Εδώ Πολυτεχνείο...

49 χρόνια μετά,το Πολυτεχνείο ζει. 

 

Παρόλες τις στρεβλώσεις, τους αναθεωρητισμούς, την κομματική εκμετάλλευση, αυτό στέκεται εκεί αγέρωχο με τις μνήμες χαραγμένες πάνω του. Και σαν υλικό, σαν εγκαταστάσεις ανώτατων επιστημονικών σχολών αλλά και ως γεγονός.

Η εξέγερση των φοιτητών είναι μια αδιαμφισβήτητη αντίδραση προς τη Χούντα και κατέδειξε πλήρως  το σκοτεινό πρόσωπο της Δικτατορίας, με την είσοδο του τανκ και τους νεκρούς από σφαίρες. 

Μπορεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι φυλακίσεις, οι βασανισμοί και οι εξορίες για την πλειονότητα του Ελληνικού λαού  να κινούνταν λίγο στη σφαίρα της υπερβολής, του φαντασιακού ακόμη και της προπαγάνδας....

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι  διαχρονικό και είναι ένα: Δημοκρατία και Ελευθερία και κανείς να μην επιβουλεύεται κανέναν. Αυτό  δείχνει με το σκίτσο του ο Πάνος Ιατρίδης



Η διάλυση ωστόσο μιας ειρηνικότατης κατάληψης, (χωρίς μολότωφ, χωρίς πέτρες και ξύλα, χωρίς να καταστρέφεται το κτήριο με βαριοπούλες) από ένα τανκ, από αστυνομικούς που ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου όποιον βρουν μπροστά τους, ανώτερους αξιωματικούς του στρατού να πυροβολούν στο ψαχνό από ταράτσες, ή για την πλάκα τους καγχάζοντας για το σημάδι τους σε τέτοια ηλικία, ήταν κάτι έξω και πέρα από διαδόσεις. 

Ήταν μια στυγνή πραγματικότητα που το πρωί της 17ης Νοεμβρίου 1973 η αστυνομία προσπάθησε να εξαφανίσει. Οι φωτογραφίες και τα πλάνα όμως είναι ντοκουμέντα της κτηνωδίας ενός φασιστικού καθεστώτος -κάθε φασιστικού καθεστώτος- και ταξιδεύουν στον χρόνο μέχρι σήμερα. Και θα συνεχίσουν στο μέλλον να μας θυμίζουν ότι η Δημοκρατία και η Ελευθερία κατακτιέται με αγώνες.
 
Ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για την διατήρηση τους. Οι νεκροί εκείνου του Νοέμβρη θα είναι πάντα το παράδειγμα της θυσίας υπέρ των πολλών. 
 
 
 
  • Γελοιογραφία με αφορμή την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για το Πολυτεχνείο


Post a Comment