Το γκέτο της Γάζας

Ο χάρος βγήκε παγανιά...

 

Όσο χρόνο έχει στη διάθεση του το Ισραήλ για να ισοπεδώσει τη Γάζα και να εξοντώσει τους τρομοκράτες της Χαμάς άλλο τόσο χρόνο είχα κι εγώ για να δημιουργήσω μια εικόνα ακριβώς γι αυτή την στάση του Ισραήλ.

 

Έτσι δεν αγχώθηκα πολύ για το αν θα προλάβω να τελειώσω το σκίτσο μου εγκαίρως. Ήξερα πως για εβδομάδες το πυροβολικό και η αεροπορία θα χτυπούσε ανηλεώς όλη την περιοχή  της Γάζας σκοτώνοντας αδιακρίτως κάθε ψυχή ζώσα.

 

Τη φρικτή κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα προσπαθεί να αποτυπώσει ο εικαστικός Πάνος Ιατρίδης

 

Και εκεί ανάμεσα μπορεί να κρυβόταν πότε πότε και ένας τρομοκράτης της Χαμάς με έναν φίλο του...


Κάθε γραμμή, κάθε πινελιά αυτού του σκίτσου σέρνει δεκάδες νεκρούς πίσω του. Από την ηρεμία του σπιτιού μου με όλα τα καλά του θεού, είτε Χριστός είτε Αλλάχ είτε Γιαχβέ είναι αυτός, αποτυπώνω τη ζωή ή τον θάνατο αν θες, ανθρώπων, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας.


Πρόσφατα ξαναείδα την συγκλονιστική ταινία "Ο πιανίστας" και θυμήθηκα το γκέτο της Βαρσοβίας. Εκεί, στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, όπου στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου οι Ναζί στρίμωξαν με έναν τοίχο περίπου 460.000  Εβραίους μέσα σε 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα...! (Στη Λωρίδα της Γάζας κατοικούν δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε 360 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δεν πρέπει να συγχέουμε την αναλογία πληθυσμού-έκτασης με την πόλη της Γάζας.)


Στις μαζικές εκτελέσεις, πάλι, των Ναζί υπήρχε "τιμοκατάλογος" για το πόσοι άμαχοι έπρεπε να εκτελεστούν για κάθε νεκρό Γερμανό στρατιώτη και πόσοι, πολλοί περισσότεροι, για κάθε Γερμανό αξιωματικό...(!)


Δεν ξέρω αν εσύ βλέπεις κάποια φρικτή ομοιότητα μεταξύ του τότε και του σήμερα;


Ναι, το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αναμφισβήτητα.  Αλλά εδώ φαίνεται πως κοντά στα ξερά  καίγονται και τα χλωρά. Έως που φτάνει η αυτοάμυνα και που ξεκινά η γενοκτονία;

 

Μια χώρα που έχει τις ισχυρότερες μυστικές υπηρεσίες του κόσμου δεν μπορούσε να απομονώσει τη Χαμάς;


Μια Μοσάντ που ξετρύπωσε τον Άντολφ Άιχμαν στην άλλη άκρη του κόσμου και τον απήγαγε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι;


Και τώρα για να νικηθεί η Χαμάς, που θέριεψε βεβαίως από τα τόσα χρόνια απομόνωσης των Παλαιστινίων μέσα στο δικό τους γκέτο, χρειάζεται να κονιορτοποιηθεί όλη η περιοχή της λωρίδας της Γάζας με τις εκατόμβες νεκρών; Άμαχων, γυναικών και παιδιών; 

Το χωράει ο νους σου; Το αντέχει η καρδιά σου;

 

 

 

  • Γελοιογραφία  με αφορμή την γενοκτονία που επιχειρείται εκ μέρους του Ισραήλ προς τον λαό της Παλαιστίνης. Δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για την Παλαιστίνη

Post a Comment