Μάνος Αντώναρος
Μάνος Αντώναρος καρικατούρα του IaTriDis με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο του γνωστού Έλληνα δημοσιογράφου


Δυστυχώς εχτές, Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018, χάσαμε ένα ενδιαφέροντα άνθρωπο. Τον δημοσιογράφο Μάνο Αντώναρο. Από ότι διάβασα στις ειδήσεις ο Μάνος είχε μπει πριν μερικές μέρες στο νοσοκομείο με πνευμονία, αλλά δεν τα κατάφερε. Καμιά φορά σε μεγάλες ηλικίες, μια πνευμονία μπορεί να αποβεί μοιραία αλλά δεν τον λες και μεγάλο τον Αντώναρο. 62 χρονών ήταν, μια χαρά ηλικία... 

Ωστόσο δεν ήταν τυχαία πνευμονία. Είχε προσβληθεί απο το βακτήριο Legionella που είναι υπέυθυνο για την γνωστή νόσο των λεγεωνάριων που προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα. Το συγκεκριμένο βακτήριο βρίσκεται ευρέως διαδεδομένο στη φύση, ιδίως στα περισσότερα συστήματα νερού, ενώ αποικίζει εύκολα όλα τα συστήματα ύδρευσης όπως και το δίκτυο παροχής θερμού και κρύου νερού.Έχει θνητότητα περίπου 5–10%, δηλαδή περίπου 5 με 10 άτομα από τα 100 που θα νοσήσουν, θα έχουν μοιραία κατάληξη.

Παρόλα αυτά, δεν νοσούν όλοι όσοι εκτίθενται στο βακτήριο αυτό. Περισσότερο ευάλωτοι, που συγκαταλέγονται στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου και που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από Legionella, είναι όσοι έχουν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό με χρόνιες ασθένειες, οι καπνιστές, καθώς και οι ηλικιωμένοι.

Ο Μάνος Αντώναρος ήταν ένας σπουδαίος και γελαστός άνθρωπος και πολύ καλός δημοσιογράφος. Μποέμ, δημιουργικός, με μοναδική πέννα και άφθαστες σύγχρονες φρέσκιες ιδέες. Λατρευτός στις παρέες, με χιούμορ κι αγάπη για τους ανθρώπους. Είχε εργαστεί ως αρθρογράφος σε ελληνικές εφημερίδες (Ελεύθερος Τύπος, Εθνος, Βραδυνή, Εξπρες, Κέρδος, Αθλητική Ηχώ) και περιοδικά, υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Αθήνα 9.84. Διευθυντής στο Κανάλι-5 και παραγωγός στον ΑΝΤ1 Radio και στον Alpha. Στην τηλεόραση εργάστηκε στην παραγωγή ειδήσεων του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, διευθυντής προγράμματος στον ΣΚΑΙ, διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του MEGA,  παρουσιαστής 2 εκπομπών στο Seven-X και συντονιστής στο δορυφορικό πρόγραμμα της ΕRT-SAT. Ασχολήθηκε με το διαδίκτυο από τις απαρχές του στην Ελλάδα, ενώ μιλούσε  Γερμανικά και Αγγλικά. 

Προσωπικά δεν τον είχα γνωρίσει, αλλά ήξερα πως είναι αδερφός του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευάγγελου Αντώναρου που είχα κάποια φορά σατιρίσει. Ήξερα επίσης ότι είναι γυιός του Αρχέλαου Αντώναρου, ενός από τους πιο σημαντικούς Έλληνες γελοιογράφους που έμεινε γνωστός ως Αρχέλαος (1921-1998).

Όμως τον Απρίλιο του 2010 ένας καλός φίλος και γελοιογράφος με ενημέρωσε πως στην εφημερίδα "VETO", στην στήλη "Mr.Googlish.com" υπάρχει ένα αφιέρωμα για τους e-ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΥΣ το οποίο παρουσίαζε τον ίδιο (AnKyr), εμένα(IaTriDis) και τον ΝΤΟΚ. Την εφημερίδα δεν την παρακολουθούσα ούτε ήξερα ποιος αρθρογραφεί σε αυτή την στήλη. Ο φίλος AnKyr ήξερε όμως! Ήταν ο Μάνος Αντώναρος και ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμάς να σχολιάσει αλλά και να παρουσιάσει την δουλειά μας.
Μάνος Αντώναρος καρικατούρα του IaTriDis με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο του γνωστού Έλληνα δημοσιογράφου
 Το αφιέρωμα του Μάνου Αντώναρου για τους e-ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΥΣ στην εφημερίδα "VETO". 2010

Για τα δικά μου σκίτσα είχε γράψει τότε: "Μου άρεσαν πολύ τα σκίτσα του. 
Είναι γελοιογραφίες- γροθιά. Μπαίνει ακριβώς στην καρδιά της επικαιρότητας και την αναστατώνει. Το ίδιο παθαίνει και αυτός που βλέπει τις γελοιογραφίες του"

Δημιούργησα την καρικατούρα του Μάνου Αντώναρου με νερομπογιές και πενάκια copic προσπαθώντας να αποδώσω το χαρακτηριστικό ύφος του. Στο χέρι κρατάει κάτι άλλο που τον χαρακτηρίζει: Την φωτογραφική του μηχανή, μιας και ήταν μανιώδης φωτογράφος και πειραματίζονταν  αρκετά πάνω στην φωτογραφία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 16 Ιουλίου


Έγχρωμη καρικατούρα του δημοσιογράφου Μάνου Αντώναρου. Δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2018 από τον Πάνο Ιατρίδη.

Post a Comment