#Τζόκερ: Κι αν σου κάτσει να σε συλλάβουν;
Λοιπόν, αποφάσισα κι εγώ και πήγα τελικά και είδα την ταινία Joker που τόσος ντόρος έγινε παγκοσμίως. Eδώ στην Ελλάδα είπαμε να δώσουμε ακόμα ένα "μπουστ" στην ταινία με τα γνωστά ευτράπελα που ακόμη εγώ προσωπικά δεν κατάλαβα τι ακριβώς συνέβη. 

joker ki an sou katsei na se sillavoun egxrwmi geloiografia
Ο Batman στην υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ ψάχνει σε ύποπτους κινηματογράφους να συλλάβει τον Joker


Παρόλα αυτά, πέτυχε το διαφημιστικό τρικ του ΥΠΠΟΑ και πήγα, όπως ξαναείπα κι εγώ, να δω την ταινία, για να έχω άποψη ώς σκεπτόμενος πολίτης και πολύ περισσότερο σαν εκπαιδευτικός που άπτομαι αν το θες του πολιτισμού. 

Ευτυχώς  οι εποχές που οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είχαν λόγο  στο τι κάνουν οι μαθητές και εκτός σχολείου, πέρασαν. 

Αλλιώς θα έκανα κι εγώ καμια καταγγελιούλα. Όχι βέβαια πως έδωσα και πολύ σημασία στο αν είχε ανήλικα ο κινηματογράφος εκείνη την ώρα.

Η ταινία με ενδιέφερε, γιατί είχα διαβάσει λίγο το τι πραγματεύεται, έγινε και η φασαρία με τους πάνοπλους αστυνομικούς που όρμησαν σε αίθουσες και συνέλαβαν παιδιά που ούτε στην χούντα δεν έγιναν αυτά και έδεσε το "γλυκό".

Η ταινία δεν με τρέλανε, ούτε με συγκίνησε, αλλά αυτό είναι μια προσωπική άποψη. Να πας να την δεις, έχει ενδιαφέρον αλλά δεν είναι τίποτα ουαο. 

Σε προβληματίζει με ένα χιλιοειπομένο στόρυ: "οι κακοί πλούσιοι και κρατούντες, εναντίον καλών φτωχών και καταφρονεμένων". Διαφοροποιείται ωστόσο, κάνοντας αναφορά στις ψυχικές νόσους και πως ο κόσμος τις αντιμετωπίζει. Κοντά σε αυτό θίγει και τα φαινόμενα του ρατσισμού, της παιδικής κακοποίησης και του μπούλινγκ.

 Έχει και μερικούς φόνους που βέβαια τα ανήλικα μπορεί να έχουν δει ανάλογους στον υπολογιστή τους ή σε καμιά ταινία στο σπίτι ή σε κανένα βιντεοπαιχνίδι. Δεν θα έλεγα ότι είναι αυτός ο λόγος να μην πάνε να δούν την ταινία. 

Περισσότερο με προβληματίζει να μην λάβουν λάθος μήνυμα με τον τρόπο που καταλήγει η ταινία. Προτιμότερο είναι να πάνε με έναν ενήλικα για να τους εξηγήσει για πιο λόγο ο Τζόκερ γίνεται αυτό που γίνεται στο τέλος. 


Το σίγουρο είναι πως η βία δεν είναι λύση ακόμα και αν οι κυβερνήσεις, οι πολυεθνικές και ο καπιταλισμός ασκούν βία είτε πραγματική είτε μέσα από την νομοθεσία. 

Ο προκλητικός και ζάμπλουτος Τόμας Γουέιν, μπαμπάς του Μπρούς Γουέιν του γνωστού Μπάτμαν ντε, του νυχτεριδοάντρα,  θέλει να γίνει δήμαρχος αλλά αντί γι αυτό, παίρνει αυτό που του αξίζει για τις πράξεις του παρελθόντος. 

Καλλιτεχνικά στέκει, μπορείς να κάνεις ότι θέλεις στην ταινία σου. Αλλά δεν χρειάζεται να γίνει παράδειγμα και όποιος σε προκαλεί, σε βρίζει, ή σου φέρεται με απαράδεκτο τρόπο να τον ξαπλώνεις κάτω. 

Η ταινία μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα αποφυγής  όλων των άσχημων συμπεριφορών που μπορεί να αναπτύξουμε ως άνθρωποι.

Κατα τα άλλα ο πρωταγωνιστής Χοακίν Φίνιξ παίζει εκπληκτικά τον ρόλο του. Είναι υπέροχος.
Θα μπορούσε κάλλιστα βέβαια να πέσει και κανένα πρόστιμο τώρα με τον "νέο" αντικαπνιστικό νόμο γιατί δεν υπήρξε στιγμή που ο Τζόκερ να μην καπνίζει ένα τσιγάρο καθόλη την διάρκεια της ταινίας. Σαν καπνιστής βέβαια τον καταλαβαίνω. Μήπως τελικά γι αυτό έγιναν οι συλλήψεις στους σινεμάδες;;;

Εγώ πάντως φρόντισα να αποκαταστήσω την τάξη στην ιστορία του Τζόκερ στην Ελληνική βερσιόν και να στείλω, στην έγχρωμη γελοιογραφία μου, τον Μπάτμαν να κάνει τους ελέγχους στους ύποπτους κινηματογράφους προσπαθώντας να συλλάβει τον Τζόκερ όντας στην υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.



Αν θέλεις να βλέπεις περισσότερη δουλειά μου που δεν ανεβαίνει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram







tags: Joker , πληροφορίες της ταινίας, Joker , που παίζεται η ταινία, Ταινία της Εβδομάδας: Τοντ Φίλιπς και Χοακίν Φίνιξ, Joker: Η ταινία που θα χαρίσει στον Χοακίν Φίνιξ το Οσκαρ, Τζόκερ: Αυξήθηκαν τα εισιτήρια μετά τις καταγγελίες, Ταινία Τζόκερ: Η Μαρία Βλαζάκη διαψεύδει Μπακογιάννη, O Χοακίν Φίνιξ στο ρόλο του «Τζόκερ», Τεράστια επιτυχία για τον Τζόκερ και στην Ελλάδα, Η ταινία Τζόκερ στο επίκεντρο διαμάχης, «Έσπασε» τα ταμεία ο «Τζόκερ» παρά τις αντιδράσεις, ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΓΟΝΙΟΣ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΖΟΚΕΡ, έγχρωμη γελοιογραφία, σκίτσο, σκίτσα, του Πάνου Ιατρίδη, σκίτσο του Πάνου Ιατρίδη, γελοιογραφία του Πάνου Ιατρίδη, Πάνος Ιατρίδης, IaTriDis, cartoon, caricature, political cartoon, political cartoonist, greek cartoonist

Post a Comment