Πώς μετέτρεψα ένα ΚΑΦΑΟ της πλατείας Κλαυθμώνος σε έργο τέχνης- η εμπειρία μου #artvlog

Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, 40 καλλιτέχνες ζωγράφισαν 30 ΚΑΦΑΟ στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας,ανάμεσά τους κι εγώ. (αν βαριέσαι να διαβάζεις δες το βίντεο εδώ)

pws metetrepsa ena kafao ths plateias klauthmwnos se ergo texnhs
Πώς μετέτρεψα ένα ΚΑΦΑΟ της πλατείας Κλαυθμώνος σε έργο τέχνης


Το ΚΑΦΑΟ είναι η "Ελληνοποιημένη" προφορά του Γερμανικού αρκτικόλεξου KV (Κα-Φάου), που προέρχεται από τη λέξη KabelVerzweiger και σημαίνει καλωδιοκατανεμητής

Στα Ελληνικά αποδίδεται ως "Κύριος Κατανεμητής" ή "Υπαίθριος Κατανεμητής".

Αυτά λοιπόν τα γκρίζα ή πράσινα κουτιά του ΟΤΕ αποφάσισε ο Δήμος Αθηναίων ότι χρειάζεται να γίνουν όμορφα και μαζί με αυτά και η πόλη. 

Είχε ξαναγίνει πάλι μια τέτοια δράση το 2017 όπου ο καλός μου φίλος Ορέστης Π. Κύρτσης, εικαστικός και αυτός, είχε συμμετάσχει με μια πάρα πολύ ωραία δουλειά, στην πλατεία Καραμάνου όπου το καφάο μετατράπηκε σε έργο τέχνης.

Ο ίδιος τότε είχε δηλώσει: "Η φύση του ΚΑΦΑΟ, ειναι να φιλοξενεί διακλαδωτές, καλώδια, ηλεκτροβιομηχανικό εξοπλισμό. Δεν ήθελα να την αποκρύψω.Αντίθετα, με ενδιαφέρει η σουρρεαλιστική του παραμόρφωση αξιοποιώντας συμβολικά τα σωθικά του ΚΑΦΑΟ ως εργαλεία".
to kafao ths plateias karamanou metatraphke se ergo texnhs o p kyrtshs
To ΚΑΦΑΟ της Πλατείας Καραμάνου μετατράπηκε σε έργο τέχνης. Ο.Π.Κύρτσης 4/2017


Τότε ήμουν στην Κρήτη και φυσικά ήταν αδύνατο να συμμετάσχω όσο και αν το ήθελα. Ο καιρός γύρισε ωστόσο, επέστρεψα στα πάτρια εδάφη και μια μέρα, αυτός ίδιος καλός μου φίλος μου το σφύριξε: "Ξέρεις, θα ζωγραφίσουν πάλι ΚΑΦΑΟ στο κέντρο της Αθήνας. Έχε το νου σου να στείλεις πρόταση."

Δεν έχασα ευκαιρία παρόλο που είχα πολλές δουλειές. Με το σχολείο να ετοιμάζουμε την τελική γιορτή, με τις καρικατούρες  των παικτών του MasterChef, με άλλες παραγγελίες για καρικατούρες και με την αφίσα για το Matala Beach Festival. 

Έστειλα την πρόταση μου για ένα ΚΑΦΑΟ με τέσσερις όψεις και λίγα λόγια για την ιδέα μου. Η αλήθεια είναι πως είχα αγωνία αν θα εγκριθεί. Τελικά συνέβη και αυτό και ήμουν ένας από τους 40 καλλιτέχνες που είχε να ζωγραφίσει ένα από τα 30 ΚΑΦΑΟ.
to prosxedio ths protashs me tis tesseris opseis tou kafao
Το προσχέδιο της πρότασης με τις τέσσερις όψεις του ΚΑΦΑΟ


Παρόλο που η πρόσκληση που δημοσιέυτηκε για αυτή την δράση έλεγε για ΚΑΦΑΟ με τέσσερις όψεις, οι διοργανωτές δυσκολεύτηκαν να μου βρουν ένα. 

