Φωτιά στην Ανατολική Αττική #Πυρκαγια
geloiografia IaTriDis fotia mati nekroi tragodia
23 Ιουλίου 2018, απόγευμα Δευτέρας και μια φωτιά που ξεσπάει στην Πεντέλη κατευθύνεται προς Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα. Λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά σε χρόνο ρεκόρ περνά την Λεωφόρο Μαραθώνος, που λειτουργεί ως αντιπυρική ζώνη και ξεχύνεται ακάθεκτη προς τον παραθεριστικό οικισμό Μάτι. Κανείς δεν μπόρεσε να την τιθασεύσει και η φωτιά έσβησε όταν έφτασε στην θάλασσα και δεν είχε τίποτε άλλο να κάψει. Πριν πέσει το σκοτάδι εκατοντάδες άνθρωποι ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για νεκρούς. Την επόμενη μέρα αρχίζει να δημιουργείται ένας αριθμός νεκρών που μέχρι σήμερα, μια εβδομάδα μετά συνεχίζει να αυξάνεται...

 Το Μάτι καταστράφηκε ολοσχερώς. Σπίτια κάηκαν, όλη η περιοχή είναι στάχτη και ο τραγικός απολογισμός είναι 91 νεκροί, 25 αγνοούμενοι και εκατοντάδες τραυματίες. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε τριήμερο πένθος... Όλη η Ελλάδα θρηνεί απ'άκρη σ'άκρη και συγκεντρώνει άμεσα βοήθεια για τους πυρόπληκτους.

Το Μάτι ήταν μία περιοχή όπως εκατοντάδες άλλες σε ολόκληρη τη χώρα. Ένας οικισμός όπου η μισή Αθήνα κάνει τις διακοπές τα καλοκαίρια. Μια περιοχή με προβληματική οικιστική διάρθρωση. Σπίτια μεσα σε δασικές εκτάσεις,κάτω από πεύκα, κάποια από αυτά αυθαίρετα... 

Ωστόσο πολιτικοί, αλλά και άνθρωποι της τηλεόρασης και γενικώς γνωστοί στο ευρύ κοινό είχαν τα σπίτια τους εκεί, είτε μόνιμες κατοικίες είτε εξοχικά. Κανείς όμως ποτέ, καθώς φαίνεται δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει κάτι για την ασφάλεια του.Είναι ένα μέρος που κάθε χρόνο πιάνει φωτιά, μα κάθε χρόνο. Ούτε η πολιτεία, ούτε ο δήμος, ούτε η περιφέρεια...
Η ασπρόμαυρη γελοιογραφία μου της 25ης Ιουλίου σχολιάζει την λύπη για το τραγικό αυτό γεγονός αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει και την άρνηση μιας πιο σοβαρής κατάστασης χρησιμοποιώντας λέξεις σύμβολα για λογοπαίγνιο.



geloiografia IaTriDis panos kammenos sinenteuxi bbc tragodia fotia mati authaireta
Στις 26 Ιουλίου, τρεις μέρες μετά την καταστροφική φωτιά, εμφανίστηκε στα καμμένα ο ...Καμμένος. Με τσαμπουκά, με ύφος, για να πείσει όσους είχαν γλυτώσει από την φωτιά ή τον πνιγμό ότι όλα έγιναν καλα, οτι οι υπηρεσίες του κράτους λειτούργησαν καλά και πως οι μόνοι υπεύθυνοι για το κακό είναι οι κάτοικοι, αυτοί οι ίδιοι που κάηκαν γιατί τα σπίτια τους ήταν αυθαίρετα(!)  

Λίγο αργότερα έδωσε συνέντευξη στο BBC επαναλαμβάνοντας τα ίδια αισχρα που είχε πεί και στους πολίτες προσθέτωντας ότι αυτό είναι το τίμημα για όσους παραβαίνουν τους νόμους(!) Τρία χρόνια που είναι στην κυβέρνηση δεν είχε περάσει από το μυαλό του ότι ίσως υπάρχουν αυθαίρετα και να πράξει κάτι. 

