Μέγας Αλέξανδρος: Η γέννηση ενός θεού ή... είσαι θεά αγάπη μου;

Αλέξανδρος στη μάχη, Ηφαιστίωνας στο κρεβάτι

 

Μέσα σε όλα που γίνονται αυτές τις μέρες, Τέμπη, αγρότες, νομοσχέδια για τα ομόφυλα ζευγάρια, φοιτητικές κινητοποιήσεις, εκλογές πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, κλπ, αποφάσισα να δω την περίφημη σειρά ντοκιμαντέρ του netflix για τον Μέγα Αλέξανδρο.

 

Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι πως πολύ γκρίνια για το τίποτα και μόνο τσάμπα διαφήμιση γι αυτή τη σειρά.

 

Διάβασα φοβερές υπερβολές. Κατά την δική μου γνώμη και μόνο και έχοντας μια γνώση ιστορίας, το ντοκιμαντέρ αυτό είχε ελάχιστες και μικρές ανακρίβειες. Πρόταση μου ως εκπαιδευτικού είναι να την δει κανείς να ξεστραβωθεί.

 

Τι δική του ματιά παρουσιάζει ο εικαστικός Πάνος Ιατρίδης  για τον Μέγα Αλέξανδρο του Netflix

 

Το αν ο Αλέξανδρος ήταν στην Ιλλυρία το 334 το 335 ή το 336 έχει τεράστια διαφορά; Τον αν η πρωτεύουσα ήταν οι Αιγές ή η Πέλλα έχει μεγάλη σημασία; Κανείς δεν ξέρει ούτε τη μια ούτε την άλλη. Ευκαιρία να μάθουν μια από αυτές.

 

Αλλού διάβασα πως δεν είπε για τις σάρισες ή ότι δεν κάνει αναφορά στην Μακεδονική  φάλαγγα. Και πως στη μάχη στα Γαυγάμηλα είναι ανακριβές  ότι  κέρδισε τη μάχη το ιππικό. 


Ακόμα και ένα ιστορικό  ντοκιμαντέρ  μπορεί να εστιάσει σε συγκεκριμένα σημεία ενός ιστορικού γεγονότος ή μιας προσωπικότητας γιατί, τόσο απλά, αυτά το ενδιαφέρει να παρουσιάσει.


Και αν ήσουν λίγο παρατηρητικός  θα είδες στις μάχες ότι οι ιππείς έχουν κοντά δόρατα και το κυρίως σώμα του στρατού (η φάλαγγα να υποθέσω) έχει πιο μακριά δόρατα. 

 

Επίσης δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά το ιππικό κέρδισε όλες τις μάχες. Πρώτον γιατί ένα μέρος του το διοικούσε ο ίδιος ο Αλέξανδρος και δεύτερον αυτό είναι που κινείται με ευελιξία και καταδιώκει. 

 

Η φάλαγγα που είναι εξαιρετικός στρατιωτικός σχηματισμός της εποχής, αντιμετωπίζει και συγκρατεί το κύριο σώμα του αντιπάλου αλλά δεν κερδίζει μάχες.


Είναι ξεκάθαρη η θέση της σειράς. Θέλει να επικεντρωθεί γύρω από την Αίγυπτο και ιδιαίτερα την Αλεξάνδρεια. Μια πόλη που έφτιαξε  ο Μακεδόνας Βασιλιάς και συνεχίζει όχι μόνο να κατοικείται μέχρι σήμερα αλλά να είναι και μια από τις σπουδαιότερες πόλεις του κόσμου.


Γι αυτό και υπάρχει εκτενής αναφορά στις δραστηριότητες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο.


Προσωπικά έμαθα και κάτι που δεν ήξερα:  Για τις ανασκαφές που γίνονται στην πόλη της Αλεξάνδρειας από την Ελληνίδα αρχαιολόγο Πόπη Παπακώστα. Έχουν βρεθεί σπουδαία ευρήματα και εικάζεται ότι έχουν βρει την συμβολή των δυο αρχαίων κύριων οδών κοντά στα βασιλικά ανάκτορα.



Ακόμη και αν ήταν γκέι, του στερεί αυτό, κάτι απ΄ την δόξα και την φήμη;

 

Για το τέλος άφησα το γαργαλιστικό πλάνο στην αρχή του πρώτου επεισοδίου όπου Αλέξανδρος και Ηφαιστίωνας χαμουρεύονται. 

 

  • 1ον: Ήσουνα μπροστά και ξέρεις τι έκαναν ή δεν έκαναν; 

 

  • 2ον: Εδώ μας πήρε 2300 χρόνια για να υποχωρήσουν ελαφρώς τα ταμπού για την ομοφυλοφιλία και να μπορέσουν όσοι θέλουν να κάνουν το coming out τους και θα το έγραφαν τα αρχαία κείμενα αν πηδιόσαντε ή όχι;

 

  • Και 3ον το Netflix θα κάνει ότι θέλει για να προωθήσει το προϊόν του. Ξέρεις, το marketing δουλεύει κάπως έτσι. Αν σου εξάπτει την περιέργεια ή σε ενοχλεί τόσο η ομοφυλοφιλία, είναι δικό σου θέμα και πάνω σε αυτό θα πατήσει η διαφήμιση για να πουλήσει. 

 

Η δραματοποίηση πάντως μου φάνηκε μια χαρά και τα ρούχα εποχής και οι μάχες και τα eyeliner και με κράτησε μέχρι το τέλος.

 

Α! Και για όσα άλλα δεν σχολίασα, απλά δεν τα βρίσκω άξια σχολιασμού και όχι γιατί σου αποκρύπτω ντε και καλά κάτι. Αν θες γράψε μου στα σχόλια τη δική σου γνώμη.

 

Περιμένω με αγωνία αν θα έχει και άλλη σεζόν

 

Φιλάκια και περαστικά! 

 


  • Γελοιογραφία  με αφορμή το ντοκιμαντέρ του Netflix  για τον Μέγα Αλέξανδρο. Δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 από τον Πάνο Ιατρίδη. 

 

 Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για τον Μέγα Αλέξανδρο

Post a Comment