Βόρεια Κύπρο αποκαλεί τα κατεχόμενα η έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου

Ελευθερία του τύπου


Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" διαβάσαμε  ότι η Ελλάδα έχασε τριάντα οκτώ θέσεις, σε σχέση με πέρυσι, σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, και πλέον βρίσκεται στην 108η θέση σε σύνολο 180 χωρών.


Ειδικότερα, η Ελλάδα έπεσε στην 108η θέση (από την 70ή πέρυσι), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν ετησίως οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF), ενώ σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αντικαταστήσει τη Βουλγαρία στην τελευταία θέση.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται το 2022 χαμηλότερα από χώρες όπως το Μπουρουντί, το Γκαμπόν, η Μποτσουάνα και η Μογγολία.
 

Η γελοιογραφία της ημέρας

βόρεια κύπρος ελευθερία του τύπου κατεχόμενα δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα RSF γελοιογραφία σκίτσο Πάνος Ιατρίδης IaTriDis


Σύμφωνα με τους RSF, η αστυνομία καταφεύγει τακτικά στη βία καθώς και σε αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων και της προσφυγικής κρίσης στα νησιά.


Επιπλέον, αναφέρονται στην περίπτωση της Ολλανδής δημοσιογράφου, Ίγκεμποργκ Μπέουχελ, σημειώνοντας ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα για την ασφάλειά της, αφού δέχθηκε επίθεση στο δρόμο μετά από μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για την έντονη ανταλλαγή απόψεών της με τον πρωθυπουργό σχετικά με το Μεταναστευτικό.
 

Επιπλέον, οι RSF τονίζουν ότι, παρά τις δεσμεύσεις τους για ταχεία έρευνα, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιλύσουν την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα, στο φως της ημέρας.


 

Βόρεια Κύπρος;;;


Καλά όλα αυτά και προφανώς και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι εκθέσεις των Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα  αλλά καλό θα είναι  οι ίδιοι να είναι πιο προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους και να μην διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις. 


Αν δει κανείς προσεκτικά των χάρτη των χωρών με τα δεδομένα, θα διαβάσει πως το κατεχόμενο βόρειο κομμάτι της Κύπρου το αποκαλούν "Northern Cyprus"(!)

Τελικά πόσο ελεύθερη, κατευθυνόμενη ή απειλούμενη είναι η δημοσιογραφία...;


Την προηγούμενη φορά που ακούσαμε "Βόρεια Κύπρος" ήταν σχετικά πρόσφατα από τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ...



  • Γελοιογραφία με αφορμή την ετήσια έκθεση του RSF  για την Ελευθερία του Τύπου. Δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2022 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

 Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για δημοσιογράφους

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

 Buy Me A Coffee

Post a Comment