Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις δήμοι της Κρήτης λόγω κακοκαιρίας

Την προηγούμενη εβδομάδα η Κρήτη έζησε ακόμα μια έντονη βροχόπτωση. Αυτή την φορά στα ανατολικά του νησιού και είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ολόκληρα χωριά.

se katastash ektakths anagkhs treis dhmoi ths krhths logw kakokairias egxrwmh geloiografia apopsi tou notou
Η ..."Χαμένη Ατλαντίδα". Άποψη του Νότου φύλλο 975, 16 Απριλίου 2019


Εικόνες καταστροφής άφησε πίσω της  η κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας στους κατοίκους της Ανατολικής Κρήτης. 

Σε πολλές περιοχές, οι δρόμοι έγιναν ποτάμια ενώ σε άλλες, άνθρωποι κινδύνεψαν από τα ορμητικά νερά. Κάποιοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται ενώ άλλοι έχασαν τα ζώα τους.


Σπίτια πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία προχώρησε σε απάντληση υδάτων.

Στη διάσωση 18 ανθρώπων που κινδύνευσαν μέσα στα σπίτια τους, από τη στάθμη του νερού που αυξανόταν επικίνδυνα λόγω της έντονης βροχόπτωσης, προχώρησαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γυαλού, στην Ιεράπετρα

Μέσα σε λίγες ώρες, το σκηνικό που διαμορφώθηκε από τη βροχή, προκάλεσε αγωνία, καθώς οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς ήταν συνεχείς.

Τέσσερα παιδιά αρχικά απεγκλωβίστηκαν μέσα από το σπίτι τους, ενώ αμέσως μετά δυο ηλικιωμένοι επιχειρήθηκε επιτυχώς να απεγκλωβιστούν από την οικία τους. 
 
Αίσια κατάληξη είχε η επιχείρηση και για μια γυναίκα με ειδικές ανάγκες που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι της στο Μακρύ Γυαλό και τέσσερις επιπλέον άνθρωποι, που για να σωθούν ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, απ'οπου τους απεγκλώβισαν άνδρες της Πυροσβεστικής.

Δρόμοι  έγιναν ποτάμια, κατολισθήσεις και αρκετά προβλήματα σε περιοχές του Λασιθίου και στα νότια του Ηρακλείου έχουν δημιουργηθεί από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.


Σε Βιάννο, Σητεία, Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, υπάρχουν τα περισσότερα προβλήματα και οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Στην Παχιά Άμμο στα Νότια του Λασιθίου το ποτάμι που διαρρέει το χωριό υπερχείλισε με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν άνθρωποι!

Η Πυροσβεστική κλήθηκε να διασώσει τέσσερα παιδιά, δύο ηλικιωμένους και μια γυναίκα που ανέβηκαν στην ταράτσα σπιτιού καθώς το ύψος των νερών έφτασε στα τρία μέτρα.
Οι Πυροσβέστες κλήθηκαν σε πολλές ακόμη περιπτώσεις να απεγκλωβίσουν ανθρώπους.
Στο Τζερμιάδο κινδύνεψε ένας οδηγός αυτοκινήτου όταν ακινητοποιήθηκε το όχημα και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για να τον μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.

Στην Βιάννο ρέμα που φούσκωσε παρέσυρε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο κοντά σε αυτό ενώ σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς και συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας προκειμένου να αποκαθιστούν τα προβλήματα.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια, συνέθεσαν το σκηνικό στον Δήμο Αρχάνων Αστερουσίων, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν.

Όπως είπε ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαμανια κ.α έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες.
 
«Τα συνεργεία μας είναι επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού.
Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται».

Ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον είναι εφικτό να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.
Κλειστός ο δρόμος προς Βούτες.
 
Με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου – Βουτών περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο στον οικισμό, θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεοτέρας λόγω καθιζήσεων.
Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικά την διαδρομή μέσω Σταυρακίων ή μέσω Καλεσσών.

Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν τον Δήμο Βιάννου με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω κατολισθήσεων βράχων και φερτών υλικών τόσο στο επαρχιακό όσο και στο δημοτικό οδικό δίκτυο. 
 
Τα μηχανήματα του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης επιχείρησαν για την αποκατάσταση των ζημιών. 
 
Για λόγους ασφαλείας και πολιτικής προστασίας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αποφασίσθηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο των παρακάτω οδών:
 
– Δημοτική οδός από Κερατόκαμπο προς Άρβη
– Δημοτική οδός από Άρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα
– Η γέφυρα στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο
– Από Τέρτσα προς Μύρτος

Επίσης ιδιαίτερα προσεχτικοί έπρεπε να είναι οδηγοί που κινούνταν τόσο στο επαρχιακό όσο στο δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Βιάννου λόγο συνεχών καταπτώσεων από βράχους και χώματα.

Μετά τις περσινές ξηρασίες, οφέτος ήρθε η βροχή με αναδρομική ισχύ. Ευτυχώς  δεν θρηνήσαμε θύματα όπως την προηγούμενη φορά με τους ανθρώπους που χάθηκαν μαζί  με τα αυτοκίνητα τους στα ορμητικά νερά χειμάρων όπως πολύ καλά θα θυμάσαι...! Το σίγουρο είναι πως η Κρήτη το καλοκαίρι δεν θα έχει πρόβλημα νερού.

Εμείς στην κρητική εφημερίδα "Άποψη του Νότου" αυτής της εβδομάδας διακωμωδούμε τον κακό μας τον καιρό και τις ανεπαρκείς υποδομές του νησιού με την έγχρωμη γελοιογραφία  στην οποία ερευνητές νομίζουν ότι έχουν επιτέλους ανακαλύψει την χαμένη Ατλαντίδα!!! Αλλά φευ, ήταν μόνο μερικά σπίτια που εξείχαν απο την πλημμυρισμένη γή της Κρήτης.

Ο Μάιος μας έρχεται, εμπρός βήμα ταχύ να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή. Μια εξοχή καταπράσινη και πολύχρωμη εξαιτίας της βροχής.

Άντε και καλό Πάσχα!


Έγχρωμη γελοιογραφία για την εφημερίδα "Άποψη του Νότου", στο φύλλο 975 με αφορμή την είδηση για καταστροφές απο την βροχόπτωση στην ανατολική Κρήτη. Δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2019 από τον Πάνο Ιατρίδη 

 
Αν σου άρεσε, δες ακόμη μια γελοιογραφία για την κακοκαιρία
 
 
Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ 
 




                   

Post a Comment