Λαυρέντης #Μαχαιριτσας καρικατούρα - φόρος τιμής στον Έλληνα ροκ τραγουδοποιό

Τα κακά νέα τα μαθαίνεις γρήγορα και τα μαθαίνεις πρωί πρωί...! Έτσι έγινε και με την είδηση για τον ξαφνικό θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα την Δευτέρα που μας πέρασε.

lavrentis maxairitsas egxromi karikatoura foros timis ston ellina rock tragoudopoio by iatridis
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: καρικατούρα IaTriDis

Είχα ξυπνήσει νωρίς για να πάω να δηλώσω την παρουσία μου στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Β' Αθήνας, όπου διορίστηκα και φέτος ως αναπληρωτής δάσκαλος εικαστικών.

Ξύπνησα λοιπόν, άνοιξα τηλεόραση να μάθω κανένα νέο και χάζεψα στο κινητό. Ένας φίλος δημοσιογράφος είχε γράψει στο facebook για μια άσχημη είδηση χωρίς όμως να κατονομάζει τί ακριβώς ακόμα...

Διάβασα στα σχόλια που κάποιος έγραφε για τον Λαυρέντη. Έψαξα αμέσως στη  google  και βρήκα μια-δυο ιστοσελίδες που ήδη είχαν δημοσιεύσει το δυσάρεστο γεγονός  του θανάτου του  Μαχαιρίτσα.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Σπούδασε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο.

Αργότερα εργάστηκε στην αποθήκη δισκογραφικής εταιρείας, στην ίδια όπου το 1978 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με αγγλικό στίχο με τους P.L.J. Band με τίτλο Gaspar, έναν δίσκο extended play 45’ στροφών.

Ακολούθησαν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία άρχισε να τραγουδά αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιούργησε με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 οπότε και κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Τερμίτες, όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκίνησε η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Είχε συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, “Émigré”, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, “Κίτρινα Ποδήλατα”, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, “Μagic De Spell”, Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Μελίνα Ασλανίδου , Φίλ.Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, “W.C.” κ.α.

Επίσης, είχε συνεργαστεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα κ.ά. 

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν γνωστός οπαδός του Παναθηναϊκού, ενώ, παράλληλα, υπήρξε και ιδρυτικό μέλος της Παναθηναϊκής Συμμαχίας.

lavrentis maxairitsas egxromi karikatoura foros timis ston ellina rock tragoudopoio by iatridis
"Λάρρυ" Μαχαιρίτσας. Φωτογραφία από τον δίσκο "Μπουλάς Ελλάς"
Εγώ τον Μαχαιρίτσα τον πρωτοέμαθα ως "Λάρρυ" πολύ πριν μάθω ότι αυτός ο τύπος με τα περίεργα μαλλιά, μουστάκι και γένια είναι τελικά ο Μαχαιρίτσας. Παιδάκι ήμουν, όταν πειραματιζόμουν με το πικ απ του σπιτιού και πως λειτουργεί το βινύλιο δοκιμάζοντας διάφορους δίσκους που είχαμε. 

Ένας  απο τους αγαπημένους μου ήταν του Σάκη Μπουλά. Ο γνωστός δίσκος "Μπουλάς Ελλάς". Αγαπημένος γιατί είχε προχώ τραγούδια και ξεσηκωτική ροκ μουσική. Κάτι περίεργους τύπους σε φωτογραφίες όπως Γιοκαρίνης, Ζουγανέλης, Παπακωνσταντίνου, Σουγκλάκος, αυτόν τον "Λάρρυ",  κάτι ακατάλυπτα για ένα "Άχ Μαρία" και την πολύ ερεθιστική φωτογραφία, στο οπισθόφυλλο, της κοπελιάς με τα βρεγμένα ρούχα που μιλά πλάτη στο τηλέφωνο. 

Μάλλον ήταν το μανάκι που είχε βγεί από το μπανάκι.

Αφαιρέθηκα λίγο με το μανάκι... Τι έλεγα...;;; Α, ναι!!! Σε αυτό το δίσκο λοιπόν, είχε μια ασπρόμαυρη φωτό του "Λάρρυ" που η λεζάντα από κάτω έγραφε: "Επειδή ο Λάρρυ έχει φωτό μονο από τα βαφτίσια του, αναγκαστήκαμε να κόψουμε μια φρέσκια από κάποιο περιοδικό"

Ούτε κατάλαβα τότε ποιος είναι ο "Λάρρυ", ούτε γιατί είναι μέσα στον δίσκο, ούτε γιατί από τα βαφτίσια του δεν έχει βγάλει άλλη φωτογραφία. Και γιατι εν πάση περιπτώσει, δεν του έβγαλαν μία του ανθρώπου και είναι τοσο γύφτοι και τσίπιδες και ανοργάνωτοι που έκοψαν από το περιοδικό;;;
 
Φυσικά στην ηλικία των 5-6 ετών όλα αυτά μου φαίνονταν περίεργα και εντυπωσιακά ταυτόχρονα. Μεγαλώνοντας όμως, όλα τα κομμάτια του παζλ σιγά σιγά ενώθηκαν. 

