Χαρταετοί...
Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα του 2020 και με το βάρος της επικαιρότητας αυτών των ημερών, θυμήθηκα μια έγχρωμη γελοιογραφία μου από το Φεβρουάριο του 2018 και το τι είχα γράψει τότε στο κείμενο που ακολουθεί παρακάτω...

Οι απόψεις, οι επιλογές και η διαχείριση μιας "αριστερής" κυβέρνησης, πρωτόγνωρων καταστάσεων, όπως η διακυβέρνηση μιας χώρας, η εξωτερική αλλά και η εσωτερική πολιτική, δείχνουν με απόσταση δυο χρόνων, τι πήγε στραβά, τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα αλλά κυρίως γιατί συμβαίνουν όλα αυτά που γίνονται σήμερα. 
xartaetoi kai kathara deutera egxrwmi geloiografia myxalandri
Χαρταετοί

Η υπερβολική πίεση από την Τουρκία στα ενεργειακά, στην Κύπρο και στο Αιγαίο και η βαρύτατη, πλέον, μεταναστευτική κρίση. 

Τα παραπάνω δημιούργησαν πολλαπλά προβλήματα ακόμη και στον κοινωνικό ιστό της χώρας μας
 Κανείς δεν μπορείς να ελέγχει τα πάντα, αλλά όλα είναι θέμα συγκυριών και σωστής διαχείρισης.

Όλοι βρήκαν να εναντιωθούν σε όλους. Κάτοικοι στα νησιά να μην θέλουν τους προσφυγομετανάστες , άλλοι κάτοικοι να τους θέλουν αλλά όχι σε κλειστές δομές. Άλλοι να θέλουν τις ΜΚΟ και άλλοι να μην τις θέλουν. Οι φασίστες βαράνε τους αριστερούς και τους προσφυγομετανάστες. Οι αριστεροί αποκαλούν φασίστες όποιους δεν θέλουν τους προσφυγομετανάστες. 

Οι μπάτσοι τους βαράνε όλους ανεξαιρέτως. Κάποιοι άλλοι βαράνε τους μπάτσους ανεξαιρέτως και γενικώς ο καθένας κάνει ότι του γουστάρει καθοδηγούμενος είτε από την κονόμα του είτε από την κομματική γραμμή που ακολουθεί. 


Κατα τα άλλα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, οδεύοντας εν χορδαίς και οργάνοις προς την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση, τρομάρα μας.

Ήρθε βέβαια και ο Κοροναϊός και μας τάραξε υπερβολικά θα έλεγα, αλλά από την άλλη είχε και τα καλά του. Ενεργοποιηθήκαμε, ενεργήσαμε και μονο 4 κρούσματα προς το παρόν είναι ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα.

Γκρίνιαξαν βέβαια αρκετοί που ακυρώθηκαν τα Καρναβάλια. Καταλαβαίνω πως ορισμένες περιοχές βασίζονται οικονομικά στην περίοδο των απόκρεων, αλλά η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την δημόσια υγεία. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα, Υπάρχουν και ρίσκα.

Άλλωστε δεν πήγε όλη η οικονομική δραστηριότητα χάλια. Τα σουπερ μάρκετ και τα φαρμακεία έκαναν τον τζίρο τους και με αυτό τον τρόπο συνέβαλαν στις τοπικές οικονομίες.

Ορισμένοι μην είσαστε φαταούλες.

Άλλωστε η Ελλάς είναι ένα διαχρονικό καρναβάλι

Μασκαρά, γκρέκο μασκαρά
μασκαρά, γκρέκο μασκαρά.
_______

Χαρταετοί

21-02-2018

Η Σαρακοστή ξεκινάει πάντα την Καθαρά Δευτέρα με θαλασσινά, ταραμοσαλάτα, λαγάνα και πέταγμα χαρταετού. Αυτό το έθιμο, κανονικά, είναι περιοδικό. Δηλαδή συμβαίνει μια φορά κάθε χρόνο.


Δυστυχώς όμως τα τελευταία, δεν θυμάμαι πλέον πόσα, χρόνια βιώνουμε μια συνεχή “νηστεία”, συνεχώς αυξανόμενη.

Μία ένδεια οικονομική, πολιτική, ηθική, συναισθηματική, αξιακή και άλλα ακόμα πολλά. 


Συν τω χρόνω η χώρα μας, χάνει τη στοιβαρότητα την οποία θα έπρεπε να επιδεικνύει σε εσωτερικά αλλά και σε εξωτερικά ζητήματα.

Καλώς ή κακώς έχουμε έναν γείτονα που όποτε του κάνει όρεξη μας αναγκάζει να τρέμουμε.

Αλλά..., βρίσκει και τα κάνει. Από την δική μας πλευρά, έχουμε κουρέψει όλους τους μισθούς, των στρατιωτικών και ειδικότερα των πιλότων που καθημερινά παίζουν κρυφτούλι με τους απέναντι.

