Η καπετάνισσα του Sea-Watch 3, Carola Rackete, καρικατούρα

Για την καπετάνισσα του σωστικού πλοίου Sea-Watch 3, Καρόλα Ρακέτε, άργησα λίγο να μάθω. Ένα μήνα μετά...

h kapetanissa tou sea watch 3 carola rackete egxrwmh karikatoura
Καρόλα Ρακέτε, έγχρωμη καρικατούρα

Φευγαλέα πέρασαν απο τα μάτια  και τα αφτιά μου ειδήσεις που την αφορούσαν. Καμιά φορά μου συμβαίνει, με τοσο καταιγισμό πληροφοριών καθημερινά και χάνω σημαντικά γεγονότα...

Ωστόσο με  αφορμή την διαμαρτυρία αρκετών γυναικών με τις ελεύθερες ρώγες, είπα να δω τι γίνεται επιτέλους με αυτή την νεαρή πλοίαρχο με τα ράστα μαλλιά που μοιάζει με αναρχικό τυπάκι και τι στον άνεμο έχει συμβεί και έχει γίνει χαμός στα μέσα ενημέρωσης.

Και έψαξα και έμαθα και ενθουσιάστηκα με το θάρρος και την αποφασιστικότητα αυτής της νέας γυναίκας  που ως καπετάνισσα πλέει στη Μεσόγειο και σώζει ναυαγούς μετανάστες. 

Μου ήρθε στο μυαλό ό,τι ξέρω απο γυναίκες στη θάλασσα. Από την Άννα Μπόνεϊ και την Μαίρυ Ρίντ, διάσημες πειρατίνες, μέχρι τα ποιήματα του Καβαδία...


Τη λένε Καρόλα Ρακέτε, είναι γερμανίδα στην καταγωγή, 31 ετών και καπετάνισσα του Sea Watch 3.

Το πλοίο της βρίσκονταν επί 14 ημέρες ανοιχτά της Ιταλίας, σε διεθνή ύδατα, με επιβάτες του, 40 πρόσφυγες. Η Ρακέτε αποφάσισε  να σπάσει τον αποκλεισμό που είχε κηρύξει ο υπουργός εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, και μπήκε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα στις 29 Ιουνίου.

"Αποφάσισα να μπω στο λιμάνι. Γνωρίζω τι διακινδυνεύω, όμως οι δυνάμεις των ναυαγών φθάνουν στο έσχατο σημείο τους κι εγώ θα τους μεταφέρω κάπου ασφαλώς" δήλωσε η ίδια.

Αμέσως, η εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον της για διευκόλυνση παράνομης εισόδου μεταναστών. Μετά τον ελλιμενισμό, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε την πλοίαρχο του πλοίου, ενώ οι μετανάστες παραμένουν στο σκάφος, όπως μετέδωσε η κρατική RAI. 

Η RAI μετέδωσε ακόμη ότι η καπετάνισσα συνελήφθη γιατί "προέβαλε αντίσταση σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού". Πρόσθεσε ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή έως και δέκα χρόνια κάθειρξη.

Ποια είναι όμως η Καρόλα Ρακέτε;;;

Προτού γίνει κυβερνήτης του Sea Watsch 3, η Ρακέτε σπούδασε τέσσερις γλώσσες, πήρε δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Προστασία στο Edge Hill University στο Λάνκασαϊρ της Αγγλίας, με μία διπλωματική για τα άλμπατρος και για μία πενταετία έκανε τον περίπλου της Βόρειας Θάλασσας.

Στα 23 της κρατούσε ήδη το τιμόνι ενός παγοθραυστικού στον Αρκτικό Κύκλο και χρημάτισε πλοηγός στο σκάφος ενός από τα μεγαλύτερα γερμανικά ωκεανογραφικά ιδρύματα, το Alfred Wegener Institute. 

