«Η Ζαχαρωτούλα που πικροποιήθηκε», το νέο παραμύθι της Ραφαέλικας Γεωργαλλή

«Η Ζαχαρωτούλα που πικροποιήθηκε», το νέο παραμύθι της Ραφαέλικας Γεωργαλλή


Στην Αθήνα παρουσιάστηκε «Η Ζαχαρωτούλα που πικροποιήθηκε», το νέο παραμύθι της Ραφαέλικας Γεωργαλλή

24/01/2023
 

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίου Δημητρίου στην Αθήνα, παρουσιάστηκε το παραμύθι της συγγραφέως, Ραφαέλικας Γεωργαλλή, σε εικονογράφηση, Σάββα Συρόπουλου, με τίτλο «Η Ζαχαρωτούλα που πικροποιήθηκε». Το παραμύθι βρίσκεται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

 

Η Ζαχαρωτούλα που πικροποιήθηκε, μιλάει στα παιδιά με γλώσσα παραμυθένια, τόσο για τις ορατές όσο και για τις αόρατες μορφές βίας που μπορεί να υφίσταται ένα κορίτσι. Ξεκινάει από την πικροποίηση-κακοποίηση και καταλήγει στη ζαχαρωτοκτονία-γυναικοκτονία, με τρόπο συμβολικό χωρίς να τρομάζει. Ένα θέμα δυστυχώς επίκαιρο, για το οποίο πρέπει να ευαισθητοποιηθούν από νωρίς τα παιδιά, καθώς οι ενήλικες του αύριο διαμορφώνονται σήμερα.Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση του παραμυθιού από τη συγγραφέα. Ακολούθησαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες από την εκπαιδευτικό Σέβα Γεωργαλλή, στις οποίες η ανταπόκριση και η συμμετοχή των παιδιών ήταν συγκινητική.

 


Την παρουσίαση χαιρέτισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, που αγκάλιασε από την αρχή το βιβλίο, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κατά της Βίας, Κική Πετρουλάκη, που πίστεψε τόσο θερμά την ουσία αυτού του παραμυθιού, η αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών και Ισότητας των Φύλων, Ελενη Καντζέλη, και η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου που στηρίζει τις προσπάθειες για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών.

 

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις mgk.advertising και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.Είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.rhodes.com.gr/shop/ και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.Συγγραφέας: Ραφαέλικα Γεωργαλλή

Εικονογράφηση: Σάββας Συρόπουλος

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: Σέβα Γεωργαλλή

Τελική σελιδοποίηση και επιμέλεια έκδοσης: Μιχαήλ Γ. Καβουκλής

Έκδοση: mgk.advertising - www.mgk.com.gr, Ρόδος, 2022. Τηλ. 2241030486 / sales@mgk.com.gr

ISBN: 978-618-84257-5-0

 

 

 ----------------------------------------------

 

 

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Αλέξη Πανσέληνου "Λάδι σε καμβά" στον Πολιτιστικό Σύλλογο Χαλανδρίου"ΑΡΓΩ"

H Λέσχη Ανάγνωσης του Πολιτιστικού – Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου "Αργώ" σας προσκαλεί τη Δευτέρα 23 Iανουαρίου 2023, ώρα 19.30, στη παρουσίαση-συζήτηση για το μυθιστόρημα του Αλέξη Πανσέληνου "Λάδι σε καμβά", εκδ. Μεταίχμιο. 

 
Συμμετέχουν:

Κλεοπάτρα Δίγκα, ζωγράφος,


Μαρία Στασινοπούλου, συγγραφέας

Αλέξης Πανσέληνος, συγγραφέαςΤην παρουσίαση-συζήτηση θα συντονίσει η φιλόλογος Γεωργία Τεμπέλη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συλλόγου μας (Σοφ. Βενιζέλου 20 και Καραολή & Δημητρίου, στο κέντρο του Χαλανδρίου).
 
Δηλώστε τη συμμετοχή σας στο e-mail:  argohalandriou@yahoo.com
----------------------------------------------
ARTENS Festival «Camp-ers»

11/12/2022

H ARTENS, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνει ένα πενθήμερο φεστιβάλ 14-18 Δεκεμβρίου 2022 με τίτλο “Camp-ers” και θέμα την ορατότητα, την εξάλειψη της ομοφοβίας και της διαφορετικότητας.

