Τα τρίκυκλα των Γκοτζαμάνηδων
Παραμονές των 55 χρόνων απο τη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη στην Θεσσαλονίκη απο παρακρατικούς, οι "Γκοτζαμάνηδες" και τα τρίκυκλα αναβίωσαν σε μια έκρηξη βίας εναντιον του 80χρονου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. 

Ήταν 19 Μαίου του 2018, ανήμερα της επετείου γενοκτονίας των Ποντίων. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρέστει σε εκδήλωση Ποντιακών σωματείων στον Λευκό Πύργο και ξαφνικά οι μπουνιές και οι κλωτσιές έκλεψαν την παράσταση. Αφορμή λένε, στάθηκε ένα βίντεο όπου ο Μπουτάρης φέρεται να είπε πως: 

"Χέστηκα αν ο Κεμάλ έσφαξε ή δεν έσφαξε Έλληνες" 

και η δήθεν πρόθεση του να διοργανωθεί gay parade την ημέρα της γενοκτονίας των Ποντίων. 
Τα τρίκυκλα των Γκοτζαμάνηδων είναι το θέμα της γελοιογραφίας του IaTriDis  με αφορμή την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη παραμονές των 55 χρόνων από την δολοφονία Λαμπράκη.
Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης

Και τα δύο αν είχαν συμβεί έτσι όπως ειπώθηκαν και πάλι δεν πας να βαρέσεις. Όταν έρθει η ώρα, αν θέλεις, δεν τον ξαναβγάζεις δήμαρχο. Και οι δύο δικαιολογίες για αυτό το γεγονός κατέπεσαν μετά από μερικές μέρες. 

Η προπαγάνδα ωστόσο είχε δουλέψει και τον σκοπό της τον πέτυχε. Το βίντεο ήταν ενός χρόνου πριν στο οποίο ο Γιάννης Μπουτάρης μιλούσε για τον τουρισμό και σε μια αποστροφή του λόγου του είπε την συγκεκριμένη φράση όχι γιατί είναι φιλότουρκος, όπως τον κατηγορούν κάποιοι, αλλά για να τονίσει πως είμαστε σε μιά άλλη εποχή και πως γεγονότα του παρελθόντος δεν πρέπει να μας εμποδίζουν σε μελλοντικές συνεργασίες. 

Γιατί αλλιώς θα έπρεπε να είμαστε στα μαχαίρια με τους Τούρκους, τους Ιταλούς, τους Γερμανούς, τους Βούλγαρους, ακόμα και με τους Πέρσες όπως εύστοχα σχολίασε στην εκπομπή του στο ράδιο Κρήτη, ο δημοσιογράφος Κώστας Μπογδανίδης. 

Για την δεύτερη δικαιολογία, ούτε λόγος. Καμία σχέση. Το υποτιθέμενο gay pride  θα γίνει κάπου το καλοκαίρι. Αλλά όπως είπα και παραπάνω η προπαγάνδα δουλεύει άριστα. Λίγα άδεια μυαλά θέλει για να πάει να τα γεμίσει με του καθενός πονηρού και υποκινητή τις νοσηρές ιδέες και το αποτέλεσμα είναι βέβαιο. 

Ξύλο, τραμπουκισμοί, βία, πυρπολισμοί, δολοφονίες. Και δυστυχώς άδεια μυαλά υπάρχουν σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος αλλά και σε αυτούς που το υποστηρίζουν. Γιατί κανείς μας σε αυτή την χώρα δεν θέλει την προκοπή κανενός παρά μόνο να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. 

Μοιραία και ο χώρος και ο χρόνος αλλά και ο τρόπος με ταξίδεψαν ακαριαία στο βράδυ της 22ας Μαίου 1963 όπου ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, από την Κερασίτσα Αρκαδίας, δέχεται δολοφονικό χτύπημα με σιδερένιο κλόμπ από τον Μανώλη Εμμανουηλίδη, ο οποίος επέβαινε στο τρίκυκλο του Σπύρου Γκοτζαμάνη. 

Το χτύπημα προκάλεσε θανατηφόρο τραυματισμό και 4 μέρες μετά ο Γρηγόρης Λαμπράκης εξέπνευσε ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η πράξη αυτή πέρασε στην ιστορία ώς μια βρόμικη δολοφονική επίθεση από παρακρατικούς και κάθε φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο, μιλάμε για τρίκυκλα και Γκοτζαμάνηδες. 

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να σχολιάσει την επίθεση εναντίον του Μπουτάρη, μίλησε για Γκοτζαμάνιδες και τρίκυκλα, αλλά έλαβε ένα εξαιρετικό κείμενο ως απάντηση από τον Απόστολο Δοξιάδη:  

«Δεν είναι και πολύ έξυπνο εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα που αναφέρεται στην επίθεση στον Μπουτάρη λέγοντας ότι "η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει περάσει οριστικά"». Για να υπάρχει αντιστοιχία Γκοτζαμάνη με τους τραμπούκους που επιτέθηκαν στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, θα πρέπει αυτοί να ήταν κατευθυνόμενοι από τις αστυνομικές αρχές, και αυτές με τη σειρά τους από κύκλους στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας, στην Αθήνα. Έχει πληροφορίες ότι συνέβη κάτι τέτοιο εδώ ο πρωθυπουργός; Αν ναι, πρέπει να πάει αμέσως στον Εισαγγελέα να το καταθέσει. Αν όχι, ας βρει άλλο παράδειγμα». 

Θα μπορούσε ασφαλώς, ως 34χρονος, να μην με νοιάζει για την δολοφονία Λαμπράκη. Και φυσικά δεν έμαθα γι αυτό στο σχολείο. Ούτε ο σημερινός 17χρονος θα το μάθει στο σχολείο, αλλά θα πρέπει με κάποιον τρόπο να μάθει ότι και η δολοφονία Λαμπράκη, κ. Μητσοτάκη, αλλά και η δολοφονία Μπακογιάννη, κ. Μπγιάλα, έγιναν από άδεια μυαλά που κάποιοι φρόντισαν να τα γεμίσουν με τις ιδέες της βίας και με τις ιδέες ότι όσοι θέλουν την προκοπή αυτού του τόπου πρέπει να εξοντωθούν.

Ίσως είναι αυτός ο λόγος που όλοι λένε παχιά λόγια πριν τις εκλογές αλλά μετά τα μαζεύουν και δεν πάει τίποτα μπροστά σε αυτόν τον τόπο. Για να μην τους βρούν στο χαντάκι σφαγμένους την άλλη μέρα...






Έγχρωμη γελοιογραφία, για την Κρητική εφημερίδα, Άποψη του Νότου στο φύλλο 931 με αφορμή την είδηση για τις βιαιοπραγίες εναντίον του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης ,Γιάννη Μπουτάρη, τον Μάιο του 2018 από τον Πάνο Ιατρίδη

Post a Comment