Τελικά το μεγάλο ΚΑΦΑΟ στην Πλατεία Κλαυθμώνος ήταν μοιραίο να συναντήσει  εμένα. Στην κάτω πλευρά της πλατείας μέσα στα δέντρα που με την πυκνή φυλλωσιά τους μου προσέφεραν ίσκιο και δροσιά τις δύο μέρες που δούλεψα εκεί. Δύο μέρες με αρκετή ζέστη και πολλή δουλειά.

ginontai erga texnhs 30 kafao tou emporikou trigwnou ths athinas
Πριν και μετά: Η όψη του ΚΑΦΑΟ προς την οδό Σταδίου

Ένα ΚΑΦΑΟ με τέσσερις όψεις και μέγεθος ιδανικό για την πρόταση μου. Μια πρόταση που περιελάμβανε μια αστική κατοικία, καθώς το ΚΑΦΑΟ θυμίζει σπιτάκι,με τους ενοίκους της, γονείς, παππούδες και παιδιά διαφόρων ηλικιών να παίζουν κρυφτό γύρω από το σπίτι. 

Η έφηβη κόρη να καλλωπίζεται στο ανοιχτό παράθυρο, ένας σκύλος και μια γάτα και διάφορα άλλα καθημερινά στοιχεία που δεν θα είχαν κάποιο εικαστικό ή καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, ωστόσο με τον τρόπο που τα ζωγράφισα, απέκτησαν. 

Πρόσθεσα ακόμα και στοιχεία όπως το ερκοντίσιον, καλώδια, σωλήνες, ρεύτες, λάστιχα που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια. Ίσως και να εμπνεύστηκα από τον Ορέστη που μου έκανε την τιμή να έρθει και να προσθέσει μερικές πινελιές στο έργο μου!

ginontai erga texnhs 30 kafao tou emporikou trigwnou ths athinas
Πριν και μετά: Η όψη του ΚΑΦΑΟ προς την οδο Δραγατσανίου

Με το δικό μου ύφος, λίγο γελοιογραφικό, λίγο καρτούν, λίγο σκίτσο και πολλή λαδομπογιά το κατάφερα το ΚΑΦΑΟ.  

Από ένα πράσινο σιδερένιο κουτί έγινε ένα σπίτι που απέκτησε ζωή.


ginontai erga texnhs 30 kafao tou emporikou trigwnou ths athinas
Πριν και μετά: Η όψη του ΚΑΦΑΟ προς την οδο Παπαρρηγοπούλου


Δύο μέρες γεμάτες. Σάββατο και Κυριακή. Ειδικά η Κυριακή όμως ήταν πιο γεμάτη. Ήταν η μέρα που η δράση αυτή θα έβγαινε προς τον κόσμο. Πολύ περαστικοί σταθηκαν και μίλησαν μαζί μου. Κάμερες και φωτογραφικές μηχανές απαθανάτισαν τα στάδια της δημιουργίας. Κανάλια πέρασαν και έκαναν ρεπορτάζ. 

Και το φως της μέρας έφευγε σιγά σιγά... Είχα αγχωθεί γιατί ήθελα να προσθέσω μερικές λεπτομέρειες ακόμα με τον μαρκαδόρο αλλά και για το πως θα μαζέψω τα πράγματα μου. 

Και ξαφνικά η ωραία λάμπα της πλατείας άναψε. Ανακουφίστηκα. Πήρα μια βαθειά ανάσα, άναψα ένα τσιγάρο και σκέφτηκα πως τώρα έχω όσο χρόνο θέλω.

Γύρω στις 10 το βράδυ είχα τελειώσει, κατενθουσιασμένος και χαρούμενος με το αποτέλεσμα.

ginontai erga texnhs 30 kafao tou emporikou trigwnou ths athinas
Πριν και μετά: Η κάτω όψη του ΚΑΦΑΟ

Όλη αυτή η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο της δράσης καθαρισμού όψεων «This is Athens - Polis». Η δράση αυτή του δήμου Αθηναίων εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου της πόλης και  πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου, από τις 12 το μεσημέρι  έως τις 8 το βράδυ, στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας και συγκεκριμένα  στους κάθετους δρόμους της οδού Σταδίου, από την οδό Σοφοκλέους, μέχρι και την Πλατεία Συντάγματος. 

