Γιώργος Σκούρτης: Απεβίωσε ένας σπουδαίος άνθρωπος και φίλος
giorgos skourtis apeviwse enas spoudaios anthropos kai filos eghromi karikatoura
Γιώργος Σκούρτης 1940-2018, καρικατούρα

Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, λογοτέχνης και στιχουργός Γιώργος Σκούρτης.


Έπειτα από βαριά επιδείνωση στην υγεία του, σε ηλικία 78 ετών, ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης άφησε την τελευταία του πνοή εχτές.

Ο Γιώργος Σκούρτης γεννήθηκε το 1940 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και έζησε όλη την ζωή του. Είχε γράψει πολλά θεατρικά έργα, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, σενάρια καθώς και στίχους τραγουδιών, ανάμεσά τους το «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» και «Φάμπρικα» σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Ο Γιώργος Σκούρτης πρωτοεμφανίστηκε το 1970 στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν με το θεατρικό έργο «Οι νταντάδες», ένα έργο-σταθμό της σύγχρονης δραματουργίας μας. Ακολούθησαν: Οι μουσικοί, Οι εκτελεστές, Οι ηθοποιοί, Κομμάτια και θρύψαλα, Ο Καραγκιόζης παρά λίγο Βεζύρης, Απεργία, Το θρίλερ του έρωτα, η άπαιχτη ακόμα Ιστορική τριλογία (Η δίκη του Σωκράτη, Η κωμωδία του βασιλιά Ιουγούρθα, Υπόθεση Κ.Κ.), Εφιάλτες και πολλά άλλα, γραμμένα σε μια πρωτόφαντη για το ελληνικό ρεπερτόριο σκληρή και συνάμα αποκαλυπτική γλώσσα, με πολύ χιούμορ, προσωπικές και συλλογικές τραγωδίες.

Τον Γιώργο Σκούρτη τον έμαθα από την παιδική μου ηλικία. Και αυτό γιατί άκουγα τις ιστορίες του πατέρα μου, μιας και ήταν φίλοι. Αυτή η φιλία τους είχε ξεκινήσει όταν υπηρετούσαν μαζί την στρατιωτική τους θητεία στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας ως ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Μέσα σε τόσες διηγήσεις για αυτή την περίοδο, με ευτράπελες ιστορίες για τα αεροπλάνα, τους πιλότους, τον νονό μου που πήγαινε βόλτα στη Θήβα με τον στρατιωτικό γερανό ή για το πώς άναβαν τα βαρέλια του πετρελαίου στον αεροδιάδρομο όταν κοβότανε το ρεύμα, είχα ακούσει ιστορίες και για τον Γιώργο Σκούρτη. 

Η αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι πολλές, αλλά μια χαρακτηριστική εικόνα  κουβαλάω χρόνια μέσα από τις εξιστορήσεις. Είναι  αυτή που περιγράφω με τις νερομπογιές και τα πενάκια μου στο σκίτσο που δημιούργησα για τον Γιώργο Σκούρτη. 

Μου έλεγε λοιπόν ο πατέρας μου πως ο Γιώργος, όταν δεν είχαν κάποια εργασία στο στρατόπεδο, έπαιρνε μια φρατζόλα ψωμί και αποτραβιόταν σε μια γωνιά και διάβαζε, διάβαζε, διάβαζε... Από εκείνη λοιπόν την ηλικία που τα αγόρια πάνε φαντάροι, ο Γιώργος Σκούρτης είχε αγάπη για τα γράμματα. 

Είχαμε στο σπίτι και το γνωστότερο  θεατρικό έργο του, "Οι νταντάδες", σε ένα μικρό βιβλιαράκι με κόκκινη φάσα στο μέρος του τίτλου και εξώφυλλο ασπρόμαυρο με δυο άντρες γελαστούς που κάθε φορά που προσπαθούσα να το διαβάσω φυσικά δεν τα κατάφερνα, γιατί είχα δεν είχα πάει ακόμη σχολείο.

giorgos skourtis apeviwse enas spoudaios anthropos kai filos
Γιώργος Σκούρτης: "Οι νταντάδες"

Προβληματιζόμουν ωστόσο εντόνως ποιος από τους δυο είναι ο Σκούρτης καθώς είχα μια περιγραφή για την φυσιογνωμία του. Πιθανότατα βέβαια κανείς από τους δύο να μην ήταν. Δεν το έχω εξακριβώσει ακόμα. Ως παιδάκι όμως είχα κολλήσει πως αφού το βιβλίο είναι του Σκούρτη, κάποιος από τους δύο έπρεπε να είναι. 

Το βιβλιαράκι αυτό ήταν η πρώτη έκδοση του έργου του το 1970. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να έχει και αφιέρωση στον πατέρα μου...

Πριν λίγα χρόνια είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο για να πάω να τον συναντήσω. Είχα βρει το τηλέφωνο του και είχα πάρει εγώ. Είχε τηλεφωνητή. Δοκίμασε και ο πατέρας μου, λέγοντας  πως είναι ο Αίας και πως είναι ανάγκη να επικοινωνήσει μαζί του. 

Λίγη ώρα μετά το τηλέφωνο χτύπησε. Ήταν ο Σκούρτης. "Έλα ρε, τι έπαθες"; τον ρώτησε από την άλλη άκρη της γραμμής. Παρόλο που είχαν να μιλήσουν χρόνια, η παλιά φιλία ανταποκρίθηκε άμεσα στο άκουσμα της ανάγκης. Τελικά δεν κατάφερα να τον συναντήσω τότε για διάφορους λόγους...

Με όλες λοιπόν τις σκόρπιες αναμνήσεις και ιστορίες συνέθεσα αυτή την έγχρωμη καρικατούρα για τον Σκούρτη. Με την πρόσφατη μορφή του να κυριαρχεί, μια μορφή καλλιτέχνη και σοφού και με στοιχεία από τις ιστορίες που περιέγραψα παραπάνω. Το φανταρικό του στην Τανάγρα, το ψωμί, το διάβασμα αλλά και τους νταντάδες...!

Αν θέλεις να βλέπεις περισσότερη δουλειά μου που δεν ανεβαίνει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram 


tags: Πέθανε ο λογοτέχνης Γιώργος Σκούρτης, Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης, Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί: πέθανε ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης , Απεβίωσε ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης, Πέθανε ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης σε ηλικία 78 ετών, Γιώργος Σκούρτης (Στιχουργός), Πέθανε ο θεατρικός συγγραφέας και λογοτέχνης Γιώργος Σκούρτης, καρικατούρα, έγχρωμη καρικατούρα, καρικατούρες, σκίτσο, σκίτσα, νερομπογιές, πενάκια, Πάνος Ιατρίδης, IaTriDis

Post a Comment