Κοτζιάς γαμπρός, κουμπάρος, ο παππάς;;; Όχι, αυτός είναι αλλού υπουργός. Ή μήπως τελικά μας κρύβει πως το όνομα θα είναι Kόtzia Makedonija;;; Έχω μπερδευτεί. 
 
Στην γελοιογραφία που δημιούργησα για την Κρητική εφημερίδα “Άποψη του Νότου” με χρώματα γκουάς και πενάκι, παρουσιάζω μια καλλονή από ξανθό γένος ντυμένη με το άσπρο νυφικό της, να γλυκοκοιτάζει τον Κοτζιά. 
 
Αυτός πάλι, είναι καλοντυμένος και κρατά μια ανθοδέσμη. Είπαμε, έχω προβληματιστεί για τον ρόλο που δίνει στον εαυτό του. Το σίγουρο είναι πάντως πως μέχρι να πέσουν οι υπογραφές τίποτα δεν είναι σίγουρο. 
 
Μπορεί να χεστεί η νύφη, οπότε να σχολάσει ο γάμος ή στη χειρότερη περίπτωση να την κλέψει ο Σουλτάνος που αυτός δεν έχει πρόβλημα ούτε να παντρευτεί ούτε να “απαυτώσει” πολλές ...χώρες.

Post a Comment