50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο

Μια τραγωδία που διαρκεί 50 χρόνια

 

Επειδή ακόμη δεν έχει ανοίξει ο περιβόητος φάκελος της Κύπρου δεν έχουμε μια πλήρη και σαφή εικόνα του τι ακριβώς παίχτηκε εκείνο το καλοκαίρι του 1974. 

 

Ξεκινώντας από το πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου και την απόπειρα δολοφονίας του μέχρι τον "Αττίλα 2" που παγίωσε την κατοχή του 36% του νησιού διαθέτουμε μόνο μαρτυρίες κάποιων προσώπων που βρέθηκαν μπροστά σε γεγονότα ή συζητήσεις και φυσικά έγγραφα που έρχονται όλα αυτά τα χρόνια, με το τσιγκέλι, στο φως της δημοσιότητας.


Το σίγουρο είναι πως η Χούντα των Αθηνών θέλοντας να επέμβει σε εσωτερικά θέματα της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσε την αφορμή που περίμεναν οι Τούρκοι για να εισβάλουν στο νησί.


Το αν οι Αμερικάνοι είχαν προσχεδιάσει την εισβολή και την διχοτόμηση της Κύπρου είναι κάτι που για εμένα, μετά από 50 χρόνια, φαντάζει γελοίο. Είναι η δικαιολογία μας! Για Αριστερούς και για Δεξιούς.

 

Το σκίτσο του εικαστικού Πάνου Ιατρίδη για τα 50 χρόνια από την Τούρκικη  εισβολή στην Κύπρο
   "Πατρίς" καθημερινή πρωινή εφημερίδα του Ηρακλείου, 20 Ιουλίου 2024 

 

Η Κύπρος ήταν ήδη ένα ανεξάρτητο κράτος. Με τα σοβαρά προβλήματα του, μιας και ήταν διακοινοτικό. Αν δεν ανακατεύονταν ωστόσο οι "υπερμπατριώτες" και εθνικιστές Χουντικοί που ήθελαν ντε και σώνει ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα πιθανόν να είχε αποφευχθεί μια τέτοια τραγωδία.


Η Τουρκία υποστήριξε ότι  δεν ήταν εισβολή αλλά  επιχείρηση που αποτελούσε ειρηνευτική επέμβαση νομιμοποιημένη από το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων (συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου).

 

Δεν ξέρω αν θυμάσαι, τα ίδια ακριβώς έλεγε και η Ρωσία όταν επιτέθηκε στην Ουκρανία...

 

Γιατί αν το σκεφτείς, πράγματι το πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου μπορεί να χαρακτηριστεί ως εισβολή της Χούντας, το οποίο παραβίαζε  τη συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου. Πιάσε τ' αβγό και κούρευτο δηλαδή...

 

Και οι δύο πλευρές λοιπόν, είναι φανερό, ότι με το πρόσχημα των εγγυήτριων δυνάμεων λειτούργησαν για ίδιον όφελος.


Όποιος θέλει ερμηνεύει ότι θέλει, όπως θέλει.


Το ότι οι Αμερικάνοι βολεύτηκαν συγκυριακά από τα γεγονότα, το ακούω. Το αν όλο αυτό είχε σαν αντάλλαγμα την επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και αυτό το ακούω.


Αλλά σε κάθε περίπτωση η Χούντα παγιδεύτηκε μέσα στην αλλαζονεία της και τη δήθεν πατριωτική ταυτότητά της. Ούτε στρατό της προκοπής δεν είχε καταφέρει να φτιάξει, μου 'θέλε και μαγκιές στην Κύπρο. Άφησε το νησί αφύλακτο για να κυνηγάει τον Μακάριο.


Όταν πατούσαν το πόδι τους στο Πεντεμίλι οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες, ο Ιωαννίδης κοιμόταν ακόμη. Ήσυχος ότι τα πλοία από την Μερσίνα κάνουν ασκήσεις εκφοβισμού και το ανδρείκελο του, Νίκος Σαμψών, επιτελεί το έργο που εκείνος είχε σχεδιάσει.


