Έκτακτο: Τι έφαγε ο Τραμπ και αναστατώθηκε όλη η υφήλιος;
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, αποφάσισε να αποχωρήσει από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. 

Ποτέ ο Τράμπ δεν είδε με καλό μάτι όλα αυτά που συζητούν τα κράτη και οι λαοί, παγκοσμίως, για την κλιματική αλλαγή. Ως γνήσιος καπιταλιστής Πρόεδρος των ΗΠΑ σκέπτεται μόνο πως θα βγάλει περισσότερα λεφτά από τα πετρέλαια.

ektakto ti efage o trump kai anastatothike oli i yfilios egxrwmh geloiografia
Ήταν στραβό το ...κλίμα, το 'φαγε και ο ...γάιδαρος

Δυστυχώς γι αυτόν, το 2016 που υπεγράφη αυτή η συμφωνία στο Παρίσι, πρόεδρος της Αμερικής ήταν ένας άλλος άνθρωπος. Διαφορετικός και ιδιαίτερος για τις συνήθειες της Αμερικής, με προοδευτικές ιδέες. Ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα, o οποίος με θέρμη συνυπέγραψε την συμφωνία αυτή με σκοπό να αλλάξουν όλα τα κράτη συνήθειες γύρω από το κλίμα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, αποφάσισε να αποχωρήσει από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.


Τώρα, ο Τράμπ  μπορεί και το καταστατικό της συμφωνίας, του το "επιτρέπει" να αποχωρήσει από αυτή την τόσο σημαντική συμφωνία για να το παίξει απόλυτος και μοναδικός πλανητάρχης που δεν "παρασύρεται" από την "μάζα" των υπόλοιπων κρατών του κόσμου. 

Με αλαζονικό τρόπο μάλιστα, δήλωσε πως εξελέγη για να εκπροσωπεί τους κατοίκους του Πίτσμπουργκ και όχι του Παρισιού...!

Εγώ πάλι νομίζω πως  ήταν που ήταν στραβό το ...κλίμα, το 'φαγε και ο γάιδαρος Τράμπ.

Στην έγχρωμη γελοιογραφία μου, ο γάιδαρος Τραμπ μασουλάει τα ...Παρισινά ξινά σταφύλια από το παγκόσμιο ...κλίμα με κίνδυνο να δημιουργήσει τριγμούς στην συμφωνία και το φαινόμενο του ντόμινο που ορισμένοι φοβούνταν σε χώρες όπως η Αυστραλία και η Βραζιλία. 

Εν τέλει, ενίσχυσε πλειάδα μη ομοσπονδιακών παραγόντων των ΗΠΑ: πολιτείες υπό δημοκρατική διακυβέρνηση, πόλεις και επιχειρήσεις που έχουν δεσμευθεί για ουδετερότητα διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 ή για την ανάληψη άλλων πρωτοβουλιών. 

Και αυτή η κινητοποίηση θα αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό την απόφαση του Προέδρου της Αμερικής.

Από ότι φαίνεται, η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα δεν θα καταρρεύσει, καθώς ενισχύθηκε από την κινητοποίηση των νέων για το Κλίμα τους τελευταίους μήνες  με αποκορύφωμα την δράση της νεαρής Γκρέτα Τούνμπεργκ από την Σουηδία.

Ο επίσημος λόγος τον οποίο επικαλείται ο Ντόναλτ Τραμπ είναι μία άδικη για τις ΗΠΑ συμφωνία, αν και η φιλοσοφία του κειμένου είναι ότι οι χώρες ορίζουν ελεύθερα τους στόχους μείωσης της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Άλλωστε, ο στόχος που είχε ανακοινωθεί τότε από τον Μπαράκ Ομπάμα ήταν λιγότερο φιλόδοξος σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επικαλέστηκε το άδικο οικονομικό βάρος που επιβάλλεται στους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους Αμερικανούς φορολογούμενους.

Όμως, η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι ειδικοί οργίστηκαν με την εγωιστική συμπεριφορά του δεύτερου παγκόσμιου ρυπαντή, την ώρα που η Κίνα παραμένει δεσμευμένη από την συμφωνία.

