Η Αυγή και οι πυλώνες της ...Δημοκρατίας

Πριν καμιά βδομάδα, ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να κλείσει την εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ". Μια εφημερίδα που πάντα εξέφραζε θέσεις υπέρ της Αριστεράς και σήμερα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κυκλοφορούσε καθημερινά, ανελλιπώς από τον Αύγουστο του 1952. Ή έκδοσή της ανεστάλη μόνο κατά την περίοδο της Χούντας.


Οοοοοχι!!!! Δεν την έκλεισε εντελώς καλέ! Κράτησε την κυριακάτικη έκδοση και την ιστοσελίδα. Είπε κάτι για μαύρα, βρόμικα λεφτά, δεν κατάλαβα. Μάλλον θα φέρει δικά του, καθαρά, από Αμερική...!


Τις ίδιες ημέρες ένα συγκλονιστικό γεγονός για τους κατοίκους του Ηρακλείου έλαβε χώρα. Όπως θα έχει καταλάβει, συνεργάζομαι τον τελευταίο  καιρό με την εφημερίδα "Πατρίς" οπότε δεν θα μπορούσα να το αφήσω ασχολίαστο.

 

 1 , 2....

Το σκίτσο του Πάνου Ιατρίδης για το κλείσιμο της Αυγής
 Ο λόγος βέβαια για κάτι πυλώνες - ιστούς φωτισμού, ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο που υπάρχει χρόνια στην Πλατεία Ελευθερίας και που κάνει τα μούτρα των Ηρακλειωτών να ξινίζουν κάθε φορά που το βλέπουν.

 

Προσωπικά δεν με τρελαίνει ούτε με χαλάει, αλλά δεν ζω και στο Ηράκλειο για να μου γυρίζει τα άντερα κάθε μέρα. 


Χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να τους ξυλώσουν. Ένα έργο επαναλαμβάνω, σύγχρονο αρχιτεκτονικό, που ο δημιουργός τους το συνέλαβε γι αυτόν τον χώρο, της συγκεκριμένης πλατείας. Εγκρίθηκε και μετά πήρε και βραβείο.


Από ότι φαίνεται, μόνο ο χρόνος κατάφερε το ακατόρθωτο. Φθορές και προβλήματα στατικότητας έκαναν τη δημοτική αρχή να πάρει την απόφαση να τους απομακρύνει προς τέρψη των πολιτών του Ηρακλείου.


Άραγε ποια θα είναι η νέα εγκατάσταση στην πλατεία, που σημειωτέον για άλλη μια φορά αναπλάθεται; Θα τους αρέσει;

 

...και 3

 

Έτσι λοιπόν προέκυψε ένα στριπάκι με τρία καρέ αρχικά. Ωστόσο επειδή ο χώρος στο έντυπο φύλλο είναι περιορισμένος, όπως και στην ιστοσελίδα, αποφάσισα να μην συμπεριλάβω το τρίτο καρέ στην επίσημη εκδοχή. Σκέφτηκα πως άτομα με δυσκολία στην όραση δεν θα μπορέσουν να το δουν, ίσως ήταν και υπερβολή το τελευταίο σχόλιο κλπ.

 

 

 

  • Σκίτσο  για το patris.gr  με αφορμή το κλείσιμο της εφημερίδας "Η Αυγή" και την απόφαση για ξύλωμα των πυλώνων φωτισμού στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης. Δημιουργήθηκε  τον Ιούνιο του 2024 από τον Πάνο Ιατρίδη. 

 

Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για την Κρήτη

Post a Comment