Εξαπατήθηκε ο "ισχυρός άντρας" της Χούντας...


Τα έκανε μούσκεμα και χάρισε μισή Κύπρο στην Τουρκία και την επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Τι τα θες; Στην πολιτική κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις.


Ο σίγουρα χαμένος πάντα σε κάτι τέτοια είναι ο λαός που βασανίζεται, που εκτοπίζεται, που κλαίει τους νεκρούς του και τους αγνοούμενους του...


Πενήντα χρόνια μετά και ακόμη επιστρέφουν στη γενέθλια γη, επιτέλους αναγνωρισμένα οστά, αλλά χωρίς καμία άλλη αναγνώριση από το Ελληνικό κράτος, των Ελλήνων καταδρομέων που χάθηκαν με τα Noratlas...!


Δεν μας φταίνε οι Αμερικάνοι. Το ξερό μας το κεφάλι φταίει.

 

 

 

  • Σκίτσο  με αφορμή τα 50 χρόνια από την Τούρκικη εισβολή στην Κύπρο. Δημιουργήθηκε  τον Ιούλιο του 2024 από τον Πάνο Ιατρίδη. 

 

Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για την Κύπρο

2 Σχόλια

  1. Αντίθετα με ότι εντύπωση έχουμε ως Έλληνες, το 1974 είχαμε πλεονεκτήματα και στην Αεροπορία και στο Ναυτικό, που δεν τα χρησιμοποιήσαμε. Το τι έκβαση θα είχε ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος, δεν έχω στοιχεία να το πω με βεβαιότητα, όμως με όσα δημοσιογραφικά γνωρίζω και με την προσωπική μου αξιολόγηση, εάν οι επιχειρήσεις περιορίζονταν στην Κύπρο (ενεργός δράση ελληνικών F4 και υποβρυχίων), ο Αττίλας ΙΙ θα είχε αποτραπεί. Ο Αμερικανικός παράγοντας είναι βέβαιο ότι επέδρασε στην αποτροπή της συμμετοχής της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας (έστω και εναντίον των αποβατικών της δυνάμεων) ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή των συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ, πέραν ότι οι ΗΠΑ (και το ΝΑΤΟ) είχαν λόγο να ξεφορτωθούν τον Μακάριο, που ήταν μαζί με τον Τίτο από τους πιο ενεργούς ηγέτες του κινήματος των Αδεσμεύτων χωρών του ΟΗΕ, κι αυτό το παιγνίδι έπαιξε ο Ιωαννίδης με τον Σαμψών. Εάν η μη επέμβαση της Ελλάδας, ήταν προσχεδιασμένη, ώστε να διχοτομηθεί η ανεξάρτητη Κύπρος μεταξύ των δύο συμμαχικών του ΝΑΤΟ χωρών, ή προέκυψε λόγω της αδράνειας λόγω της κυβερνητικής κρίσης στην Ελλάδα (πτώση Χούντας και μεταπολίτευση), είναι κάτι που ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά δεν έχει και κανένα νόημα να δίνουμε συγχωροχάρτι στη Χούντα, καθώς από αυτήν ξεκίνησε το σχέδιο (ή μη) διχοτόμησης με το πραξικόπημα και το να είναι ο Ιωαννίδης βλαξ (για να μην φανταστεί την αντίδραση της Τουρκίας, ή να υποτιμήσει τις ασκήσεις τις ημέρες που ακολούθησαν το πραξικόπημα, και πόσο έτοιμη ήταν δηλαδή για μία επιχείρηση τέτοιου μεγέθους) δεν πρέπει να μας επηρεάζει στην κρίση μας. Βλαξ ή μη, προδότης, διότι παραβίασε μία διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, την οποία όφειλε βάσει διεθνούς συμφωνίας, που είχε κυρωθεί νόμιμα στην Ελλάδα, να την προστατεύει κι όχι να επεμβαίνει σε βάρος της (τρίτης και ανεξάρτητης χώρας) για οποιοδήποτε λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι πως κάπως έτσι έχουν τα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου