Ελισάβετ Β΄της Αγγλίας

Η βασίλισσα πέθανε, ζήτω ο Βασιλιάς 


Πάει και η Βασίλισσα Ελισάβετ. Πάει να βρει τον Φίλιππο να του ρίξει παντόφλα που θα πάει σύννεφο(στην κυριολεξία). Ό,τι "αιθέριες" υπάρξεις πρόλαβε να ξενοκοιτάξει, πρόλαβε...! 

 

Θα βρει όμως και όσους "πήγαν" από το δικό της το χέρι. Λογικά θα βρει και τον Ευαγόρα. 


Θα μου πεις, αυτός πήγε στον παράδεισο ως εθνικός ήρωας ενώ εκείνη κατευθύνεται ολοταχώς για την κόλαση, αν δεν έχει φτάσει ήδη...

 

 Η γελοιογραφία της ημέρας

Πολιτικό σχόλιο με αφορμή τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας μέσα από το σκίτσο του Πάνου Ιατρίδη στην εφημερίδα Πατρίς του Ηρακλείου
   "Πατρίς" καθημερινή πρωινή εφημερίδα του Ηρακλείου, 13 Σεπτεμβρίου 2022  

 

Άμα πεθάνει ο άνθρωπος, φτωχός ή πλούσιος, ισχυρός ή ανίσχυρος δεν έχει και πολύ νόημα να τον σκατοψυχάς. Ο θάνατος είναι ίδιος για όλους. Το θέμα είναι τι κάνεις στη ζωή σου και πως πορεύεσαι.

 

Την κόλαση ή τον παράδεισο τα ζεις στην πραγματική ζωή σου. Μετά γίνεσαι αστερόσκονη και υπάρχεις μόνο στα λόγια των ανθρώπων που μένουν πίσω.


Για τους Άγγλους βέβαια, από ότι φάνηκε εδώ και 70 χρόνια, μια χαρά βασίλισσα ήταν. Για τους Ιρλανδούς, τους Ινδούς, τους Έλληνες τους Κύπριους τα Φόκλαντ όμως, δεν ήταν. Και αν κάτσεις λίγο να το σκεφτείς, λογικό θα σου φανεί. 


Έχεις μια αυτοκρατορία, έχεις κτήσεις σε όλο τον κόσμο, είσαι η κεφαλή της Κοινοπολιτείας και με κάθε τρόπο θες να τα διατηρήσεις όλα. Και ξέρεις πολύ καλά ότι αυτά δεν διατηρούνται με "τον σταυρό στο χέρι".


Τα έχεις μάθει από την αυτοκρατορία του Μεγαλέξανδρου, την Σοβιετική Ένωση και τη Ναζιστική Γερμανία που όπως προείπα, σίγουρα δεν κράταγαν σταυρό στο χέρι. 


Τα έχεις μάθει επίσης από την Ρωμαϊκή και την Βυζαντινή αυτοκρατορία που, ναι μεν κράταγαν σταυρό, αλλά για διαφορετικές χρήσεις. Ειδικά αυτός ο Βουλγαροκτόνος, τι ψυχούλα ρε συ...!


Και οι Ίωνες, πριν αιώνες, δεν πήγαν σε τίποτα ερημιές, άνθρωπος  να μην υπάρχει, να κάνουν αποικίες. Και μόλις 100 χρόνια πριν θέλαμε να φτάσουμε στην  Άγκυρα για τη μεγάλη μας ιδέα...


Με το που πέθανε η Ελισάβετ είδα πολλά σχόλια στον ίντερνετ να την σκατοψυχάνε, όπως υπογράμμισα παραπάνω, γιατί δεν έδωσε χάρη λέει στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη...

 


Ποιος ήταν ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης;

Για τον Ευαγόρα άκουσα πρώτη φορά όταν ήμουν μαθητής δημοτικού από ένα δίσκο βινυλίου στο πικ-απ του σπιτιού μας. Είχε την ιστορία της Κύπρου  και του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου του Γ΄ σε μια φανταστική αφήγηση Μάνου Κατράκη και Άννας Μακράκη. Στο Γυμνάσιο σε μια έκθεση βιβλίου στο σχολείο, έμαθα ακόμη περισσότερα γι αυτόν αλλά και για τους άλλους αγωνιστές της ΕΟΚΑ.


19 χρονών, ως αντάρτης της ΕΟΚΑ συλλαμβάνεται από Αγγλική περίπολο να μεταφέρει ένα λυμένο και γρασαρισμένο πολυβόλο "μπρεν" και τρεις γεμάτους γεμιστήρες. Για τους Άγγλους ήταν ένας επαναστάτης που επιβουλευόταν την Βρετανική κτήση και σύμφωνα με τους νόμους έπρεπε να του επιβληθεί η θανατική ποινή. Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί λέει το τραγουδάκι στον άμυαλο Σεβάχ...!


Δυστυχώς αυτό συμβαίνει αιώνες τώρα στην ανθρωπότητα. Και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει η ανθρωπότητα, ως σκεπτόμενη,  προοδευτική και εξελισσόμενη.


19 χρονών παιδί, πήρε την απόφαση. Το ήξερε που θα καταλήξει. Είχε μάθει και για τους προηγούμενους, ότι κατέληξαν στην αγχόνη. Έγιναν διαβήματα για χάρη του, από αρχιεπισκόπους, πολιτικούς Έλληνες και Άγγλους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο αλλά μάταια. Δεν άλλαξαν την απόφαση τους. Θες ο Χάρτινγκ, θες η Ελισάβετ, θες και ο θεός ο ίδιος που ήδη τον είχε εγγράψει ως αθάνατο ήρωα;;; Λίγη σημασία έχει πια τώρα...


Τώρα που και η Ελισάβετ έγινε και εκείνη το ίδιο. Μέρος της ιστορίας.



  • Γελοιογραφία για την εφημερίδα "Πατρίς" του Ηρακλείου με αφορμή τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας σε ηλικία 96 ετών. Δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές  γελοιογραφίες για βασιλιάδες 


Post a Comment