Αντικαπνιστικός νόμος και στην Ελλάδα;
Την 19η  Νοεμβρίου που είναι η Παγκόσμια ημέρα ανδρών αρχίζει επίσημα η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα. Βέβαια καπνίζουν και οι γυναίκες, αλλά η βλαβερή αυτή συνήθεια για χρόνια ήταν προνόμιο των ανδρών και είναι αυτοί που καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες.

 Αντικαπνιστικός νόμος και στην Ελλάδα;

antikapnistikos nomos kai stin ellada egxrwmi geloiografia
Τσιγάρο και σόμπα πάνε μαζί


Θεριακλήδες και θεριακλούδες λοιπόν, καλούνται για άλλη μια φορά, τρίτη νομίζω, να καπνίζουν εκτός δημόσιων κλειστών χώρων.

Το Υπουργείο Υγείας έχει εξαγγείλει σκληρά πρόστιμα για τους παραβάτες και έχει εκφράσει την διάθεση να εντατικοποιήσει τους ελέγχους ώστε ο αντικαπνιστικός νόμος να εφαρμοστεί επιτέλους και στην χώρα μας.


Αν και είμαι καπνιστής συμφωνώ με το πνεύμα του νόμου και αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να σέβομαι αυτόν που δεν καπνίζει.

Ξεκίνησα να καπνίζω στριφτό τσιγάρο στα τέλη της Γ΄Λυκείου. Μέχρι τότε θεωρούσα τον εαυτό μου φανατικό αντικαπνιστή. Ίσως γιατί ο πατέρας μου κάπνιζε τρία πακέτα την ημέρα*.
Θυμάμαι που ανοίγαμε την μπαλκονόπορτα του σαλονιού, ειδικά μετά από επισκέψεις, για να ξεμυρίσει επειδή δίπλα ήταν το δωμάτιο μου. 

Θυμάμαι να καπνίζει και όταν ξυριζόταν και η μυρωδιά του τσιγάρου να ανακατεύεται με αυτήν της κρέμας ξυρίσματος και πολλές φορές το τσιγάρο όλο είχε γίνει μια στάχτη αλλά επέμενε κόντρα στους νόμους της φύσης να στέκεται όρθια πάνω στο κιτρινισμένο φίλτρο. 

Θυμάμαι ακόμη σε τίποτα βόλτες, όταν ήθελε να καπνίσει, να του βγάζω το τσιγάρο από το πακέτο, να το χτυπάω "μάγκικα"με το νύχι για να κάτσει ο καπνός και να του το ανάβω με σπίρτο. Μια φορά κιόλας είχα κάψει και το δάχτυλό μου. Τότε κατάλαβα γιατί τα σπίρτα γράφουν μακριά από τα παιδιά...! 

Προφανώς η σχέση η τόσο κοντινή με τον καπνό δημιούργησε προϋποθέσεις οι οποίες βρήκαν χώρο να αναπτυχθούν και να "φουντώσουν" όταν σε ένα πάρκο που έκανα κοπάνα με έναν φίλο μου, μια γιαγιά, με το εγγονάκι της, μας έκανε  αναίτια παρατήρηση που καθόμασταν στις κούνιες. Εγώ θύμωσα και είπα του φίλου να μου δώσει τον καπνό της αδερφής του που είχε στην τσάντα του. Ήθελα να στρίψω ένα τσιγάρο για να νομίζει η γιαγιά οτι καπνίζουμε τίποτα περίεργα πράγματα και να ξεκουμπιστεί.

Πράγματι το έστριψα και πράγματι έφυγε. Όμως το καλά στριμμένο, για πρώτη φορά, τσιγάρο καθόταν στα χέρια μου χωρίς να έχει επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο υπάρχει. 

Ο, μέχρι εκείνη τη στιγμή, φανατικός αντικαπνιστής πέρασε από την μια στιγμή στην άλλη στην απέναντι όχθη χωρίς πολλούς ενδοιασμούς. Αναπτήρας υπήρχε, σαν ευγενικά παιδιά όμως βγήκαμε από το πάρκο και στο δρόμο  έγινε ότι ήταν να γίνει...

Μερικά χρόνια μετά, ως φοιτητής, είχα την τύχη να ταξιδέψω στην Νέα Υόρκη για δυο εβδομάδες για εκπαιδευτικούς λόγους με την σχολή μου.
Εννιά ώρες περίπου στο αεροπλάνο και ήταν μια χαρά χωρίς τσιγάρο. Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω φυσικά;

Στο ξενοδοχείο κάναμε συμφωνία οι ελληναράδες, να κλείσουν τον συναγερμό για τον καπνό στην πτέρυγα που μέναμε. Ένας συμφοιτητής χωρίς να το πολυσκεφτεί  χτύπησε την διπλάνη πόρτα για να δανειστεί αναπτήρα. ο Αμερικανός ένοικος μας κοίταξε περίεργα και με το δίκιο του ο άνθρωπος.

Ένα Σαββατόβραδο, ως κλασσική ελληνική συνήθεια, είπαμε μερικοί από εμάς να πάμε σε ταβέρνα στην Αστόρια. Περίεργη αίσθηση και οικεία συνάμα. Στην άλλη άκρη του κόσμου, Ελληνική ταβέρνα, ελληνικό φαγητό, τραγούδια του  Μητροπάνου, ένα ζευγάρι αφρικανών με τα καλά τους να τρώει πιο δίπλα αλλά τσιγάρο αυστηρά έξω. 

