Η Επανάσταση του 1821

 25η Μαρτίου 2022

 

Παραμονή, σήμερα, της διακοσιοστής πρώτης επετείου από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης και ένας μήνας αφότου ο Μόσκοβος έφερε το σεφέρι του στην Ουκρανία. Βέβαια οι Ουκρανοί δεν θέλησαν να γίνουν ραγιάδες ραγιάδες και αποφάσισαν να αντισταθούν.

 

Το λέγαμε κάποιοι από τις πρώτες μέρες πως εδώ, αυτός ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ... Ακόμα τούτ’ την άνοιξη, ίσως και τούτο το καλοκαίρι, καημένη ..Μαριούπολη.

 

 Η γελοιογραφία της ημέρας

h epanastash tou xilia oktakosia eikosi ena geloiografia skitso oukrania polemos epeteios iatridis patris efimerida
  "Πατρίς" καθημερινή πρωινή εφημερίδα του Ηρακλείου, 24 Μαρτίου 2022  
 
 

Αμέσως δημιουργήθηκαν εδώ στην Ελλάδα δυο "κόμματα". Το Ρωσικό ή ρωσόφιλο και το Δυτικό ή δυτικόδουλο...


Παλιά μας τέχνη κόσκινο δηλαδή. Οι Δυτικοί κλάσανε μέντες στην κυριολεξία γιατί βρέθηκαν απροετοίμαστοι στρατιωτικά και οικονομικά και γιατί κατάλαβαν πως χάνουν το μονοπώλιο στις εισβολές και  τις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις...


Οι ρωσόφιλοι από την άλλη δυσκολεύονται να παραδεχτούν πόσο Πουτινικοί είναι. Για άλλη μια φορά φωνάζουν κατά των πολέμων γενικώς. Για άλλη μια φορά κατηγορούν τους Αμερικάνους ίσως γιατί οι "Ρώσοι" δεν ταιριάζουν ποιητικά με το "φονιάδες των λαών"

 

Είναι γενικώς με τον άνθρωπο και γενικώς κατά του ιμπεριαλισμού και ώς εκ τούτου δεν πρέπει η χώρα μας να εμπλακεί. Αλλά όλο αυτό μου κάνει με αφίσα: ΝΔ-Πασοκ-Συριζα-ΕΕ. Παλιότερα ήταν μόνο ΝΔ-Πασοκ-ΕΕ...!


Αναγκαστικά όμως εμπλέκεσαι. Δεν το θέλεις, αλλά όταν σκοτώνονται Έλληνες από Ρώσικες βόμβες, αυτό ισοδυναμεί με κήρυξη  πολέμου. Αντ' αυτού στείλαμε μερικά όπλα, κυρίως συμβολικά. Όταν ο Καμμένος πούλαγε βλήματα στην Σαουδική Αραβία για να βομβαρδίζει την Υεμένη, δεν μας πείραζε;


Ούτε ξέραμε εδώ και 8 χρόνια τί γίνεται, αν γίνεται, πως γίνεται στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ, όπου ήταν η αφορμή να ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου. Ξαφνικά όλοι το θυμήθηκαν. Που ήταν τόσα χρόνια, να κάνουν πορείες, να μας ενημερώσουν κι εμάς τους υπόλοιπους;;;


Και όταν έχεις έναν γείτονα που έχει τα ίδια όνειρα με τον Ρώσο, πρέπει να πάρεις θέση για να του κόψεις τη φόρα. Εδώ πάμε για Κωνσταντινούπολη το 2024, μη χάσουμε και αυτά που έχουμε. Όπως παραλίγο να τα χάσουμε με τους εμφυλίους μας, με τον ατυχή πόλεμο του 1897 και όπως χάσαμε την Μικρασία το 1922, μόλις  εκατό χρόνια πριν.


Και μιας και μίλησε ο Μητσοτάκης για την σωστή πλευρά της ιστορίας, πράγματι πρέπει να διαλέξεις πλευρά. Όπως σωστά διαλέξαμε για να έχουμε τα σύνορα της χώρας μας όπως τα ξέρουμε σήμερα. Αν θα είναι σωστή ή όχι αυτή η επιλογή, πρωτίστως για τα συμφέροντα μας,, θα το δείξει ο χρόνος.


Το ότι εν έτει 2022, στην Ευρώπη, μια μεγάλη δύναμη εισβάλει σε μια άλλη χώρα και σκοτώνονται κάθε μέρα άνθρωποι πρέπει να μας προβληματίσει για την πρόοδο και την λεγόμενη εξέλιξη της ανθρωπότητας. 

 

Ένας από τους αγαπημένους μου Ρώσους Λογοτέχνες, ο Τσέχοφ, αναρωτιέται σε κάποιο βιβλίο του:

Τι τα έχουν τόσα βιβλία αυτοί οι πλούσιοι στις βιβλιοθήκες τους και τα διαβάζουν αφού δεν μαθαίνουν τίποτα από αυτά που διαβάζουν;



 

 Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για την 25η Μαρτίου

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

 Buy Me A Coffee

Post a Comment