Δουλειά τους είναι βέβαια, αλλά μια δουλειά σοβαρή που εγγυάται την ασφάλεια της χώρας. Και οι πολιτικοί θα έπρεπε να κάνουν τη δουλειά τους για να εγγυούνται και αυτοί την ασφάλεια του κράτους. Και ακριβώς επειδή ζούμε σε πολιτισμένη εποχή, ο πόλεμος γίνεται όταν δεν υπάρχει πραγματικά άλλη λύση.

Αλλά όπως ξαναείπα, εμείς έχουμε ανοίξει την όρεξη των Τούρκων με τα τσαλιμάκια μας.

Πρώτα από όλα, καλέσαμε “επισήμως” πριν μερικά χρόνια να έρθουν οι πρόσφυγες από την Συρία. Και αποβιβάστηκαν στα νησιά μας κάθε καρυδιάς καρύδι. Ποιος μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι δεν χώθηκαν και κατάσκοποι;;;

Ο “παντογνώστης” Τσίπρας, μας δήλωσε πως δεν υπάρχουν σύνορα στη Θάλασσα(!). Όσον αφορά το άσυλο στους τρείς που ήρθαν στην Αλεξανδρούπολη με το ελικόπτερο, κάναμε γαργάρα την απόφαση με μια εντολή του Πρωθυπουργού επειδή του έκανε μούτρα ο Ταγίπ. Για τους εμβολισμούς των πλοίων μας στο Αιγαίο κουβέντα. Αν δεν ήταν και οι δημοσιογράφοι δεν θα μαθαίναμε τίποτα.

Για τον Καμμένο τι να πω; Αυτός ο ανεκδιήγητος τύπος που αλλάζει τις στρατιωτικές στολές σαν τα πουκάμισα σε ποιο λαγούμι έχει κρυφτεί τον τελευταίο καιρό; Υπουργός Άμυνας σου λέει μετά. Καμιά καφέ στολή να του δώσετε για να μην φαίνεται οτι έχει χεστεί...!

Δεν ξέρω βέβαια αν φοβάται τους Τουρκαλάδες ή τις απατεωνιές του με τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία...! Στην γελοιογραφία που δημιούργησα για την Κρητική εφημερίδα “Άποψη του Νότου” παρουσιάζω την στάση των δύο γειτόνων. 

Η Τουρκία αλωνίζει το Αιγαίο και η Ελλάδα με μια χαλαρή στάση "πετάει χαρταετούς".


Υποδηλώνει και την φτώχεια μας αλλά και την αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε τις εξωτερικές απειλές με σοβαρότητα. 

Είμαστε ένας απο αυτούς τους χαμηλούς χαρταετούς που με την πρώτη μπόρα λιώνουν, μας θυμίζει ο Χαρούλης.


Καλό είναι να μην καλλιεργούμε τα εφήμερα γιατί αυτά θα λάβουμε μετά. Και αυτό είναι ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να χαράξει στρατηγικές στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στην ανάπτυξη και στην εξωτερική πολιτική, με βάθος χρόνου τις οποίες θα πρέπει να υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις. 


Δεν εύχομαι καλή Σαρακοστή. Είναι ακριβά τα ψαρικά...!
Καλά μυαλά εύχομαι, αλλά να μην παίρνουν και πολύ αέρα... 





Αν θέλεις να βλέπεις περισσότερη δουλειά μου που δεν ανεβαίνει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram


Επειδή λαμβάνω καθημερινά DM  στο instagram για τα υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιώ για τις γελοιογραφίες και τις καρικατούρες μου, τα έχω συγκεντρώσει παρακάτω:


tags: Φεύγουν οι αποκριάτικες μάσκες, "απογειώνονται" οι χαρταετοί, Γιατί την Καθαρά Δευτέρα πετάμε χαρταετό, «Οι χαρταετοί» του Μίκη Θεοδωράκη, 10 «Χαρταετοί» από το ελληνικό τραγούδι, H ιστορία του χαρταετού, Γιατί πετούν οι χαρταετοί;Καθαρά Δευτέρα: Τι γιορτάζουμε, γιατί πετάμε χαρταετό, Καθαρά Δευτέρα : Πώς θα φτιάξετε σιμιγδαλένιο χαλβά, Καθαρά Δεύτερα: Τι γιορτάζουμε - Τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα, Όλα τα «Μυστικά» για να Κάνετε Καθαρή Δευτέρα στην Αθήνα, Κουίζ: Πόσα ξέρεις για την Σαρακοστή; Γιατί (και πώς) νηστεύουμε την Σαρακοστή; Κούλουμα 2019: Το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής, έγχρωμη γελοιογραφία, σκίτσο, σκίτσα, του Πάνου Ιατρίδη, σκίτσο του Πάνου Ιατρίδη, γελοιογραφία του Πάνου Ιατρίδη, Πάνος Ιατρίδης, IaTriDis, cartoon, caricature, political cartoon, political cartoonist, greekcartoonist, myxalandri

Post a Comment