Δύο χρόνια αργότερα ήταν δεύτερος πλοίαρχος στο Ocean Diamond σε άλλη μία πολική αποστολή.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η -27χρονη τότε- Ρακέτε ανέλαβε το Arctic Sunrise της Greenpeace, ενώ λίγο αργότερα κυβερνούσε μικρά σκάφη που μετέφεραν τουρίστες στα νησιά Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Παγετώνα. 

Εργάσθηκε επίσης στον στόλο του British Atlantic Survey και το 2018 έκανε τον περίπλου των παγωμένων νερών στο Αρχιπέλαγος της Γης του Φραγκίσμου Ιωσήφ.

Εκτός από την εμπειρία της στην εμπορική ναυτιλία, η Ρακέτε προσέφερε τις ναυτικές της γνώσεις και της ικανότητες ως εθελόντρια και από το 2016 έχει αναλάβει το Sea Watch 3. 

Από τις 14 Ιουνίου είχε καθηλωθεί στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, μεταφέροντας μετανάστες από τη Λιβύη, που διασώθηκαν στη μέση του πελάγους.

Η εμφάνιση της στο δικαστήριο του Αγκριτζέντο, από κάποιους, κρίθηκε άσεμνη γιατί δεν φορούσε σουτιέν, λέει. Για τον λόγο αυτό διοργανώθηκε η διαμαρτυρία #freenipplesday και έτσι έμαθα τι έχει συμβεί.

Εγώ πάλι έβαλα να παίζει το "Αγκριτζέντο" του Γιώργου Νταλάρα και δημιούργησα την έγχρωμη καρικατούρα της Carola Rackete με νερομπογιές και πενάκια.

Την ζωγράφισα επάνω στο αγαπημένο της πλοίο, αγκυροβολιμένο και περιστοιχισμένο από πολεμικά πλοία, να κάνει το σήμα της νίκης με το χέρι της. 



Αν θέλεις να βλέπεις περισσότερη δουλειά μου που δεν ανεβαίνει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram


tags: #freenipplesday: Χωρίς σουτιέν για την Καρόλα Ρακέτε, Γυναίκες βγάζουν τα σουτιέν τους για να στηρίξουν την Κάρολα Ρακέτε, Χωρίς σουτιέν για τη Γερμανίδα καπετάνισσα Καρόλα Ρακέτε
Χωρίς σουτιέν για την Κάρολα Ρακέτε - Γυναίκεια διαμαρτυρία για το σεξιστικό σχόλιο Πηγή: www.lifo.gr
Στο δικαστήριο η Καρόλα Ρακέτε, Ελεύθερη η Καρόλα Ρακέτε, Ελεύθερη η πλοίαρχος του Sea-Watch Καρόλα Ρακέτε, Γιατί η Καρόλα Ρακέτε είναι κρίσιμη για το ευρωπαϊκό μέλλον, Βερολίνο προς Ρώμη: Να απελευθερωθεί η πλοίαρχος Καρόλα Ρακέτε, Καρόλα Ράκετε: Ποια είναι η νεαρή καπετάνισσα που εξόργισε τον Σαλβίνι, Καρόλα Ρακέτε: Η πλοίαρχος σύμβολο κατά της αντιμεταναστευτικής ακροδεξιάς, Καρόλα Ρακέτε: Η ακτιβίστρια καπετάνισσα που άνοιξε «πόλεμο» με τον Σαλβίνι, καρικατούρα, σκίτσο, σκίτσα, του Πάνου Ιατρίδη, σκίτσο του Πάνου Ιατρίδη, καρικατούρα του Πάνου Ιατρίδη, Πάνος Ιατρίδης, IaTriDis, cartoon, caricature, political cartoon, political cartoonist, greek cartoonist
Καρόλα Ρακέτε, η πλοίαρχος του Sea-watch 3 που αψηφά τον Ματέο Σαλβίνι Πηγή: www.lifo.gr
Καρόλα Ρακέτε, η πλοίαρχος του Sea-watch 3 που αψηφά τον Ματέο Σαλβίνι Πηγή: www.lifo.gr

Post a Comment