Η αξία των αργυρίων κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα αυξηθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών

Είναι πολλά τα αργύρια Άρη και πολύ αργά για βάγια ...Λόλα

 

Έφτασε λοιπόν και το Πάσχα. Χτες μόλις συζητούσα με φίλους πως το Πάσχα με εμπνέει πολύ για σάτιρα. Ίσως γιατί πάνω στην πορεία του θείου δράματος αντανακλούν όλες οι πτυχές της ανθρώπινης φύσης που συναντάμε καθημερινά στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.


Η σταύρωση του Χριστού είναι θεμελιώδης διαδικασία στην Χριστιανική θρησκεία. Χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει Ανάσταση. Όμως η σταύρωση ήταν ο τρόπος που εκτελούνταν η θανατική ποινή την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.


Όπως σε άλλες περιόδους έχουμε το παλούκωμα ή τον απαγχονισμό ή το αποκεφαλισμό ή την γκιλοτίνα ή τον τουφεκισμό ή την ηλεκτρική καρέκλα ή ακόμη στις μέρες μας, την θανατηφόρα ένεση...!


Πράγματα για τα οποία ενοχλήθηκαν ελαφρώς κάποιοι γονείς της πρώτης τάξης επειδή έκανα μια αναφορά στο μάθημα. 

 

Μα θα μου πεις στα μωρά είπες τέτοια πράγματα;;; Και θα έχεις και δίκιο! Ίσως να ήμουν υπερβολικός, αλλά αυτά μας μαθαίνει η θρησκεία από τα γενοφάσκια μας. Λες και δεν θα δουν σε τοιχογραφίες την σταύρωση; Ή δεν θα δουν την αναπαράσταση την Μεγάλη Πέμπτη;

 

 


 

Θυμάμαι, πιο μικρός από τα τούτα τα πρωτάκια, ένα Πάσχα νωρίς, στο Άστρος, βράδυ, σε ένα σπίτι που ίσα ίσα μπορούσε να μας στεγάσει στο ισόγειο καθώς εκείνη την περίοδο το χτίζαμε, να είμαστε μαζεμένοι μπροστά στο τζάκι. 

 

Στο πάσο επάνω, είχαμε βάλει μια παλιά ασπρόμαυρη τηλεορασούλα που έπιανε 4 κανάλια με τα κουμπάκια επάνω της. Έπαιζε τον Ιησού του Τζεφιρέλι. Και είναι τώρα που λες, πάνω στον σταυρό την ώρα που τον καρφώνουν και να βογκάει ασπρόμαυρα και να ακούγεται παράξενα ο ήχος μέσα από την αρχαιολογία μας και να τρεμοπαίζουν οι φλόγες και να έχω πλαντάξει από το κλάμα στην αγκαλιά της μάνας μου...!

 

Θείο δράμα λέμε.


Τώρα είναι η αγαπημένη μου ταινία

 

Θυμάσαι τότε που έγινε σάλος με τον καλλιτέχνη Thierry de Cordier στην έκθεση Outlook στην ΑΣΚΤ που είχε έναν πίνακα με έναν σταυρό και ένα ανδρικό μόριο να εκσπερματώνει πάνω του;;; 


Αργότερα έδωσε μια συνέντευξη λέγοντας:

Διαπαιδαγωγήθηκα ως καθολικός χριστιανός, από τη γέννησή μου ως τα 16 μου χρόνια. Πρόκειται για κακοποίηση την οποία υπέστην στην παιδική μου ηλικία – εννοώ τον καθολικισμό.

 

Είπε και άλλα βέβαια που μπορείς να τα διαβάσεις στο "Βήμα"

 

Μην γινόμαστε υποκριτές λοιπόν! Ούτε Φαρισαίοι...


Η σταύρωση είναι ένα γεγονός, απάνθρωπο όπως και κάθε εκτέλεση. Είναι δολοφονία ασχέτως αν έχει την κρατική έγκριση.


Και πάνω σε αυτό μπορείς να κάνεις σάτιρα και να διακωμωδήσεις. Είναι σωστό να μαθαίνουμε στα παιδιά όμορφα πράγματα για την ζωή αλλά πρέπει και να αποφύγουμε να τα εγκλωβίσουμε σε μια ωραία γυάλα με ροζ συννεφάκια που όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα της ζωής να μην ξέρουν από που τους ήρθαν.


Λόγων των ημερών λοιπόν, ζωγράφισα σε κάποιες τάξεις διάφορα στον ασπροπίνακα. Σε άλλες αθώα λαγουδάκια να τρέχουν γυμνά στους αγρούς (με τη γούνα τους εννοώ) κρατώντας καλαθάκια με αβγουλάκια και σε άλλες πάλι, κάτι πιο κοντά στην ιστορία του Χριστού. 


Σε αυτές μπήκε ο ...διάβολος και πήραν μια πιο γελοιογραφική μορφή. Τις πήρα φωτογραφία από τον ασπροπίνακα. Έκανα μια κάποια ψηφιακή επεξεργασία και θα τις δεις μία μία τις επόμενες μέρες. 


Δεν είναι πολλές. Μία αυτή σήμερα και άλλη μία!!!😂😋


Μου έδωσαν έμπνευση ωστόσο, όπως είπα στην αρχή και έχω άλλη μια σε χαρτί και άλλη μια στο μυαλό.


Μέχρι να τις δημοσιεύσω μπες και δες το βίντεο με το κόμικ μου : "Πάσχα επί Κορονοϊώ" και κάνε και κανένα like  γιατί οι μαθητές της Στ΄που τους το έδειξα δυσαρεστήθηκαν που έχει λίγα.

 

 

 

  • Γελοιογραφία με αφορμή την Κυριακή των Βαϊων. Δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2023 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

Αν σου αρέσει, δες  ακόμη μερικές  γελοιογραφίες για το Πάσχα


Post a Comment