Είχε χιονίσει εκείνες τις ημέρες και έκανε τρομερή παγωνιά. Πρώτη φορά στην ζωή μου, είδα εκεί σταλακτίτες από πάγο στην άκρη της στέγης. Βαρέθηκα να ξαναφορέσω όλα μου τα ρούχα και ελαφριά ντυμένος βγήκα να κάνω το τσιγάρο μου. Δυο-τρεις ρουφηξιές και πάλι μέσα. 

Παρόλα αυτά η έξοδος μας ήταν υπέροχη. Είχαμε κάνει μια μεγάλη παρέα με Έλληνες φοιτητές που σπούδαζαν κινηματογράφο. Δεν μας στέρησαν την διασκέδαση τα τσιγάρα που δεν κάναμε . Άλλωστε όση ώρα περπατήσαμε για να γυρίσουμε στο ξενοδοχείο τα ευχαριστηθήκαμε.

Στην Ελλάδα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας τον περισσότερο καιρό οι θερμοκρασίες είναι καλές. Και τώρα που ο Τραμπ αποσύρεται από την συμφωνία του Παρισιού ακόμη καλύτερα, γιατί θα καταστρέψει το κλίμα και θα έχουμε όλο τον χρόνο 20 βαθμούς...

Είπε και ο Υπουργός Κικίλιας ότι θα δώσει και επίδομα θερμάστρας οπότε όλα καλά. Στους εξωτερικούς χώρους των μαγαζιών θα μπορούμε να καπνίζουμε άνετα χωρίς να ενοχλούμε κανέναν.

Η αλήθεια είναι πως θα ήταν καλό να περιορίσουμε το κάπνισμα. Καλό θα μας κάνει. Μας αρέσει, το απολαμβάνουμε αλλά χρειάζεται μακροπρόθεσμα να σκεπτόμαστε την υγείας μας και όπως είπα παραπάνω να σεβόμαστε και αυτούς που δεν θέλουν τον καπνό μας.

Ελπίζω όλοι να συνδράμουν αυτή την κίνηση του υπουργείου. Εγώ προσωπικά θα καπνίζω εκεί που επιτρέπεται. Αν δεν επιτρέπεται δεν θα καπνίσω.

Στην έγχρωμη γελοιογραφία μου, παρουσιάζω μια σουρεαλιστική σύνθεση όλων αυτών που ακούω και διαβάζω και έχουν σχέση με το τσιγάρο και τις σόμπες. Είναι ένα τσιγάρο-σόμπα ή μια σόμπα-τσιγάρο. Όπως το πάρει κανείς. 

Θα μπορούσε να είναι ένα συννεφάκι σκέψης του καπνιστή στην θέα του τσιγάρου ή της σόμπας σαν ένα άλλο πείραμα του Παβλόφ. 

Βλέπεις σόμπα; Σου έρχεται επιθυμία για τσιγάρο. Έχεις χαρμανιάσει; Ψάχνεις απεγνωσμένα για την κοντινότερη σόμπα εξωτερικού χώρου...!

______________________________________________________
 
* Ήθελα να το γράψω αλλά το ξέχασα μετά. Μου το θύμισε ο ίδιος και πρέπει για λόγους ηθικής τάξης να κάνω γνωστό πως παρόλα τα παραπάνω, κατάφερε να κόψει το τσιγάρο εδώ και 20 χρόνια περίπου.


Αν θέλεις να βλέπεις περισσότερη δουλειά μου που δεν ανεβαίνει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram


Επειδή λαμβάνω καθημερινά DM  στο instagram για τα υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιώ για τις γελοιογραφίες και τις καρικατούρες μου, τα έχω συγκεντρώσει παρακάτω:


tags: Αντικαπνιστικός νόμος: Πρόστιμα έως 10.000 ευρώ,Μητσοτάκης για αντικαπνιστικό νόμο: «Στόχος μας η μείωση του καπνίσματος κατά 25% μέχρι το 2023»,Αντικαπνιστικός νόμος: Σε λειτουργία η γραμμή 1142 για ενημέρωση, καταγγελίες και βοήθεια διακοπής του καπνίσματος,Αντικαπνιστικός νόμος: Ξεκίνησε το σαφάρι για τους καπνιστές,ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
«Μπαρούτι» ο Πολάκης για τον αντικαπνιστικό: «Σαράντα νοματαίοι καπνίζουμε σε μια στρούγκα στη Βουλή»,Αντικαπνιστικός νόμος: Σε λειτουργία το 1142, Αντικαπνιστικός νόμος: Παρουσία Μητσοτάκη η έναρξη της καμπάνιας για να σβήσουν τα τσιγάρα, Αντικαπνιστικός νόμος: «Συμμαχία για μια καλύτερη ζωή χωρίς καπνό» για να σβήσουν τα τσιγάρα, Νόμος του Κράτους οι νέες αντικαπνιστικές ρυθμίσεις, Αντικαπνιστικός νόμος : Τι ισχύει για τα κέντρα διασκέδασης, Αντικαπνιστικός νόμος: Πού απαγορεύεται το τσιγάρο, Απαγόρευση καπνίσματος στην Ελλάδα,  έγχρωμη γελοιογραφία, σκίτσο, σκίτσα, του Πάνου Ιατρίδη, σκίτσο του Πάνου Ιατρίδη, γελοιογραφία του Πάνου Ιατρίδη, Πάνος Ιατρίδης, IaTriDis, cartoon, caricature, political cartoon, political cartoonist, greek cartoonist

Post a Comment