Χριστός Ανέστη με vegan σούβλισμα αρνιού και σως εκλογών
Χριστός Ανέστη για δισχιλιοστή δέκατη ένατη φορά και συνεχίζουμε απτόητοι μέχρι την δική μας προσωπική αλλά και συλλογική Ανάσταση. Όχι απαραίτητα των νεκρών(που και αυτό δεν μας χαλάει στην τελική) αλλά Ανάσταση οικονομική, πολιτική, ηθών, αξιών και πλήθος άλλων που τα έχουμε ανάγκη ως ανθρωπότητα.

Το Σάββατο του Λαζάρου, μια μικρή ομάδα vegan έκανε πορεία στο Σύνταγμα, ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ να σταματήσει το βάρβαρο έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού(!)

christos anesth me vegan souvlisma arniou kai sws eklogwn asprosmaurh geloiografia
Vegan προτιμήσεις


Χριστός Ανέστη με vegan σούβλισμα αρνιού και σως εκλογών 


Σχεδόν κάθε χρόνο διαδηλώνουν τέτοιες μέρες με περίπου ίδια αιτήματα. Καλά κάνουν και θέλουν να απέχουν  από το κρέας, τα ψάρια, τα μαλάκια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι και μαγκιά τους. 

Για την υγεία τους, όπως θεωρούν, ή για την κοσμοθεωρία τους. Αλλά δεν μπορείς να απαιτείς όλοι οι άλλοι να ακολουθήσουν  τις δικές σου συνήθειες. Ναι, βεβαίως, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και οι εταιρείες να μην το παρακάνουν με το κέρδος τους, καταπατώντας νόμους και κανόνες υγιεινής. Το κρεατάκι όμως είναι βασική τροφή για τον άνθρωπο εδώ και χιλιετίες.

Τα έθιμα επίσης είναι και αυτά αιώνων. Το  αν θα σουβλίσεις ή απλά θα ψήσεις το αρνάκι στο φούρνο δεν έχει κάποια σημασία ούτε για το ζώο αφού αφού ήδη θα έχει αποδημήσει, ούτε για εμάς αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο στομάχι θα καταλήξει.

Δεν είδα ποτέ τους vegan να διαμαρτύρονται για το σούβλισμα του Αθανάσιου Διάκου για παράδειγμα. 

Σίγουρα επίσης το εβραϊκό αυτό έθιμο του εβραϊκού Πάσχα που κατέληξε να γίνει Ελληνικό, δεν έχει καμία σχέση με τις ταυρομαχίες στην Ισπανία που εκεί πράγματι το ζώο βασανίζεται προτού καταλήξει στο πιάτο. 

Πράγματι και εκεί είναι ένα έθιμο, αλλά ο ταύρος προφανώς υποφέρει και ο βασανισμός του γίνεται αντικείμενο θεάματος. Είναι ταυτόχρονα επικίνδυνο και για τον ταυρομάχο.

Σε κάθε περίπτωση, από αυτό το γεγονός εμπνεύστηκα, λίγο ανάρμοστα θα ομολογήσω για Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά παρόλα αυτά το διασκέδασα.

Αρνάκι δεν σουβλίσαμε, αλλά στο φούρνο με πατατούλες έγινε πεντανόστιμο. Φάγαμε και τυράκι, τσουγκρίσαμε και αυγουλάκια.


Εμπνεύστηκα πολύ με την ιστορία των vegan και ετοίμασα και δεύτερη ασπρόμαυρη γελοιογραφία όπου ένα κατσίκι και όχι αρνί για ευνόητους λόγους δεν δέχεται την (σιδερένια) σούβλα.

christos anesth me vegan souvlisma arniou kai sws eklogwn asprosmaurh geloiografia
Vegan σούβλισμα αρνιού

Η εφευρετικότητα του Έλληνος όμως έχει και άλλη πρόταση γιατί τα έθιμα είναι έθιμα και  πρέπει να τηρούνται και ταυτόχρονα να είναι όλοι ευχαριστημένοι....!

Για το λόγο αυτό ως Σολομώντεια λύση έρχεται μια σούβλα από κάποιο κλαδί πράγμα που δεν αφήνει περιθώρια αντίρρησης στο εν δυνάμει βρώσιμο ζωντανό. 

Vegan;;; Οk!!! No problem! Vegan σούβλα λοιπόν και το πρόβλημα πααααάει!



Η Μεγάλη Εβδομάδα πέρασε με τα έθιμα της, το θείο δράμα κορυφώθηκε και η Ανάσταση επήλθε όπως η κάθαρση στις αρχαίες τραγωδίες. 

Και του Χριστού, μια αρχαία τραγωδία ήταν, για άλλους απόλυτα υπαρκτή και για άλλους μυθική. Δεν έχει όμως πολύ σημασία. Όπως και οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες έδιναν ένα μήνυμα και εκπαίδευαν τους ανθρώπους, έτσι και το δράμα του θεανθρώπου έστειλε το μήνυμα της  αγάπης και της συγχώρεσης. Και όποιος καταφέρνει να αγαπά και να συγχωρεί νιώθει τόση χαρά και αγαλλίαση στην ψυχή του.

christos anesth me vegan souvlisma arniou kai sws eklogwn egxrwmh geloiografia apopsilive
Πασχαλινό σοκολατένιο αβγό έκπληξη

Τρελή χαρά νιώθουν και  τα βαφτιστήρια όταν οι νονοί και οι νονές τους, φέρνουν τα πασχαλινά τους δώρα. Κάποιο ρούχο ή παιχνίδι, την λαμπάδα και φυσικά το πασχαλινό σοκολατένιο αβγό.

Φέτος κατά ένα παράξενο τρόπο, που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει, όλα τα πασχαλινά αβγά είχαν το ίδιο δώρο έκπληξη: Μία κάλπη!!! Η πιθανή εξήγηση είναι ότι σε έναν μήνα περίπου έχουμε εκλογές. Αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές και σύντομα είναι πιθανόν να ακολουθήσουν και οι βουλευτικές εκλογές.

Αντιδράσεις 17χρονων που ενώ δεν έχουν ενηλικιωθεί βάσει νόμου, μπορούν ωστόσο να ψηφίσουν, κατέγραψε η έγχρωμη γελοιογραφία της Μεγάλης Εβδομάδας για την κρητική εφημερίδα "Άποψη του Νότου" την ώρα που άνοιγαν το πασχαλινό σοκολατένιο αβγό τους...!


Εσύ τι είσαι; Vegan, vegeterian, κρεατοφάγος, γουστάρεις και κανένα ψαράκι που και που ή είσαι bisexual με το φαγητό σου; Γράψε μου στα σχόλια. Τα τρως όλα και συμφέρεις; Είσαι ένας καλός μύλος που όλα τα αλέθεις;


Γελοιογραφίες - χιουμοριστικά σκίτσα,  με αφορμή την είδηση για τις διαδηλώσεις vegan και τις επερχόμενες εκλογές μετά το Πάσχα τον Απρίλιο του 2019, από τον Πάνο Ιατρίδη

 
Αν σου άρεσαν αυτές οι γελοιογραφίες, μπορείς να δεις μια παρόμοια. Κάνε κλικ εδώ: Οικονομική και εξωτερική πολιτική εν όψει Πάσχα

Post a Comment