Κάποια στιγμή, στην τηλεόραση είχα δει φευγαλέα το βιντεοκλιπ του "Διδυμότειχο Blues". Εκπληκτικό τραγούδι. 

Αργότερα είχα γελάσει πολύ με τον Πανούση όταν σχολίαζε πως ο Νταλάρας κούρεψε το μαλλί γιατί είχε κολλήσει από τοτε στο Διδυμότειχο με την αγχωμένη τη μαλακία...!

Πρόσφατα, μου ήρθε ξαφνικά ιδέα, σε μια παρέα που μιλούσαμε για μουσική, να δούμε αυτό το βιντεοκλιπ. Πλέον με το youtube όλα σχεδόν είναι εφικτά. Πράγματι το βρήκαμε και το απολαύσαμε και εγώ το ξαναθυμήθηκα.

Τα δυο χρόνια που ήμουν στην Κρήτη, στα νοτιότερα μέρη της, ταυτιζόμουν όποτε άκουγα "Εκεί στο Νότο"... 

Μου άρεσε ο "Τούρκος στο Παρίσι", όπως και το "Φλασάκι", το "Τι σου ΄χω για μετά" και ένα σωρό άλλα τραγούδια του.

Γενικά οι τραγουδοποιοί μου αρέσουν. Τους θαυμάζω. Είναι ξεχωριστοί. Φτιάχνουν μουσική, φτιάχνουν στίχους, τραγουδάνε και έχουν  ένα δικό τους ξεχωριστό στυλ. Η τέχνη τους είναι ειλικρινής γιατί σχεδόν πάντα είναι βιωματική. Και ο καθένας τους βρίσκει ένα ιδιαίτερο ύφος με το οποίο θα απευθυνθεί στον κόσμο.

Τέτοιος ήταν και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Ένας Έλληνας ροκ τραγουδοποιός που όλοι αγαπήσαμε. Σαν υλική υπόσταση "εφυγε" νωρίς, μόλις στα 63 του χρόνια. Σαν καλλιτέχνης όμως θα μείνει αξέχαστος ώς ένας από τους μεγάλους και δυνατούς της ελληνικής μουσικής. Γι αυτό, ως ένα ελάχιστο φόρο τιμής, δημιούργησα την έγχρωμη καρικατούρα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με την χαρακτηριστική του πόζα. 

Πουκάμισο μακρύ, μανίκια γυρισμένα, χέρια σταυρωμένα στο στήθος με μια μικρή δυσκολία λόγω της κοιλίτσας. Βραχιόλια στο χέρι, τσιγάρο στο άλλο. Το ένα πόδι λυγισμένο να πατά στη μύτη του παπουτσιού και την κιθάρα του με την χαρακτηριστική κόκκινη ταινία. Ένα μικρόφωνο έχει πέσει τ'ανάσκελα από την αναπάντεχη είδηση. 

Εκείνος όμως χαμογελαστός με αυτά τα ανάκατα δόντια, σήμα κατατεθέν, ίσως να σκέπτεται ότι βρήκε "μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάει"




Αν θέλεις να βλέπεις περισσότερη δουλειά μου που δεν ανεβαίνει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram





tags: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Το τελευταίο αντίο, Κηδεία Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: Συγγενείς και φίλοι, 'Εφυγε ξαφνικά από την ζωή ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σήμερα | Έφυγε από τη ζωή o Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Υπήρχε απινιδωτής 200 μέτρα από το σπίτι του, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Κηδεύεται ο σπουδαίος τραγουδοποιός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο, Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και το τέλος εποχής
Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος στο τελευταίο αντίο σε Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, «Έφυγε» ξαφνικά ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Έφυγε από τη ζωή ξαφνικά στα 62, Οδύνη για την απώλεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Πέθανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, έγχρωμη καρικατούρα, σκίτσο, σκίτσα, του Πάνου Ιατρίδη, σκίτσο του Πάνου Ιατρίδη, καρικατούρα του Πάνου Ιατρίδη, Πάνος Ιατρίδης, IaTriDis, cartoon, caricature, political cartoon, political cartoonist, greek cartoonist

Post a Comment