 

Το ARTENS  Festival 2022 «Camp-ers», με αφετηρία τον κεντρικό αφηγηματικό πυρήνα του τίτλου, και εμπνεόμενο από τους τρόπους με τους οποίους το αφήγημα αυτό συνομιλεί με το σήμερα, θα αποτελέσει μια δράση η οποία θα ανατέμνει εκ νέου τους όρους της αγάπης, της διαφορετικότητας, της αποδοχής και της πολυμορφίας μέσω της σύγχρονης τέχνης και θα “σβήσει” τις γραμμές που οριοθετούν την υψηλή τέχνη, την σοβαρότητα, το φύλο και τις κοινωνικές νόρμες, έχοντας πάντοτε ως πυρήνα των δράσεών του τους όρους της συμπερίληψης και της αποδοχής της πολύχρωμης πολυμορφίας της ανθρώπινης φύσης, χωρίς ψήγματα επίκρισης. 

 

Ένα φεστιβάλ που θα βγάζει την γλώσσα στην καθημερινή μας ρουτίνα, την σοβαροφάνεια, τα καταπιεστικά κοινωνικά στερεότυπα, την συλλογική μας κατάθλιψη, την μοναξιά και τον εγκλεισμό, ενθαρρύνοντας την ελεύθερη και πρωτότυπη καλλιτεχνική έκφραση.

 

H ARTENS, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνει ένα πενθήμερο φεστιβάλ με τίτλο “Camp-ers” και θέμα την ορατότητα, την εξάλειψη της ομοφοβίας και της διαφορετικότητας.

Το Camp είναι η νέα σύγχρονη μορφή του κιτς, είναι queer, είναι αφελώς επιτηδευμένο αλλά ταυτόχρονα σε πλήρη επίγνωση της μη σοβαρότητάς του. Το Camp είναι μεταμοντέρνο και ταυτόχρονα ντεμοντέ, είναι τραγικό και ταυτόχρονα κωμικό. Αποδομεί την σοβαρότητα και προτείνει την θέαση του κόσμου από ένα κωμικό πρίσμα. Αγαπά την υπερβολή σε κάθε της έκφανση και αποστρέφεται την σοβαροφάνεια.

Camp είναι η νέα οπτική ανάγνωση των Βερσαλλιών, οι όπερες του Μπελίνι, τα αποφθέγματα του ‘Οσκαρ Ουάιλντ, ο Λιμπεράτσε, η Art Nouveau, η κατάργηση των ορίων των φύλων, η μπανάνα του Andy Warhol, η ροκοκό αρχιτεκτονική, η ταινία Barbarella, τα κοστούμια της Lady Gaga, το πορτοκαλί πρόσωπο του DonaldTrump. To Camp υπάρχει παντού: στην τέχνη, στην μόδα, στην πολιτική, στην καθημερινή ζωή. 

 

Σύμφωνα με την Σόνταγκ “ το Camp τα βλέπει όλα μέσα σε εισαγωγικά. Δεν πρόκειται για μία λάμπα, αλλά μία “λάμπα”, δεν πρόκειται για μία γυναίκα, αλλά για μία “γυναίκα””.

 

Πάνω από όλα όμως, η αισθητική camp αντιμετωπίζει την ανθρώπινη φύση με αγάπη. Δεν κρίνει, αγκαλιάζει το διαφορετικό, την υπερβολή, αυτό που θέλει να ακουστεί, να ιδωθεί, να βγει προς τα έξω όπως πραγματικά είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι.

 

Το ARTENS Festival «Camp-ers» προσδοκά να αποτελέσει αφορμή για έναν ανοικτό διάλογο, ζωντανού πόλου ανάπτυξης του Σύγχρονου Πολιτισμού με όχημα την σύγχρονη τέχνη, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. 

 

Με τους δείκτες των εγκλημάτων μίσους με βάση την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό να παραμένουν αρκετά ανησυχτικά υψηλοί σε παγκόσμιο επίπεδο, την αύξηση του ομοφοβικού λόγου στα socialmedia και στα ΜΜΕ, του bullying στα σχολεία, είναι ακόμα και σήμερα επιτακτική η ανάγκη της επιμόρφωσης του κοινού για τα προβλήματα διακρίσεων και βίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

 

Με γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την συμβολή της στην αποδοχή της διαφορετικότητας, το ARTENS Festival 2022 παρουσιάζει την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία παρουσιάζοντας όλα τα είδη της σύγχρονης τέχνης σε δισδιάστατη και τρισδιάσταση μορφή με χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών μέσων, έργα εικαστικά, πολυμέσα, φωτογραφίας,installation,videoart,performances κ.α. 

