Η δημοκρατία είναι θέμα μόνιμου αγώνα
Είχα την τύχη ως φοιτητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών να περάσω αρκετό χρονο στους χώρους του Πολυτεχνείου είτε για εκπαιδευτικά θέματα είτε για διοικητικά ως μέλος του φοιτητικού συλλόγου στη σύγκλητο. 

Έχω ξενυχτήσει στο μπαλκόνι του αίθριου στο κεντρικό κτήριο για να φυλλάσουμε ενα τετράδιο με σειρά προτεραιότητας για την επόμενη ημέρα κατάθεσης εγγράφων για συμμετοχή στις εξετάσεις (χαζό θα πείτε μερικοί, συμφωνώ, αλλά ήμουν εκεί). Ήμουν εκεί σε στιγμές ηρεμίας για τον χώρο. 

Αν έχεις λίγο εικόνα της ιστορίας, νιώθεις την ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών, σε κάθε κάγκελο, σε κάθε κολώνα, τοίχο ή διάδρομο! Στο υπόγειο τυπογραφείο της Καλών τεχνών οπου τοτε τύπωναν τις αντιφασιστικές αφίσες...! 

Ένας χώρος όμορφος και γαλήνιος με τα αρχιτεκτονικά του κτήρια, το γρασίδι, τα δέντρα του, τα πουλιά που κελαηδούν και σε κάνουν να ξεχνάς οτι βρίσκεσαι καταμεσής στην Αθήνα πάνω στην πολύβουη Πατησίων! 

Αυτό το μέρος ωστόσο μπορεί να μετατραπεί σε κόλαση απο τη μια στιγμή στην άλλη απο ανθρωπάκια που νομίζουν οτι επαναστατούν.. Απο τύπους που νομίζουν πως το πανεπιστημιακό άσυλο προστατεύει τις εγκληματικές τους ενεργειες. Νομιζουν πως το κράτος και η αστυνομία αυθαιρετεί εναντίον τους. Πως αντιπαλεύονται πάλι μια Χούντα.

Και δεν είναι χούντα και φασισμός όταν δεν αφήνεις τον κόσμο να αποτίσει φόρο τιμής σε εκείνους που πίσω απο τα κάγκελα, αντικρίζοντας το τανκ, φώναζαν Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, σύνθημα με δυνατές λέξεις, με βαρος...;;; 

Που μόνο με λουλούδια, φέιγ-βολάν και τραγούδια αντιμετώπιζαν τους Δικτάτορες. Δεν ειναι χούντα και φασισμός να κατεβάζεις απο το τρόλευ τον κόσμο με το έτσι θέλω και να του βάζεις φωτιά;;; 

Που εδράζεται η πολιτική ή επαναστατική δράση;;; Και οι Συνταγματάρχες , επανάσταση έλεγαν πως έκαναν...!
IaTriDis Σκέψεις για το Πολυτεχνείο και την Δημοκρατία
Το τανκ στο Πολυτεχνείο,2017. Μαρκαδόρος σε ασπροπίνακα.


 Η δημοκρατία είναι θέμα μόνιμου αγώνα


Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν οτι σήμερα δεν έχουμε δημοκρατία...! Το βλέπουμε πότε πότε σε διάφορα πανό πως "η Χούντα δεν τελείωσε το 73"... Ασφαλώς και δεν τελείωσε το 1973 για τους άσχετους με την Ιστορία, αλλά το 1974 ,τον Ιούλιο, που με την αλαζονεία τους οι Χουντικοί, άφησαν στα χέρια της Τουρκίας την μισή Κύπρο! Αλλά ως εκεί!

Η Δημοκρατία μπορεί να είναι το χειροτερο πολίτευμα, με εξαίρεση όλα τα άλλα , όπως έλεγε ο Τσώρτσιλ. Αλλά ο καθένας έχει την επιλογή να σκεφτεί, να μιλήσει και να πράξει αυτό που θέλει

Και να αναλαμβάνει και την ευθύνη...! Προσοχή όμως!!! Αυτό το πολίτευμα έχει κανόνες που όλοι πρέπει να ακολουθούν, είτε απλοί πολίτες, είτε βιομήχανοι, είτε πολιτικοί είναι αυτοί.

Η τελευταία φράση του Συντάγματος των Ελλήνων λέει πως : "η τήρηση ολων των παραπάνω (άρθρων) επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων" 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο μεγάλος πολιτικός άνδρας, που πολλοί τον κατηγορούν, αλλά δεν πειράζει, έλεγε πως "η δημοκρατία είναι θέμα μόνιμου αγώνα"! Και ο αγώνας αυτός θα πρεπει να δίνεται καθημερινά απο όλους, στη γειτονιά μας, στην πόλη μας, στη δουλειά μας, με ιδέες με συζητήσεις και όχι με μολότωφ και σπασμένες τζαμαρίες και δολοφονικές απόπειρες!

Το ψωμάκι μας κουτσά στραβά το έχουμε, η ελευθερία μας, άπλετη τόσο ώστε να καίμε και να βανδαλίζουμε όποτε μας έρθει. 

Εκείνη η έρμη η παιδεία, μας έχει ξεμείνει στα αζήτητα. Και αν την βρούμε, την καθαρίσουμε απο τις αράχνες και την μοιράσουμε στον κόσμο, πολλά πράγματα θα αλλάξουν, πολλά πρόσωπα θα φωτιστούν και αυτή η χώρα θα προκόψει!



Έγρωμο σκίτσο σε σχολικό πίνακα, με αφορμή την είδηση για την επέτειο του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 2017  από τον Πάνο Ιατρίδη



Αν σου άρεσε αυτή η γελοιογραφία, μπορείς να δεις μια παρόμοια.

 

Post a Comment