Ένας Κούρος από το Ιράν ανακαλύφθηκε στη Λέσβο

Ιράν ή Περσία;

Το Ιράν ή επίσημα, Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, είναι χώρα της Μέσης Ανατολής στη Νοτιοδυτική Ασία. Ενώ τοπικά η χώρα ήταν γνωστή ως Ιράν από την αρχαιότητα, έως το 1935 η επικρατούσα ονομασία παγκοσμίως ήταν Περσία. Μετά το 1935  ο όρος Ιράν όμως καθιερώθηκε έκτοτε ως επίσημη ονομασία της χώρας.

 

Ιστορικά, είναι από τις περιοχές του κόσμου όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτοι σημαντικοί πολιτισμοί, με τους πρώτους οργανωμένους οικισμούς το 7.000 π.Χ., ενώ από την πρώτη χιλιετία π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. εγκαθιδρύθηκαν μεγάλες αυτοκρατορίες. 

 

Ιράν και επιστήμες

Κατά τη χρυσή εποχή του Ισλάμ (7ος-11ος αιώνας), στο Ιράν άκμασαν οι επιστήμες: φιλοσοφία, ιατρική, αστρονομία, μαθηματικά καθώς και οι τέχνες και η λογοτεχνία. Το 1906 συστάθηκε το πρώτο κοινοβούλιο της χώρας, ενώ από την 1η Απριλίου 1979, έγινε ισλαμική δημοκρατία.  

 

Το Ιράν έχει να επιδείξει σημαντικότατα επιτεύγματα στους τομείς των επιστημών και της τεχνολογίας καθώς μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο παρά τις διεθνείς κυρώσεις σε όλες σχεδόν τις πτυχές της έρευνας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών.

 

Η επιστημονική πρόοδος του Ιράν φέρεται να είναι η ταχύτερη στον κόσμο καθώς έχει να επιδείξει έργο σε σπουδαίους τομείς συμπεριλαμβανομένων αυτών της αεροδιαστημικής, της πυρηνικής επιστήμης, της ιατρικής, καθώς και της έρευνας των βλαστικών κυττάρων και της κλωνοποίησης.

 

Ιράν και θρησκεία

Από την άλλη,  η τρέχουσα θρησκευτική δημογραφία του Ιράν είναι αμφισβητούμενο θέμα. Σύμφωνα με την ιρανική απογραφή του 2011, το 99.40% των Ιρανών πιστεύει στο Ισλάμ, ενώ το υπόλοιπο του πληθυσμού πιστεύει σε άλλες επίσημα αναγνωρισμένες θρησκείες, όπως ο Χριστιανισμός, ο Ιουδαϊσμός και ο Ζωροαστριανισμός. 

 

Ωστόσο, επειδή η αθρησκεία και κάποιες άλλες θρησκείες δεν αναγνωρίζονται από την Ιρανική κυβέρνηση και η αποστασία από το Ισλάμ μπορεί να τιμωρηθεί ακόμη και θανατική ποινή, τα στατιστικά στοιχεία που δίνονται από την κυβέρνηση μπορεί να έχουν παραμορφωθεί

 

Τι είναι ο Κούρος;

Κούρος είναι η ονομασία των μεγάλων διαστάσεων μαρμάρινων αγαλμάτων ανδρικής μορφής, τα οποία μετά την μέση αρχαϊκή περίοδο 580 π.Χ. δεσπόζουν στην ελληνική τέχνη. Η ονομασία προέρχεται από τη δωρική λέξη Κώρος που σημαίνει παιδί, ανδρόπαις, αρχαϊκός Απόλλων, νέος έφηβος, παλικάρι. Στην Ιωνική διάλεκτο ονομάζονταν Κούρος.

 

Οι Κούροι είναι εμπνευσμένοι από αιγυπτιακά πρότυπα, καθώς επαναλαμβάνουν την μνημειακότητα, την στάση του προτεταμένου αριστερού ποδιού και των κλεισμένων σε γροθιά χεριών που ακουμπούν στους μηρούς, διαφέρουν όμως σημαντικά από αυτά. 

 

Τα πέτρινα αγάλματα των Φαραώ έχουν καλυμμένα τα γεννητικά όργανα, ενώ τα αντίστοιχα μαρμάρινα του ελλαδικού χώρου είναι γυμνά. Είναι αγάλματα που στήνονταν στα ιερά για το θεό. Είναι είτε η εικόνα του ίδιου του θεού είτε η εικόνα του ανθρώπου που προσφέρεται στο θεό.