 

Το ARTENS Festival 2022 «Camp-ers» θα διεξαχθεί στην έδρα της ARTENS (Βουκουρεστίου 40), έναν χώρο 190 τ.μ.

 

Συμμετοχές:

Εύα Ανδρονικίδου | Μιχάλης Γκούμας | Ευθύμης Γρόνθος | Guram Chachanidze | Θάνος Δεσποτόπουλος | Ντιάνα Ζερβάκη | Ντανιέλα Ζορμπά | Μαρία Ζούρου | Στέλλα Καπεζάνου | Ανδρέας Κατσικούδης | Βαγγέλης Κόντος | Ευσταθία Κούτλη | Μάκης Κυριακόπουλος | Άριελ Κωδούνη – Αργύρη | Χρήστος Κωτσούλας (Capten) | Petros Lales | Μάρω Λεσιώτη | Μαριόν – Εμμανουέλα Μανιού | Τίνα Μέμου | Κατερίνα Μεταξά | Νίνα Μιχαηλίδου | Χρήστος Μονοκρούσος | Φώτιος Μπάλας | Δήμητρα Μπουρίτσα | Αχιλλέας Πιστώνης | Ελίζα Σόρογκα | Αναστασία Ζωή Σουλιώτου | Κωνσταντίνος Σταγάκης | Πηνελόπη Τριανταφύλλου | Ιωάννης Τσιλίδης | Ιουλία Φλωρέντζη | Ιωάννα Φραγκογιάννη

 

Είσοδος ελεύθερη
Εγκαίνια: Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, στις 20:00
Διάρκεια Festival: 14 – 18/12/2022
(Τετάρτη – Κυριακή 12:00 – 20:00)
Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
info@artens.gr
www.artens.gr
T: 210 33 17 312----------------------------------------------Δεκέμβρης γιορτής και Πολιτισμού στο Χαλάνδρι με δράσεις για μικρούς και μεγάλους

5/12/2022

Συναυλίες, παραστάσεις για παιδιά στις γειτονιές της πόλης, εικαστικά και μουσικοθεατρικά εργαστήρια, χριστουγεννιάτικη αγορά στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου και βέβαια Νυχτερινός Αγώνας Δρόμου - Christmas Run

O Δεκέμβρης στο Χαλάνδρι είναι ο μήνας της γιορτής και του χειμερινού πολιτιστικού φεστιβάλ, που αναμένεται να προσφέρει απόλαυση και χαρά σε μικρούς και μεγάλους, ως αντίδοτο στη δύσκολη καθημερινότητα.

 


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 • 5 Δεκεμβρίου 17:30 │ Εικαστικό εργαστήρι, «Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με papier mâché» με τη Σέβη  Χατζησαββίδου, στην παιδική βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος». Για παιδιά 6 -10 ετών.
 • 8 Δεκεμβρίου 18:00 │ Άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, παρουσία του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου.

          Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου θα μας μεταφέρει στο πνεύμα των γιορτών με τις μελωδίες της.

          Ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι θα διασκεδάσουν τα παιδιά και θα μοιράσουν γλυκίσματα.

         Θα λειτουργεί η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά με τα «σπιτάκια» που παραχωρεί ο Δήμος Χαλανδρίου, κατά κύριο λόγο σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (Χαμόγελο του Παιδιού, Σύλλογος Φίλων των Ζώων Χαλανδρίου, ΕΠΑΨΥ, Ίδρυμα Χατζηκώνστα κ.α.).

          Στον χώρο της Κεντρικής Πλατείας θα τοποθετηθούν, επίσης, από τις 8 Δεκεμβρίου, παιχνίδια για παιδιά (καρουζέλ, ιπτάμενες κερέκλες).

 • 10 Δεκεμβρίου 20:00 │ «Μουσικές του Κόσμου», συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλανδρίου στον πολυχώρο εκδηλώσεων «Δαΐς», με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο, από την κέλτικη παράδοση και την τσιγγάνικη μουσική έως τους αφρικανικούς ρυθμούς, το οποίο θα ολοκληρωθεί με κάλαντα από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
  Μουσική δ/νση: Κώστας Ιωαννίδης
  Συμμετέχει η σοπράνο Τζίνα Πούλου
 • 12 Δεκεμβρίου 17:30 │ Εικαστικό εργαστήρι, «Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με papier mâché» με τη Σέβη  Χατζησαββίδου, στην παιδική βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος». Για παιδιά 6 -10 ετών.

