Βάλτε σε ένα σάκο, Άρη, Άδωνι και Βλάχο

Έγινε λέει ένα χαμούλης,  κάπου που τραγούδαγε ο Πάνος ο Βλάχος, και του  'ρθε εκεί στο τσακίρ κέφι να σκαρώσει ένα δίστιχο λίγο χιουμοριστικό λίγο κοινωνικό, λίγο για να ξεσηκώσει τον κόσμο, κοινώς μια παπαρίτσα εύπεπτη.


Για ένα σάκο, που να βάλουμε λέει μέσα τον Άδωνι και τον Πορτοσάλτε... Κι εγώ σκέφτηκα: Δεν θα βάλουμε ρούχα, βρακιά, κάλτσες, φορτιστές, καπότες και κανά βιβλίο για την εκδρομή; Τι σόι μόδες είναι να βάζουμε στον σάκο τον Άδωνι και τον Άρη...;


Μετά σκέφτηκα! Κάτι μεταφορικό θέλει να πει ο καλλιτέχνης...

 

Ο εικαστικός Πάνος Ιατρίδης παρασέρνεται από τον ηθοποιό Πάνο Βλάχο και γελοιογραφεί τον Άδωνι Γεωργιάδη και Άρη Πορτοσάλτε


Και μετά είδα στα πάνελ τα τηλεοπτικά να φρίττουν διάφοροι κορδωμένοι φασιανοί. 

 

"Που υποκινεί την βία, το λέει ρητά ο τάδε νόμος" έλεγε ένας. "Που δεν επεμβαίνει ένας εισαγγελέας..." "Που θέλει να κάνει φόνο" ο άλλος.

 

"Η παρακίνηση πήγε ένα βήμα παρακάτω, αναβαθμίστηκε. Έγινε παραγγελία δολοφονίας. Με ένα δήθεν στιχάκι της πλάκας, τραγουδιστής καλεί τους θεατές του να "φτιαχτούν", να κάνουν κέφι, να διασκεδάσουν κάνοντας εικόνα τη δολοφονία ενός πολιτικού κι ενός δημοσιογράφου, τα ονόματα των οποίων απαγγέλλει. Και καλεί να τους βάλουν μέσα στους σάκους... Έτσι, φαίνεται, η Αριστερά ησυχάζει κι ηρεμεί τη "συνείδηση" της από την υποτιθέμενη βασανισμένη ζωή της. Δολοφονώντας όσους την αμφισβητούν και την απορρίπτουν. Έτσι, δικαιολογεί την ύπαρξή της. Η βία και το μίσος την συναρπάζουν, την κυριεύουν, την καθοδηγούν" έλεγε ο Πορτοσάλτε. 

 

"Δηλαδή στο νεκρόσακο, αυτό συζητάμε τώρα, είναι σαν να λες τους θέλω πεθαμένους. Να τους σκοτώνει κάποιος", να λέει ο Άδωνις.

 

Μαλάκα μου, αυτοί έχουν ξεφύγει τελείως. Την έχουν ψωνίσει... Η πολύ έκθεση στο γυαλί, από την μέσα πλευρά, τους κάνει και ρετάρουν.


Λες και δεν υπάρχουν τα λαϊκά γνωμικά:


βάζω στο ίδιο σακί, βάζω στο ίδιο τσουβάλι, εξισώνω, στοιβάζω, συναγελάζω, ισοπεδώνω, τσουβαλιάζω, βάζω στο ίδιο καζάνι, βάζω στο ίδιο σακούλι, βάζω στον ίδιο ντορβά, τα κάνω όλα ίσιωμα, βάζω στην ίδια μοίρα, βάζω στην ίση μοίρα, βλέπω με τον ίδιο τρόπο, ταυτίζω, ομαδοποιώ, εξοµοιώνω


Αλλά όχι βέβαια! Θίχτηκαν οι φωστήρες της δημοσιογραφίας και της πολιτικής και φαντασιώνονται ότι τους κυνηγάνε.

 

Οι στίχοι και η τέχνη μου δεν έχουν σκοπό να υποκινήσουν τη βία. Δεν είναι το χιούμορ και η σάτιρα που γεννούν τη βία. Βάλτε με και εμένα μέσα στον σάκο. Ίσως έτσι να έρθουμε πιο κοντά.

απάντησε ο ηθοποιός. 


Και προφανώς η τέχνη, το χιούμορ και η σάτιρα δεν γεννούν τη βία. Αυτοί που την υποκινούν, είναι αυτοί που χειραγωγούν την κοινή γνώμη και αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις για όλους εμάς. 

 

Με τον διχασμό, με τον φανατισμό, με τα κομματικά γυαλιά, με τα τοστ, με την φτωχοποίηση, με την ανεργία, με την ακρίβεια, με την αδικία, με την ανισότητα.


Άντε λοιπόν, εμπρός. ξεκινήστε τη λογοκρισία. Υπάρχουν εκατομμύρια τραγούδια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακούγονται αυτά και να υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουν το οτιδήποτε, κύριε Μαρινάκη, εκπρόσωπε τύπου της Ελληνικής Κυβέρνησης.


(θα κόλλαγε εδώ τώρα ένα "καληνύχτα Κεμάλ"; Δεν θα κόλλαγε; Όχι, πες!)


  • Γελοιογραφία με αφορμή το τραγούδι του Πάνου Βλάχου για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Άρη Προτοσάλτε. Δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 από τον Πάνο Ιατρίδη. 

 

 Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για τον Άδωνι Γεωργιάδη

Post a Comment