Βρέθηκε το 22ο θύμα του τροχαίου στην Κοιλάδα των Τεμπών

19 χρόνια ζωντανός νεκρός

Τα Τέμπη είναι ένα πολύ όμορφο και ειδυλλιακό μέρος. Ωστόσο το γνωρίζουμε περισσότερο από δύο γεγονότα: Από τα μπλόκα των αγροτών που "κόβουν την χώρα στα δύο" και τα νοβοπάν μιας νταλίκας που έκοψαν στα δυο το λεωφορείο της εκδρομής των μαθητών της Α΄Λυκείου από το Μακροχώρι Ημαθίας, το βράδυ της Κυριακής 13 Απριλίου του 2003.

 

Τα Τέμπη ή Κοιλάδα των Τεμπών σχηματίζονται ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα. Η κοιλάδα έχει μήκος 10 χιλιόμετρα, ενώ στο στενότερο σημείο της σχηματίζεται φαράγγι με πλάτος 25 μέτρα και βάθος περίπου 500 μέτρα. 

 

Στο εσωτερικό της ρέει ο ποταμός Πηνειός, ο οποίος στη συνέχεια εκβάλλει στο Αιγαίο. Τα Τέμπη αποτελούσαν το κύριο πέρασμα από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία και γι’ αυτό τον λόγο η περιοχή είχε μεγάλη σημασία από την αρχαιότητα. 


Σκίτσο του Πάνου Ιατρίδη με αφορμή την αυτοκτονία του 35χρονου Ανέστη που είχε σωθεί από το τροχαίο στα Τέμπη το 2003


 

Θυμόμαστε ξανά αυτό το απίστευτα τραγικό τροχαίο μετά από 19 χρόνια γιατί ο Ανέστης αυτοκτόνησε... 

 

Ήταν ένας από τους μαθητές που επέβαινε στο μοιραίο λεωφορείο και  τραυματίστηκε βαριά μένοντας για μέρες στην εντατική. Στη συνέχεια αντιμετώπισε ψυχολογικά προβλήματα εξ αιτίας του τροχαίου.


21 συμμαθητές  σκοτώθηκαν ακαριαία και άλλοι 9 τραυματίστηκαν.

Οι μέρες, οι μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα για τους γονείς των παιδιών που χάθηκαν αλλά και για τα παιδιά που επέζησαν έχοντας αυτό το γεγονός καρφωμένο στην ψυχή τους.


Κάποια από αυτά κατάφεραν να προχωρήσουν στη ζωή τους. Ένας έγινε παπάς. Ψυχολογική υποστήριξη στους επιζήσαντες, αλλά και στους γονείς των ανήλικων θυμάτων που χάθηκαν υπήρξε το πρώτο διάστημα, όμως, απ’ ό,τι φαίνεται δε στάθηκε αρκετή.


Κάποιες από αυτές τις οικογένειες δεν συντήρησαν δεσμούς. Πάλεψαν μόνες να αντιμετωπίσουν το ανυπολόγιστου βάθους ψυχολογικό τραύμα που προκλήθηκε στην περιοχή. Επιχειρήσεις έκλεισαν και οι συγγενείς των παιδιών που χάθηκαν επί της ουσίας έμειναν αβοήθητοι ως προς τη διαχείριση του ψυχολογικού φορτίου.

 
Η ίδια οικογένεια του Ανέστη διαλύθηκε. Χώρισαν οι γονείς του και τα αδέρφια μοιράστηκαν. Προφανώς ήταν ένα επιπλέον βάρος για τον 35χρονο Ανέστη.


Γιατί άραγε δεν συνεχίστηκε η ψυχολογική βοήθεια; Όλοι ήξεραν ότι ήταν μοναχικός. Ποιος αφήνει έναν άνθρωπο με αυτό το ιστορικό να έχει καραμπίνα;



Το 22ο θύμα εκείνου του τροχαίου αποκαλύφθηκε τώρα. Και ελπίζω να είναι το τελευταίο αυτής της τραγωδίας στην Κοιλάδα των Τεμπών. Είναι  η μεγαλύτερη στην χώρα με τα περισσότερα ανήλικα θύματα –όλα τους παιδιά 15 και 16 χρονών- και αυτή που άλλαξε τη νομοθεσία, αναφορικά με τα πολύνεκρα τροχαία, την κυκλοφορία βαρέων και ρυμουλκούμενων οχημάτων και τις ώρες και ημέρες κυκλοφορίας τους.


Τα Τέμπη σήμερα

Από τα Τέμπη έχω περάσει δέκα φορές ως οδηγός πηγαίνοντας πάνω-κάτω στην Κομοτηνή. Κάθε φορά που έμπαινα στο στενό σκεπτόμουν αυτά τα παιδιά. Πήγα πάνω-κάτω άλλη μια φορά ως επιβάτης σε λεωφορείο για τον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής με το σχολείο μου, το 3ο Δημοτικό Κομοτηνής. 

 

Πάλι τα σκεπτόμουν αλλά το γλυκό τοπίο με τον καφέ θολό Πηνειό αποτράβηξε την σκέψη μου, πράγμα που δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβεί όταν οδηγείς ο ίδιος.
 

Πλέον το πέρασμα από τα Τέμπη γίνεται μέσω της σήραγγας Τ2 Τεμπών (επισήμως Μαρίνου Αντύπα-Ρήγα Φεραίου). Είναι μία δίδυμη οδική σήραγγα μήκους 6 χλμ. που είναι μέρος του Αυτοκινητοδρόμου 1 (Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων), στην περιοχή των Τεμπών.


Αποτελεί τη μακρύτερη σήραγγα του αυτοκινητοδρόμου και, ταυτόχρονα, τη μακρύτερη οδική σήραγγα στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η παράδοσή της στην κυκλοφορία έγινε στις 7 Απριλίου 2017, ως τμήμα της παράκαμψης Τεμπών και Πλαταμώνα


Δεν πρόλαβα να περάσω από τις σήραγγες και να αλλάξει η εικόνα αυτή. Του τοπίου που συνδέεται με τον θάνατο των μαθητών. Γι αυτό με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, μόλις άκουσα για την αυτοκτονία του Ανέστη, έφτιαξα το σχέδιο...

 

 

  • Σκίτσο με αφορμή την αυτοκτονία του 35χρονου Ανέστη που είχε σωθεί από το τροχαίο στα Τέμπη το 2003. Δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2022 από τον Πάνο Ιατρίδη.
 
Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για ατυχήματα
 

Post a Comment