 • 17 Δεκεμβρίου 11:30 │ Μουσικοθεατρικό εργαστήρι «Παράσταση Mozart παίζουμε»!, με την ΑΜΚΕ «ΟΜΑΔΑ», στην παιδική βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος». Για παιδιά 6 -10 ετών.
 • 17 Δεκεμβρίου 12:00 │ Κεντρική Πλατεία - Amazing Dio, παράσταση για παιδιά.
 • 17 Δεκεμβρίου 12:00  Συμβολή των πεζοδρόμων Χαϊμαντά & Πλάτωνος - Το Λύκειον των Ελληνίδων (ΠτΧ Χαλανδρίου) παρουσιάζει παραδοσιακά κάλαντα.
 • 18 Δεκεμβρίου 12:00  Κεντρική Πλατεία - Amazing Dio, παράσταση για παιδιά.
 • 18 Δεκεμβρίου 20:30 │ Χριστουγεννιάτικος Νυχτερινός Αγώνας «Chalandri, Run The Christmas Night», με αφετηρία την Κεντρική πλατεία Χαλανδρίου. Τρέχουμε στον νυχτερινό δρομικό αγώνα των 5.400 μ. ή συμμετέχουμε στο δυναμικό βάδην των 2.300 μ. Δηλώνουμε συμμετοχή ΕΔΩ.
 • 19  έως 23 Δεκεμβρίου │ Η Φιλαρμονική Ορχήστρα επισκέπτεται τα σχολεία της πόλης για κάλαντα και γιορτινές μελωδίες.
 • 22 Δεκεμβρίου 17:30 │ Εργαστήριο για παιδιά, «Χριστουγεννιάτικο ταξιδο-ανακάτεμα στην ουρά του Δράκου», με την ΑΜΚΕ «ANASSA», στην παιδική βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος». Για παιδιά  6-9 ετών.
 • 24 Δεκεμβρίου 12:00 │ Κεντρική Πλατεία - Circus & Fire Show, παράσταση για παιδιά.
 • 27 Δεκεμβρίου 11:30 │ Εργαστήριο για παιδιά,  «Ηλεκτρικά Χριστούγεννα», με την ΑΜΚΕ «ANASSA», στην παιδική βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος». Για παιδιά  9-12 ετών.
 • 27 & 28 Δεκεμβρίου  Κεντρική Πλατεία  Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χαλανδρίου οργανώνει σειρά δράσεων για παιδιά με χειροτεχνίες και παιχνίδια, και μας θυμίζει ότι η αλληλεγγύη και η υποστήριξη των ασθενέστερων είναι ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε.
 • 28 Δεκεμβρίου11:30 │ Εργαστήριο για παιδιά, «Η επιστήμη των Χριστουγέννων», με την ΑΜΚΕ «ANASSA», στην παιδική βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος». Για παιδιά  9-12 ετών.
 • 29 Δεκεμβρίου 11:30 │ Εργαστήριο για παιδιά,  «Γιορτινά με όλο τον κόσμο στο τραπέζι μας», με την ΑΜΚΕ «ANASSA», στην παιδική βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος». Για παιδιά  6-9 ετών.
 • 30 Δεκεμβρίου 18:00 │ Πάρκο Συνοικισμού - «Νταν το Ξωτικό», παράσταση για παιδιά.
 • 31 Δεκεμβρίου 18:00  Πάρκο Φοτ - «Circus & Fire Show», παράσταση για παιδιά.
 • 7 Ιανουαρίου  12:00 │ Κεντρική Πλατεία - «Νταν το Ξωτικό», παράσταση για παιδιά.


Για περισσότερα εδώ: myxalandri.gr


---------------------------------------------- 1ο Φεστιβάλ Street Art στο Χαλάνδρι

 13/10/2022

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στον Δημόσιο Χώρο, ο Δήμος Χαλανδρίου διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Street Art, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της street art και του graffiti, με μουσικά σχήματα, ακρoβατικές ομάδες, με DJ και ένα workshop για μικρούς και μεγάλους, το σαββατοκύριακο 29 & 30 Οκτωβρίου 2022, με ελεύθερη είσοδο.