 

 Η γελοιογραφία της ημέρας

o kouros dourmoxamandi bagi prosfygas apo to iran me tria xronia ellhnika aristeuse stis panellinies geloiografia skitso iatridispanos Πάνος Ιατρίδης γελοιογραφία σκίτσο ιρανός πρόσφυγας κούρος ντουρμοχαμαντί μπαγκί πανελλήνιες
 Ο 18χρονος Κούρος Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί από το Ιράν
 

Η γυμνότητα των Κούρων δεν προσέκρουε στις συνήθειες της εποχής. Οι Κούροι έδωσαν αφορμή να διαδοθεί η γυμνότητα ευρύτερα στην τέχνη. Έτσι, ακόμη και για τους θεούς, τους ήρωες, τους μαχητές κτλ. η γυμνότητα αποτέλεσε ένα χαρακτηριστικό της ελληνικής γενικά τέχνης. 

 

Η γυμνότητά τους δεν οφείλεται σε αδυναμία της πρωτόγονης τέχνης. Οι Έλληνες αγωνίζονταν γυμνοί από τους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες 776 π.Χ. και ίσως νωρίτερα. Επίσης, η γυμνότητα συνδέεται με την προσπάθεια απόδοσης στο μάρμαρο του νεανικού ανδρικού σώματος, στην καλύτερη ηλικιακή φάση του, όταν δηλαδή έχει ενηλικιωθεί και έχει φτάσει το απόγειο της ομορφιάς (κάλλος) και της δύναμης (ρώμης). 

 

 

Το 2022 μ.Χ. ένας Ιρανός ...Κούρος αγωνίστηκε στις Πανελλήνιες εξετάσεις με μεγάλη επιτυχία

 

Ο 18χρονος Κούρος Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί από το Ιράν, βρίσκεται μόλις τρία χρόνια στην Ελλάδα αλλά μιλάει ήδη άπταιστα ελληνικά και διέπρεψε στις φετινές Πανελλαδικές με μέσο όρο 18,25.

 

Ο Κούρος αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης και βγήκε δεύτερος στο σχολείο του στη Θετική κατεύθυνση γράφοντας Μαθηματικά 20, Φυσική 20, Χημεία 19,5 και Έκθεση 13,5.«Έ λογικό είναι λέει γελώντας» αφού τα τρία χρόνια πριν δεν ήξερε ούτε μια ελληνική λέξη.

 

Ο νεαρός πρόσφυγας έφθασε πριν τρία χρόνια στη Μυτιλήνη  μέσα σε μια βάρκα με τους γονείς του, αφήνοντας μια δύσκολη ζωή πίσω του.

 

Φύγαμε για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους από το Ιράν. Περάσαμε στην Τουρκία και από εκεί με μια βάρκα φτάσαμε στην Ελλάδα

 

Πρώτος σταθμός της οικογένειας του Κούρο ήταν το ΚΥΤ. Εκεί, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν πάρα πολύ δύσκολες.  ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Μόρια και όταν αυτή έκλεισε στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

 

«Τους τελευταίους μήνες που πήραμε χαρτιά, νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά» αναφέρει και εξηγεί πως οι γονείς του εργάζονται σαν μεταφραστές σε μια ΜΚΟ κι αυτός διάβαζε. «Με τη βοήθεια των καθηγητών μου τα κατάφερα» σημειώνει.

 

 

 Μπορείς να με υποστηρίξεις για να συνεχίσω να δημιουργώ  👇  

 Buy Me A Coffee

 

«Με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι στο Ιράν πήγαινα σχολείο. Έτσι είχα πολύ καλή επαφή, με μαθήματα όπως τα Μαθηματικά, η Χημεία, η Φυσική. 


Εκεί που δυσκολεύτηκα πολύ στις Πανελλήνιες, ήταν στην Έκθεση. Έβαλα τα δυνατά μου έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα» λέει για το πώς τα κατάφερε τόσο καλά στην προσαρμογή στο σχολείο και στις εξετάσεις.

 

Έμαθα Ελληνικά λέει σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν Ελληνικά. Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες, φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία

 

επισημαίνει ο Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί ο οποίος  θέλει να περάσει στη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, είτε στην Αθήνα είτε Θεσσαλονίκη, και θέλει να μείνει και να δουλέψει στην Ελλάδα.

 

 

  • Γελοιογραφία για τον νεαρό Ιρανό πρόσφυγα Κούρος Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί ο οποίος με τρία χρόνια Ελληνικά κατάφερε να αριστεύσει στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2022 από τον Πάνο Ιατρίδη.
 
Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για τους πρόσφυγες

Post a Comment