Και τώρα πως θα γίνουν οι εκλογές;
Ο πολιτικός επιστήμονας και εκλογικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος, έφυγε ξαφνικά χθες από τη ζωή, κολυμπώντας στην παραλία Αχλάδι της Σύρου Συγκλονισμένοι οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της χώρας από όλο το πολιτικό φάσμα τον αποχαιρετούν .
Ο γνωστός αναλυτής υπέστη καρδιακή ανακοπή λίγα μέτρα μόλις από την ακτή, σε ένα διάλειμμα των διαλέξεών του στα «Σεμινάρια της Ερμούπολης» που διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στη Σύρο.
Στην τελευταία του διάλεξη με θέμα "Το πέρασμα από τον πρώτο στον δεύτερο δικομματισμό: 1910-1912", ο Ηλίας Νικολακόπουλος συμμετείχε στο πάνελ με αντικείμενο τις «εκλογικές διαδικασίες στο ελληνικό κράτος (1821-1936), καθώς ο ίδιος υπήρξε ακλόνητα συνυφασμένος με όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, στην Ελλάδα.
Ηλίας Νικολακόπουλος 1947 - 2022 |
Η βαθιά επιστημονική τεκμηρίωση των αναλύσεών του, αλλά και ο ευγενικός του τρόπος τον κατέστησαν στο συλλογικό ασυνείδητο ως τον "εθνικό δημοσκόπο", ταυτίζοντας απόλυτα τις έντονες βραδιές των μεγάλων εκλογικών αναμετρήσεων με το πρόσωπό του.
Αυτήν την καθολική ταύτιση υπογράμμισαν πολιτικοί, συνάδελφοί του ακαδημαϊκοί, αλλά και δημοσιογράφοι στα συλλυπητήρια μηνύματά τους, τα οποία κατέκλυσαν το διαδίκτυο μετά τις πρώτες ώρες από τη γνωστοποίηση του θανάτου του, που σόκαρε το πανελλήνιο.
Ποιός ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε το 1947, ήταν πολιτικός επιστήμονας και ομότιμος καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και πρόεδρος στα ΑΣΚΙ.
Έκανε προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά στην Αθήνα και την Λωζάννη (1965-1969) και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies – Θεωρία Πιθανοτήτων – Univ. Paris 6).
Από 1975 έως το 1966 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως Κύριος Ερευνητής).
Το 1984 υποστήριξε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964.
Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία»
Από το 1984 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40.
Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).
Μπορείς να με υποστηρίξεις για να συνεχίσω να δημιουργώ 👇
Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου
Τσίπρας: Σήμερα αισθανθήκαμε ξαφνικά όλοι πιο φτωχοί
Νίκος Ανδρουλάκης: Η προοδευτική σκέψη και η τεκμηριωμένη πολιτική του ανάλυση απόλυτα συνυφασμένες με τις εκλογικές βραδιές
ΣΥΡΙΖΑ: θα ήταν δύσκολο κανείς να φανταστεί εκλογές χωρίς την παρουσία του Ηλία Νικολακόπουλου
ΚΚΕ: Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του
Νίκος Φίλης: Έφυγε ενώ είχε πολλά να δώσει ακόμα στην κοινωνία και την πατρίδα
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο δημόσιο πολιτικό διάλογο
Σημίτης: Εργαζόταν σταθερά για την πειστική ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων
Τάκης Θεοδωρικάκος: Έφυγε σήμερα ένας πρωτοπόρος της πολιτικής έρευνας και ανάλυσης. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος συνέδεσε το όνομά του με την ανώτατη δημοκρατική στιγμή: τις εκλογές. Τον ευχαριστούμε για όσα προσέφερε στην επιστήμη και την κοινωνία.
- Καρικατούρα για τον πολιτικό επιστήμονα και εκλογικό αναλυτή Ηλία Νικολακόπουλο με αφορμή τον θάνατο του. Δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2022 από τον Πάνο Ιατρίδη.
Δημοσίευση σχολίου