Το χθες...
Η Ολυμπιακή εκεχειρία είναι η παύση των εχθροπραξιών που συντελούνταν μεταξύ των αρχαίων ελληνικών πόλεων κατά την περίοδο που συμμετείχαν στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τις τελευταίες δεκαετίες, γίνεται προσπάθεια η εκεχειρία αυτή να καθιερωθεί ως παγκόσμιος θεσμός, τουλάχιστον κατά την περίοδο που διοργανώνονται οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, άρχισε μία σύγχρονη προσπάθεια για την αναβίωση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) κάλεσε για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε αθλητές από την πρώην Γιουγκοσλαβία να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.
Πρωτοβουλίες εκεχειρίας προωθήθηκαν και τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1994, 1998 και 2000 αλλά και των χειμερινών αγώνων.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προχώρησε πρόσφατα στο να ιδρύσει το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και βρίσκεται πάντα σε συνεργασία με τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις.
Το Κέντρο είναι ένας διεθνής Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και γραφεία στην Αθήνα. Σήμερα, Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι ο εκάστοτε πρόεδρος της ΔΟΕ (Τhomas Bach) και αντιπρόεδρος η Ελληνίδα πολιτικός Φάνη Πετραλιά και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.
Στις 3 Νοεμβρίου 2003, 190 κράτη-μέλη του Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία του οργανισμού, συνυπέγραψαν ψήφισμα που κατέθεσε η Ελλάδα καλώντας όλα τα έθνη να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 με 16 μέρες ειρήνης.
Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Στο σήμερα...
Στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, το 2024 έχουμε από την μία αποκλεισμό της Ρωσίας από τους αγώνες, με εξαίρεση κάποιους λίγους αθλητές που φαίνεται ότι δεν υποστηρίζουν το καθεστώς Πούτιν ούτε αυτά που γίνονται στην Ουκρανία.
Έχουμε την κανονική συμμετοχή του Ισραήλ παρά τα όσα απάνθρωπα συμβαίνουν τόσους μήνες στην Παλαιστίνη η οποία συμμετέχει και αυτή ωστόσο με μέλη της στους αγώνες και παρουσιάστηκε κανονικά με την σημαία της (που τόσο απαγορεύτηκε τον προηγούμενο καιρό) στην τελετή έναρξη.
Από την άλλη μεριά ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται όπως και το αιμοτοκύλισμα στα εδάφη της Παλαιστίνης με κίνδυνο μάλιστα να πάρει διαστάσεις μετά την εμπλοκή της Χεσμπολάχ από τον Λίβανο και την ενδεχόμενη απάντηση του Ιράν στην δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στο έδαφος του.
Άλλοι χαίρονται και άλλοι ζορίζονται... c'est la vie που λένε και οι Γάλλοι...
- Σκίτσο για το patris.gr με αφορμή τους πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη εν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2024 από τον Πάνο Ιατρίδη.
Δημοσίευση σχολίου