Για όνομα, επιτέλους

Βαφτήσια

 
Εδώ και ένα εξάμηνο, ανά ενάμιση μήνα αναθερμένεται η συζήτηση για το όνομα των Σκοπίων. Είναι η τέταρτη γελοιογραφία που δημοσιεύω στην κρητική εφημερίδα "Άποψη του Νότου" αυτό το διάστημα. 
 
Ξεκινήσαμε από τους τρείς φωστήρες με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών τον Γενάρη για να περάσουμε στο Σκοπιανό Καρναβάλι και μετά στα μυστήρια της Χριστιανικής Εκκλησίας προτού οι Σκοπιανοί ζητήσουν να αποδεσμευτούν από το Πατριαρχείο. 
 
Είχαμε πρώτα τον γάμο α λα Μακεδονικά του γαμπρού Κοτζιά και τις τελευταίες μέρες συζητάμε επιτέλους για την περιβόητη βάφτιση. Το ...κοπέλι κοντεύει να πάει στρατό και όνομα ακόμη δεν βρήκαμε. Μπορεί να είναι και αυτό που είπε κάποια φίλη, ότι δηλαδή τσακώνονται οι "συμπεθέρες" για το όνομα...! 
 

Για όνομα επιτέλους είναι το θέμα της γελοιογραφίας του IaTriDis για την κρητική εφημερίδα "Άποψη του Νότου" με αφορμή τις συζητήσεις για το όνομα των Σκοπίων.
  Άποψη του Νότου φύλλο 930 , 22 Μαϊου 2018
 
 
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε δηλώσει τότε, στις αρχές αυτού του προβλήματος, όταν τα κάνανε σαλάτα με τον Σαμαρά, ότι σε 10 χρόνια δεν θα το θυμάται κανείς. 
 
25 χρόνια μετά ο υιος Μητσοτάκης μας δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να νοιάζει έναν σημερινό 17χρονο τι έγινε το 1963 όταν δολοφονήθηκε ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης. 
 
Όμως ο σημερινός 17χρονος θα ήταν 2 χρονών όταν εξέπνεε η 10ετία του πατρός Μητσοτάκη. Άρα θα είναι καλό να γνωρίζει πως το πρόβλημα το δημιούργησε και δεν κατάφερε να το λύσει αυτή η πολιτική παράταξη και να μην μας το παίζει σήμερα τιμητής και προστάτης της Μακεδονίας. 

Και φυσικά ένας 17χρονος, που θα κληθεί συντόμως να ψηφίσει, πρέπει να γνωρίζει και τι έγινε και πριν το 1963. Για παράδειγμα, πότε και με ποιον τρόπο ο χώρος της Ελληνικής Μακεδονίας προσαρτήθηκε στο Ελληνικό Κράτος. 
 
Πρέπει επίσης να γνωρίζει πως αν ο Βενιζέλος δεν είχε "διατάξει" τον διάδοχο Κωνσταντίνο, να προελάσει πρός Θεσσαλονίκη για να προλάβει τους Βούλγαρους, αυτός θα πήγαινε στο Μοναστήρι, θα γινόταν Ελληνικό και θα ονομάζαμε Μακεδονία εκείνη την περιοχή και η Θεσσαλονίκη θα ήταν Βουλγαρία σήμερα! 
 
Θα πρέπει ακόμη να γνωρίζει πως κατα την Οθωμανική αυτοκρατορία αλλά και πρωτύτερα κατα την Βυζαντινή, Μακεδονία ήταν ένας ευρύτερος γεωγραφικός χώρος που σήμερα μέρος της καταλαμβάνουν η Ελλάδα, τα Σκόπια και η Βουλγαρία. 

Φαντάζομαι οτι αυτά βέβαια είναι "ψιλά" γράμματα για τους περισσσότερους οι οποίοι το μόνο που σκέπτονται είναι ο Μεγαλέξανδρος μας που έφτασε τον πολιτισμό τον Ελληνικό μέχρι τα βάθη της ανατολής. Ε, και; Σιγά το πράγμα...! 
 
Για τον ίδιο προσωπικά, μαγκιά του. Αλλά για τους υπόλοιπους;;; Και ερωτώ: Οι Πέρσες και όλοι οι άλλοι που κατέκτησε ο Αλέξης ο Μακεδόνας δεν είχαν πολιτισμό;;; Η θα μου πείτε κάποιοι ότι και αυτοί ήταν πάνω στα δέντρα και έτρωγαν βελανίδια;;; 

Και για να συνοψίσω επειδή πραγματικά βαρέθηκα με αυτή την ιστορία, δεν θέλω να υπερασπιστώ την κυβέρνηση η οποία μας έχει στο σκοτάδι τόσο καιρό και δεν ξέρουμε τη μαύρο συζητάνε. 
 
 
Απλά το όνομα δεν είναι το ζήτημα. Αυτό που έχει σημασία είναι οι πιο βαθειές συμφωνίες. Η συνεργασία των δύο χωρών, οι οικονομικές, πολιτικές και γεωστρατηγικές σχέσεις. Για άλλη μια φορά κοιτάμε το δάχτυλο μας και όχι αυτό που πρέπει να δούμε απέναντι μας. 
 
Άντε και καλά μπάνια και σείς εκεί στον Θερμαϊκό, προσοχή γιατί ο Αξιός κατεβάζει νερό από τα Σκόπια. Μην βραχείτε με αυτό και μετά με τι μούτρα θα πάτε στα συλλαλητήρια της ερχόμενης εβδομάδας, ε;
 
Αν θέλεις να βλέπεις τη δουλειά μου πριν ακόμη ανέβει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram 
 
 
tags: Συλλαλητήρια για το Μακεδονικό σε 13 πόλεις της Ελλάδας, Όλη η συμφωνία για το Μακεδονικό, Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Μακεδονικό, Βέτο της ΝΔ σε "μακεδονικό έθνος", Υπάρχει μακεδονικό έθνος; Είναι πια αργά για το «Μακεδονικό», Από το Μακεδονικό, στις εκλογές

Post a Comment