Ένα σκίτσο για τη Μάρθα Καραγιάννη

Γοργόνες και μάγκες μας αφήνουν χρόνους...

Μετά τους Κώστα Καζάκο και Ειρήνη Παπά, μιλώντας για σπουδαίους ηθοποιούς του Ελληνικού Κινηματογράφου, χάσαμε ξαφνικά και την Μάρθα Καραγιάννη σε ηλικία 82 ετών.

 

Η Μάρθα Καραγιάννη, που γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του1939 στον Πειραιά, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός της τηλεόρασης, του θεάτρου και του κινηματογράφου. 

 

Υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Οι γονείς της ήταν ποντιακής καταγωγής. Συγκεκριμένα η μητέρα της Δόμνα γεννήθηκε στο Μπακού και ο πατέρας της Χαρίλαος στο Αικατερινεντάρ. Η ίδια γεννήθηκε στην Πειραιά και μεγάλωσε στο Κερατσίνι.

 

Γελοιογραφία με αφορμή τον θάνατο της σπουδαίας ελληνίδας ηθοποιού Μάρθας Καραγιάννη απο τον Πάνο Ιατρίδη
   "Πατρίς" καθημερινή πρωινή εφημερίδα του Ηρακλείου, 22 Σεπτεμβρίου 2022  

 Μάρθα Καραγιάννη - καριέρα

Σπούδασε χορό και από τα οχτώ της χρόνια άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή συμμετέχοντας στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαρίου-Κωτσοπούλου, μαζί με την Ελένη Προκοπίου. 

 

Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε το 1955, σε ηλικία 17 ετών, στην ταινία της Φίνος Φιλμς Η άγνωστος, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. 

 

Το θεατρικό της ντεμπούτο έγινε το 1957 στην επιθεώρηση Ελέφαντες και ψύλλοι εκεί όπου γνωρίστηκε με το Γιάννη Δαλιανίδη. Προηγουμένως την είχε δει ο Ναπολέων Ελευθερίου να χορεύει στο κέντρο «Σε λα πεν» και της έκανε την πρόταση να παίξει στη συγκεκριμένη επιθεώρηση. 

 

Η κινηματογραφική της καριέρα συνδέθηκε με τα λαμπερά μιούζικαλ και τις κωμωδίες του Γιάννη Δαλιανίδη. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1961 στην ταινία Ζητείται ψεύτης. Η ίδια λέει χαρακτηριστικά ότι, αν και ήταν μόλις 21-22 χρόνων, ο Φίνος τη θεωρούσε «φθαρμένη» γιατί είχε πάρει ήδη μέρος σε ταινίες τις οποίες ο σημαντικός παραγωγός τις χαρακτήριζε μέτριες.

 

 Το 1962 έλαβε μέρος στην παράσταση των Θεοδωράκη, Κακογιάννη και Μποστ Όμορφη πόλη

 

Στην τηλεόραση εκτός από το σήριαλ Ο Δρόμος (1977) πρωταγωνίστησε στις σειρές Οι Μικρομεσαίοι του Γιάννη Δαλιανίδη (1992), Ζωή πατίνι του Γιώργου Κωνσταντίνου (1995) και Επτά Θανάσιμες Πεθερές (2004).  

 

Στην γελοιογραφία, φόρο τιμής στη υπέροχη ηθοποιό με την οποία μεγαλώσαμε, συνθέτω την κορμάρα, το νάζι και τον ερωτισμό την νιότης της με μια ατάκα για καμάκι στην πιο γνωστή σειρά της Ελληνικής τηλεόρασης, στα ώριμα χρόνια της ηθοποιού. Θα την θυμόμαστε για πάντα!



  • Γελοιογραφία για την εφημερίδα "Πατρίς" του Ηρακλείου με αφορμή τον θάνατο της ηθοποιού Μάρθας Καραγιάννη. Δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικά σκίτσα με ηθοποιούς


Post a Comment