 

 • Σάββατο 29/10, 12:00 έως 22:00
 • Κυριακή 30/10, 10:00 έως 22:00

Το Φεστιβάλ θα γίνει στον χώρο του αθλητικού κέντρου «Μάρκος Παπαδάκης», οι τοίχοι του οποίου θα μετατραπούν σε πεδίο καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης. Οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν τοιχογραφίες γένους θηλυκού, που αφορούν τη γυναίκα ως σύμβολο.

 


Συμπληρωματικές δράσεις

Πέρα από τις δημιουργίες των καλλιτεχνών, όλο το σαββατοκύριακο θα υπάρχουν στον χώρο του Φεστιβάλ μουσικά σχήματα, ακροβατικές ομάδες και αθλήτριες του cheerleading. Και μετά τις 20:00 τη σκυτάλη θα παραλαμβάνει ο DJ Γιώργος Αποστόλου.

 

Επιπλέον, μέσα από το καλλιτεχνικό workshop, που θα γίνει την Κυριακή το πρωί, οι μικροί (και όχι μόνο) φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να δημιουργήσουν τα δικά τους graffiti.

 

Το Φεστιβάλ Street Art αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Δήμου Χαλανδρίου και της ομάδας Awesome Athens Experiences, στόχος της οποίας είναι η προβολή της Αθήνας και των προαστίων της, μέσω της σύγχρονης αστικής τέχνης.

 

Μείνετε ενήμεροι μέσα από τη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook (Chalandri Street Art Festival), όπου σε καθημερινή βάση γίνεται η παρουσίαση των καλλιτεχνών και των συμπληρωματικών δράσεων.

INFO

 • Σάββατο 29/10, από τις 12:00
 • Κυριακή 30/10, από τις 10:00

 

Αθλητικό κέντρο «Μάρκος Παπαδάκης», Μεθώνης 1, Κάτω Χαλάνδρι
Πρόσβαση: 10’ περπάτημα από Σταθμό «Χολαργός» (Γραμμή 3 Μετρό)
Χορηγοί: Cosmoslac │ Καφετέρια Αλάνα

 

Η Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στον Δημόσιο Χώρο ξεκίνησε το 2007 στη Γαλλία, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Καλλιτεχνών των Τεχνών του Δρόμου (Federation des Arts de la Rue) και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Οκτωβρίου.

 

 

 

----------------------------------------------


 

Εικαστική Έκθεση «Face Reveal»

 11/10/2021
 
Ο πολιτιστικός οργανισμός ARTENS εγκαινιάζει την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 στις 21:00 την εικαστική έκθεση «Face Reveal».
 
Ο πολιτιστικός οργανισμός ARTENS εγκαινιάζει την εικαστική έκθεση «Face Reveal».
 
Έντονες , ήρεμες, νευρικές, γλυκές , και σκληρές εκφράσεις παρουσιάζονται. Κάτι τελείως απρόσωπο αποκτά χαρακτήρα και ζωντανεύει στην εικαστική έκθεση FaceReveal. Δίνουν το παρόν κάθε μορφής πρόσωπα, γνωστά και άγνωστα που γίνονται οικεία…
Κάθε πρόσωπο με τα δικά του υλικά, την δική τους μορφή και τον δικό τους βλέμμα.
Δίνουμε ραντεβού στον χώρο μας για να κάνουμε Face Reveal.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Αθανασία Ζαβού, Ελένη Αντωνάκη, Ελένη Αλλαγιάννη, Νεκταρία Γιαννακοπούλου, Ελευθερία

Ισαϊδου, Κέλλυ Μιχαλουδάκη, Κυριάκος Μαριόλης, Χριστίνα Μασούρα, Χρύσα Τσερεμέγκλη, Φωτεινή Παπαδημητρίου

Την έκθεση επιμελείται ο Αχιλλέας Πιστώνης που διδάσκει στο Εργαστήρι Ζωγραφικής της ARTENS.

