Εδώ ο κόσμος χάνεται...

Λίβανος 2006. 

 

Συζητήσεις επί συζητήσεων σε ανώτερα κλιμάκια και στους διαδρόμους του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός ενώ την ίδια στιγμή η πολεμική μηχανή του Ισραήλ ισοπέδωνε την Βηρυτό και τις άλλες μεγάλες και μικρές πόλεις.edw o kosmos hanetai livanos aspromauri geloiografia

 

 Ο πόλεμος του Λιβάνου

 
Ήταν ένας πόλεμος διάρκειας 34 ημερών στο βόρειο Ισραήλ και στο Λίβανο. Εμπλέκει την ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης Χεζμπολάχ  και τις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ. Στις 12 Ιουλίου του 2006, η Χεζμπολάχ ξεκίνησε την Επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση», ονομαζόμενη από μια «υπόσχεση» του αρχηγού της Σεΐχη Χασάν Νασράλα να αιχμαλωτίσει Ισραηλινούς στρατιώτες και να τους ανταλλάξει με τρεις Λιβανέζους κρατουμένους υπό την κατοχή του Ισραήλ.
 
Το Ισραήλ απάντησε τότε με την Επιχείρηση «Δίκαιη Ανταμοιβή», αργότερα μετανομαζόμενη σε Επιχείρηση «Αλλαγή Κατεύθυνσης». Αυτό το κτύπημα αντιποίνων περιλαμβάνει μέχρι στιγμής μια εκτόξευση ομοβροντίας ρουκετών μέσα στον Λίβανο και επιδρομές βομβαρδισμού από την Ισραηλινή Αεροπορία, Αεροπορικό και Ναυτικό Αποκλεισμό και επίσης μερικές μικρές επιδρομές στον νότιο Λίβανο. 
 
Ο Γενικός - Υπογραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Εκτόνωσης Εκτάκτων Καταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Ένγκλαντ έχει πει ότι το ένα τρίτο των νεκρών είναι παιδιά.

Υπάρχουν αιτιάσεις διεθνώς κατά των Ισραηλινών για χρήση υπέρμετρης βίας ενώ σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η φαινομενικά περίεργη ως προς το εύρος της, πολεμική απάντηση του Ισραήλ, οφείλεται σε προηγούμενη συνεννόηση σε υψηλό επίπεδο με τις Η.Π.Α. η οποία αποσκοπεί σε βαθμιαία αποδυνάμωση της Συρίας και του Ιράν. 

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους, έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι πραγματική αιτία της σύρραξης είναι η Χεζμπολάχ, η οποία καθοδηγείται και ελέγχεται από τη Συρία και το Ιράν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ως πιθανή αιτία αποδίδεται ο φόβος των Η.Π.Α. για τη μετεξέλιξη του Ιράν σε πυρηνική δύναμη. 

Το παραπάνω σκίτσο δημιουργήθηκε στο Άστρος τον Ιούλιο του 2006 σε στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο astrosnews.gr . Όταν ξεκίνησα το blog ήταν από τις πρώτες γελοιογραφίες που ανέβασα.

 

 

Ασπρόμαυρη γελοιογραφία με αφορμή την είδηση του πολέμου στον Λίβανο, τον Ιούλιο του 2006 από τον Πάνο Ιατρίδη
 
Αν σου αρέσει, δες ακόμη μία γελοιογραφία για το Ισραήλ
  
Μπορείς να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ
Buy Me A Coffee

Post a Comment