"Υβρις για την ανθρωπότητα" κατήγγειλε το Δημοκρατικό Κόμμα . "Είναι ντροπιαστικό", έγραψε στο Twitter ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

"Δεν είναι κάτι περισσότερο από την τήρηση μίας κυνικής , παράλογης υπόσχεσης της προεκλογικής εκστρατείας με μοναδικό στόχο να κερδίσει την εύνοια της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων", δήλωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι.

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη λήψης έκτακτων και δραστικών μέτρων από τις χώρες όλου του κόσμου για να ανακοπεί η ραγδαία επιδείνωση του κλίματος. 

 

Το βλέπουμε όλοι πλέον, είναι φανερό. Καταστροφές από πλημμύρες, φωτιές και άλλα διάφορα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι ανεμοστρόβιλοι ή οι κεραυνοί που εμφανίστηκαν ξαφνικά σε διάφορες περιοχές του κόσμου που πριν δεν υπήρχαν. 

Οι εποχές έχουν χαθεί. Πλέον έχουμε μόνο δύο, καλοκαίρι και χειμώνα. Τα φυτά και τα ζώα έχουν "χάσει την μπάλα" και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Το ίδιο και ο άνθρωπος. Η ανώμαλη ροή των εποχών επηρεάζει την ψυχολογία του και δημιουργεί κατάλληλο "έδαφος" για ανάπτυξη ιώσεων καθώς τα μικρόβια έχον περισσότερο χρόνο να αναπτυχθούν και να δυναμώσουν. 

Μπορεί πίσω από την Γκρέτα Τούνμπεργκ κάποιοι να βλέπουν επιχειρηματικούς κολοσσούς, αλλά το πεδίο δράσης τους είναι ένα καλύτερο κλίμα, ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους εμάς. 
Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί του Τραμπ θα αφήσουν πίσω τους στάχτη, μολυσμένες θάλασσες, κατεστραμένα δάση, βομβαρδισμένες πόλεις στην Μέση Ανατολή, νεκρούς και πρόσφυγες....

Σε μια καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, ΕΣΥ με ποιον θα ταχθείς;;; Δες την μεγάλη εικόνα. Άσε το δέντρο και δες το δάσος. 

Δεν νομίζω άλλωστε να μένεις σε δερμάτινη σκηνή στο βουνό, να κυνηγάς την τροφή σου, να τρως βολβούς και να πλέκεις τα ρούχα που φοράς από αγνό παρθένο μαλλί;;;; 

Κατά βάθος μας αρέσει τρελά ο καπιταλισμός. 

Απλά έχουμε ένα μικρό προβληματάκι. Δεν είμαστε από αυτούς που κονομάνε αλλά από αυτούς που τον συντηρούν.

Ε,τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ζωή.





Αν θέλεις να βλέπεις περισσότερη δουλειά μου που δεν ανεβαίνει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram




tags:Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, Η Ουάσινγκτον αποχωρεί και επισήμως από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, Ξεκίνησε η «έξοδος» των ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα - Αντιδράσεις από ΕΕ, Κίνα και Ρωσία, Αποχωρούν και επισήμως οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ, Τι είναι η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, Μακρόν: «Λυπάμαι για την αποχώρηση των ΗΠΑ, ΗΠΑ: Ενημέρωσαν τον ΟΗΕ ότι αποχωρούν από τη Συμφωνία, Ρωσία-ΗΠΑ-κλιματική αλλαγή: Η συμφωνία του Παρισιού, Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα,Ήττα του Τραμπ για τη Συμφωνία του Παρισιού, "Κεραμίδα" Τραμπ: Αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, Τραμπ: Καταδικασμένη σε αποτυχία η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, «Μέτωπο» Ευρώπης - Κίνας κατά Τραμπ για τη συμφωνία για το κλίμα, ήτανε στραβό το κλήμα τό 'φαγε κι ο γάιδαρος, Ήταν στραβό το κλίμα ή έγινε, Ήταν στραβό το κλίμα το… «έφαγαν» και οι εκλογές, έγχρωμη γελοιογραφία, σκίτσο, σκίτσα, του Πάνου Ιατρίδη, σκίτσο του Πάνου Ιατρίδη, γελοιογραφία του Πάνου Ιατρίδη, Πάνος Ιατρίδης, IaTriDis, cartoon, caricature, political cartoon, political cartoonist, greek cartoonist

Post a Comment