Είσοδος ελεύθερη
Εγκαίνια: Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022, στις 21:00
Διάρκεια έκθεσης: 13/10- 27/10
Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00, Σάββατο: 12:00 – 15:00

Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
info@artens.gr
www.artens.gr
Τ: 210 33 17 312
 
 
 
 
 ----------------------------------------------Χρύσα Κοντογεωργοπούλου: Ἀγρῷστις

xrysa kontogeorgopoulou agrwstis vivlio ekdoseis 24 grammata

Η πέμπτη ποιητική συλλογή της βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών Χρύσας Κοντογεωργοπούλου (Μαγκλίνη), αποτελείται από αρκετές υποσυλλογές, σε μια ενιαία -θα μπορούσε να πει κάποιος- σύνθεση, που διατηρεί ωστόσο την αυτοτέλειά της, και ίσως, μια «συνέχεια» της βραβευμένης συλλογής «Λύπη ένα Φτερό» (Εκδ. 24 Γράμματα). Μια ωδή με στάχυα, μια σιτ-ω-δία (με το λεκτικό παιχνίδι σιτοδεία-σιτωδία), που ουσιαστικά αναφέρεται στο ανθρώπινο δράμα. Με μεικτή τεχνική (οπτικό ποίημα, ποιητικό πεζογράφημα, έμμετρο και ελεύθερο στίχο αλλά και χαϊκού), η ποιήτρια «τραγουδά με στάχυα» τα αιώνια ερωτήματα της ύπαρξης: την προδοσία, τη ματαίωση αλλά και την ελπίδα. 


xrysa kontogeorgopoulou sygrafeas

Βιογραφικό:


Η Χρύσα Κοντογεωργοπούλου (Μαγκλίνη) γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος και Διδάκτωρ του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2021 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την ποιητική της συλλογή «Λύπη ένα Φτερό» (Εκδ. 24 Γράμματα, 2021), ως μία εκ των καλυτέρων συλλογών εντός της τριετίας. Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου για τον κινηματογράφο, έχει κάνει μεταφράσεις και επιστημονικά βιβλία-δημοσιεύσεις. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες καθώς και σε έντυπα ή ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά κι έχουν μεταφραστεί, ενώ το έργο της έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
----------------------------------------------

 

Ο κύβος του Ρούμπικ

giwrgos giantas kyvos tou roubik neo vivlio ekdoseis ydroplano

 

Τζίμης άνθρωπος της νύχτας. Η δικηγόρος Βίκη Βερεντζή. Η τρανς Βανέσα. Ο αστυνόμος Κορκολάτος. Ο πολιτικός Δημοσθένης Ριζόπουλος. Ο επιχειρηματίας Καμαρανίδης. Πρόσωπα που με περίεργο τρόπο συνδέονται μεταξύ τους στα όρια δύο διαφορετικών κόσμων: της νομιμότητας και της παρανομίας. Πληρωμένες δολοφονίες, διαφθορά, χρηματισμοί σε έναν μονίμως άλυτο κύβο του Ρούμπικ και κάπου στη μέση, η επιθυμία για παραίτηση, για μία φυσιολογική ζωή, έτσι όπως καθένας την ορίζει. Μία σκοτεινή πόλη άγραφων κανόνων σε ένα νουάρ μυθιστόρημα.

 

giwrgo giantas sygrafeas
Βιογραφικό:

Ο Γιώργος Γιαντάς έχει καταγωγή από τη Μυτιλήνη της Λέσβου και την Χαλκιδική.

Είναι πτυχιούχος της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Παράλληλα με την εργασία του ασχολείται με την έρευνα, τη συγγραφή και την αρθρογραφία στον Τύπο. Έχει συγγράψει λογοτεχνικά έργα διαφορετικού ύφους και θεματολογίας.

Από το 2011 έχουν κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματα του:

«Ως την τελευταία πνοή», Εκδ. Λιβάνη, 2011 - Εκδ. Υδροπλάνο, 2020

«Mindland», Εκδ. Λιβάνη, 2012

«Ο Θίασος της Μαριάννας Μαλτέ», Εκδ. Λιβάνη, 2014

«Aύριο», Εκδ. Λιβάνη, 2016

«Βαβέλ», Εκδ. Λιβάνη, 2017

 «Για ένα παιδί», Εκδ. Συμπαντικές Διαδρομές, 2019

«Αμφιβολίες», Εκδ. Συμπαντικές Διαδρομές, 2020

Έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα.

 

Ο «Κύβος του Ρούμπικ» είναι το 8ο λογοτεχνικό έργο του.

 

 

Εκδόσεις Υδροπλάνο  ydroplanobooks.gr

Post a Comment