Η ευθύνη κατά τον Καμμένο βαραίνει όλους τους προηγούμενους που παράνομα έχτιζαν ή έδιναν άδειες για να χτίσουν. Γι αυτό και η παραλλαγή της γνωστής ξύλινης πολιτικής φράσης: "Παραλάβαμε καμμένη γη" σε : "Παραλάβαμε ...χτισμένη γη" στην ασπρόμαυρη γελοιογραφία που ετοίμασα μετά τις δηλώσεις του στο BBC.


geloiografia IaTriDis nikos toskas ipourgos prostasias tou politi sinenteuxi den vrika lathi
Στο ίδιο μοτίβο ή αλλιώς γραμμή του "όλα πήγαν καλά και φταίνε τα αυθαίρετα", άρχισαν να κινούνται υπουργοί, αρμόδιοι και υπέυθυνοι γι αυτήν την τραγωδία. Πρώτος από όλους ο αρχιυπεύθυνος, ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας. Ο βασικός τίτλος του αξιώματος του ακυρώθηκε καθώς είχαμε νεκρούς και απώλειες περιουσιών και τέτοιας έκτασης καταστροφές. Θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Αντ' αυτού δήλωσε σε συνέντευξη ότι όλα πήγαν καλά και πως όσο και αν ψάχνει δεν μπορεί να βρεί λάθη που έγιναν(!) Μας αποκάλυψε όμως πως δεν είναι άνθρωπος  που μένει βιδωμένος σε μια καρέκλα και πως έθεσε την παραίτηση του στη διάθεση του Πρωθυπουργού αλλά αυτός δεν την έκανε δεκτή. Νομίζω πως δεν θέλει κάποιο άλλο σχόλιο η ασπρόμαυρη γελοιογραφία μου της 27ης Ιουλίου.

Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτε άλλο για την πολύ στενάχωρη εβδομάδα που πέρασε. Διάβασα, είδα, άκουσα πολλά, από πολλούς και διάφορους. Σχετικούς και άσχετους, γνώστες και μή, θρησκευάμενους και συνομοσιολόγους. Βαρέθηκα!!! 

Ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Οι υπέρ της κυβέρνησης βλέπουν συνομοσίες και προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας τώρα που βγαίνει από τα μνημόνια. Οι αντίπαλοι πάλι μετέρχονται ότι πιο αηδιαστικό και ποταπό για να πλήξουν αυτή την, όπως σκατά είναι, κυβέρνηση. Άθλια και απάνθρωπα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα ένθεν κακείθεν. Ένας βούρκος γενικώς. Αν νομίζουμε πως τα μνημόνια μας χάλασαν την παραδεισένια χώρα μας γελιόμαστε...

Αυτοί είμασταν πάντα και αυτοί θα είμαστε. Όταν μαζί τα τρώγαμε ήταν καλά. Τώρα ψάχνουμε ποιος θα φάει του αλλουνού. Και οι πολιτικοί που περιμένουμε απο αυτούς να πράξουν σωστά στις δύσκολες στιγμές, κάθε φορά μας κοροιδεύουν μεσα στα μούτρα μας. Όλα για το επικοινωνιακό παιχνίδι και μόνο. Ουσία τίποτα. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι είναι οι επιλογές μας και είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Γείτονες, συγγενείς... Είναι αυτοί που, δουλικά, κάθε προεκλογική περίοδο τους σφίγγουμε το χέρι, τους αγκαλιάζουμε και μπορεί να τους ψιθυρίζουμε και στο αυτί να βολέψουν κάπου το παιδί μας. Και μετά μας μιλάνε για στρατηγούς άνεμους, ασύμμετρες απειλές και άλλα τέτοια κουραφέξαλα που δυστυχώς πολλούς απο εμας, πείθουν.

Προς θεού, όχι μπάρμπεκιου σε κανένα πευκοδάσος τώρα τον Αύγουστο για να γιορτάσουμε την έξοδο από τα μνημόνια με νταούλια και ζουρνάδες. 

Αγαπητέ Αλέξη, φαντάζομαι τα 44α γενέθλια σου θα σου μείνουν αξέχαστα...

Αν θέλεις να βλέπεις τη δουλειά μου πριν ακόμη ανέβει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram  


Δείτε περισσότερες γελοιογραφίες






tags:Φωτιά Αττική: Αυξάνεται ο δραματικός απολογισμός , Φωτιά Αττική: «Έτρεχαν με φωτιές στις μπλούζες τους», Φωτιά Τώρα – Πυρκαγιές σε εξέλιξη, Φωτιά Αττική: Εικόνες που κόβουν την ανάσα, Φωτιά: Η σοκαριστική στιγμή που αντικρίζουν τους 26 νεκρούς, Εκτακτο: 91 νεκροί, 25 αγνοούμενοι από τη φονική φωτιά στο Μάτι,Φωτιά σε Ραφήνα, Μάτι, Βουτζά: Εθνική τραγωδία, Ανείπωτη τραγωδία από τις φωτιές στο Μάτι, τραγωδία, Πάνος Ιατρίδης, γελοιογραφία, IaTriDis

Post a Comment