45 χρόνια μετα την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Σάββατο 20 Ιουλίου 1974, ώρα 05:30 το πρωί. Η Τουρκική εισβολή στα βόρεια παράλια της Κύπρου ξεκινά. Με δικαιολογία την προστασία των Τουρκοκύπριων από το πραξικόπηπα του Ιωαννίδη εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπου Μακάριου.

45 xronia meta thn tourkikh eisvolh sthn kypro egxrwmh geloiografia
Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Η άμυνα του νησιού ανύπαρκτη. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κύπρου, σχεδόν στο σύνολο τους, κυνηγούν τον Μακάριο στα νότια του νησιού για να τον εξοντώσουν. Ο Ιωαννίδης στην Αθήνα κοιμάται ακόμη. 

Μερικοί ηρωικοί αξιωματικοί, αυτοβούλως, προβάλουν αντίσταση. Μάταια όμως. Καμία βοήθεια από την μητέρα Ελλάδα. Τα υποβρύχια τα γύρισαν πίσω και τα νοράτλας στάλθηκαν σε αποστολή αυτοκτονίας δεχόμενα τα πυρά της κυπριακής αεράμυνας καθώς κανείς δεν είχε ειδοποιήσει για την άφιξη τους.

Θες γιατι οι Αμερικάνοι  είδαν μια κάποια ευκαρία για τα συμφέροντα τους και έβαλαν το χεράκι τους για να μην επέμβει κανείς; Θες γιατί η Χούντα, μόνο στα λόγια, πουλούσε φούμαρα εθνικοφροσύνης και μολις είδε τους Τούρκους τα έκανε πάνω της;

Το αποτέλεσμα είναι ένα: Η Χούντα και ο Ιωαννίδης πούλησαν την Κύπρο και δημιούργησαν προβλήματα που μέχρι σήμερα ταλαιπωρούν το νησί αλλά και την ίδια την Ελλάδα.

Νεκροί, αγνοούμενοι, εκτοπισμένοι, περιουσίες που χάθηκαν και το 36% της Κύπρου σε παράνομη Τουρκική κατοχή.

45 χρόνια μετά η Κύπρος έχει περάσει ένα σχέδιο Ανάν, μια ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση, μια οικονομική κρίση και προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να προχωρήσει στο μέλλον. Πλέον αποτελεί το νοτιοανατολικότερο σύνορο της Ευρώπης και αυτό της δίνει μεγάλες δυνατότητες.  

Οι πρόσφατες έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου παράλληλα με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, την εχουν αναθαθμίσει και την καθιστούν έναν από τους ισχυρούς παίκτες της πλευράς αυτης της Μεσογείου.

Η Τουρκία από την άλλη έχει λυσσάξει αφού στο ψευδοκράτος δεν δίνει κανείς πλέον σημασία, από τη στιγμή κιόλας που δεν δείχνει καμία διαθεση συνεργασίας για λύση.

Με προκλητικό τρόπο δημιουργεί συνεχώς επικίνδυνες εντάσεις στο Αιγαίο αλλά και εσχάτως γύρω και μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το Τούρκικο ερευνητικό γεωτρύπανο Γιαβούζ αλλωνίζει με συνοδεία τούρκικων πολεμικών πλοίων αλλά και αεροπλάνων.

Αυτή τη φορά όμως τα συμφέροντα είναι αλλιώς. Οι Αμερικάνοι ενδιαφέρονται για τους υδρογονάνθρακες και ταυτόχρονα δεν βλέπουν με καλό μάτι  την απαίτηση της Τουρκίας να αγοράσει από την Ρωσία τους S-400. 

Η Ευρώπη επίσης καλοβλέπει τα κοιτάσματα της Κύπρου αφού πλέον ανήκουν και στην επικράτεια της. Προς το παρόν βέβαια περιορίζεται σε χλιαρές συστάσεις προς την Τουρκία και σε κυρώσεις του κώλου...

Στην έγχρωμη γελοιογραφία που δημιούργησα για την σημερινή ημέρα μνήμης, σχολιάζω την δικαιολογία της Τουρκίας για την εισβολή τον Ιούλιο του 1974 με σημερινούς όρους. Τότε προφασίστηκε ότι αποτελούσε ειρηνευτική επέμβαση νομιμοποιημένη από το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων (συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου).

Τώρα επεμβαίνει διαρκώς στην αναγνωρισμένη ΑΟΖ της Κύπρου απαιτώντας αυθαίρετα την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της...




Αν θέλεις να βλέπεις περισσότερη δουλειά μου που δεν ανεβαίνει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram


tags: Κύπρος: Το χρονικό της τουρκικής εισβολής 45 χρόνια μετά, «Μαύρη» επέτειος του  Αττίλα: Μνημόσυνα στην ελεύθερη Κύπρο, 45 χρόνια από την εισβολή - Η Κύπρος τίμησε τους ήρωες της, Κύπρος: Το χρονικό της τουρκικής εισβολής 45 χρόνια μετά, 20 Ιουλίου 1974: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ! Όταν
ο Αττίλας μάτωσε την Κύπρο, Κύπρος: 20 Ιουλίου 1974 - 45χρόνια από την τουρκική εισβολή, Κύπρος 1974: Το προδοτικό πραξικόπημα, η εισβολή, το δράμα του κυπριακού λαού, Σαν σήμερα 20 Ιουλίου 1974 ο «Αττίλας» εισβάλλει στην Κύπρο, 20 Ιουλίου 1974: Η Τουρκία εισβάλει στην Κύπρο, γελοιογραφίες, έγχρωμη γελοιογραφία, σκίτσο, σκίτσα, του Πάνου Ιατρίδη, σκίτσο του Πάνου Ιατρίδη, γελοιογραφία του Πάνου Ιατρίδη, Πάνος Ιατρίδης, IaTriDis, cartoon, caricature, political cartoon, political cartoonist, greek cartoonist

Post a Comment