Ένα σκίτσο για τον Βασίλη Βασιλικό

Αντίο στον ΒΒ

 

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στην Καβάλα τον Νοέμβριο του 1933. Ήταν βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως. Βάσει δεδομένων της UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς μετά τους Καζαντζάκη, Ρίτσο, Καβάφη. Βιβλία του έχουν εκδοθεί και στη γραφή Μπράιγ.

 

Έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση. Από τα έργα του γνωστότερα είναι : Η Μυθολογία της Αμερικής, Το ψαροντούφεκο, Θύματα ειρήνης, Οι φωτογραφίες, Ζ, Ο Ιατροδικαστής, Ο Θάνατος του Αμερικάνου κ.ά.  

 

Το μυθιστόρημα Ζ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

 

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός μέσα από το σκίτσο του εικαστικού Πάνου Ιατρίδη
    "Πατρίς" καθημερινή πρωινή εφημερίδα του Ηρακλείου, 4 Δεκεμβρίου 2023
 

Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1959 ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη όπου σπούδασε τηλεσκηνοθεσία στο Yale University - Drama School, SRT - School of Radio and Television. 



Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), ερασιτέχνης ηθοποιός, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Μετέφρασε έργα των Αντρέ Ζιντ, Τζέημς Μέριλ, Ρεζίς Ντεμπρέ και με την Βάσω Παπαντωνίου Ονορέ ντε Μπαλζάκ. 



Από το 1981 ως το 1984 υπήρξε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην ΕΤ-1 και Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων. Από το 1996 ως το 2004 υπήρξε Πρέσβης εκ προσωπικοτήτων της Ελλάδας στην Ουνέσκο και από το 2001 ως το 2005 Πρόεδρος της Εταιρίας Συγγραφέων. 



Το 1961 τιμήθηκε με το Βραβείο των «12» για την τριλογία του «Το Φύλλο. Το πηγάδι. Τ' αγγέλιασμα» και το 1970 με το Διεθνές Βραβείο Meditterraneo. Το 1980 το έργο του «Το Τελευταίο Αντίο» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το οποίο όμως δεν αποδέχτηκε. 



Ήταν Επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών στην έδρα της Φιλολογίας, Ταξιάρχης Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας (1984), Μέλος του Διεθνούς Κοινοβουλίου των Συγγραφέων με έδρα το Στρασβούργο, Μέλος του Δ.Σ. των Γάλλων συγγραφέων ( Maison des Ecrivains. Γαλλία, 1990-1993). 

 


  • Σκίτσο για την εφημερίδα "Πατρίς" του Ηρακλείου για τον Βασίλη Βασιλικό με αφορμή τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα. Δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικά σκίτσα για καλλιτέχνες


Post a Comment