Τριάντα υπαίθριοι κατανεμητές τηλεφωνίας έγιναν ο «καμβάς» των έργων, των καλλιτεχνών που προκρίθηκαν.   

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε από το Athens Partnership με δωρεές των: Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Beat, Constantine Μ. Logothetis, COSMOTE, Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., Λάμψα Α.Ε. Ευρύτερος στόχος της δράσης είναι η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αλλά και η ανάδειξη της ομορφιάς του κέντρου της πόλης. 

Η φιλοτέχνηση των πρώτων 30 ΚΑΦΑΟ γίνεται με αρωγό την COSMOTE-υπό την επωνυμία της δράσης «Τέχνη στα ΚΑΦΑΟ» -και συνολικά  μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα φιλοτεχνηθούν περισσότερα από 100 ΚΑΦΑΟ στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας.

kafao tou emporikou trigwnou ths athinas ginontai erga texnhs
Δεν είναι το σπιτάκι μου. Είναι ο IaTriDis με το ΚΑΦΑΟ του

ΚΑΦΑΟ ...υπάρχουν!!! Ας τα ζωγραφίσουμε.



Για να δεις πως ζωγράφισα το ΚΑΦΑΟ της Πλατείας Κλαυθμώνος δες το βίντεο που ετοίμασα στο YouTube

Την Κυριακή η δράση συνεχίστηκε με δεκάδες ακόμη ΚΑΦΑΟ του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας να μεταμορφώνονται σε καμβά για σαράντα καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτή πρόκληση του δήμου Αθηναίων. Πηγή: www.lifo.gr
Την Κυριακή η δράση συνεχίστηκε με δεκάδες ακόμη ΚΑΦΑΟ του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας να μεταμορφώνονται σε καμβά για σαράντα καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτή πρόκληση του δήμου Αθηναίων. Πηγή: www.lifo.gr
Την Κυριακή η δράση συνεχίστηκε με δεκάδες ακόμη ΚΑΦΑΟ του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας να μεταμορφώνονται σε καμβά για σαράντα καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτή πρόκληση του δήμου Αθηναί



Αν θέλεις να βλέπεις περισσότερη δουλειά μου που δεν ανεβαίνει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram



tags: Αφήστε τα ΚΑΦΑΟ να …ανθίσουν, Την Κυριακή μετατρέπονται σε έργα τέχνης 30 ΚΑΦΑΟ, Τα καφάο της Αθήνας μεταμορφώθηκαν και ομόρφυναν, «Ζωντάνεψαν» τα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ στο κέντρο της Αθήνας, Τέρμα στο γκρι -Τα ΚΑΦΑΟ στην Αθήνα γίνονται καμβάδες, Καλλιτέχνες ζωγράφισαν τα ΚΑΦΑΟ στο Εμπορικό Κέντρο της Αθήνας, Τέχνη στα ΚΑΦΑΟ Archives - Athens Trigono, Δ. Αθηναίων: Μετατρέπουμε σε έργα τέχνης 30 ΚΑΦΑΟ, Τα καφαο της αθήνας ψάχνουν καλλιτέχνη να τα κάνει έργα τέχνης, Μήπως θέλεις να ζωγραφίσεις κι εσύ ένα ΚΑΦΑΟ στην Αθήνα, Ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες για να γίνουν τα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ έργα τέχνης, Έργα τέχνης ή κουτιά γεμάτα καλώδια; Δήμος Αθηναίων, Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, Πως ζωγράφισα το δικό μου ΚΑΦΑΟ στην δράση ThisIsAthensPolis, athenspartnership, athensurbangallery, antitagging, paremvaseisstinpoli, γελοιογραφίες, έγχρωμη γελοιογραφία, σκίτσο, σκίτσα, του Πάνου Ιατρίδη, σκίτσο του Πάνου Ιατρίδη, γελοιογραφία του Πάνου Ιατρίδη, Πάνος Ιατρίδης, IaTriDis, cartoon, caricature, political cartoon, political cartoonist, greek cartoonist

Post a Comment