Χάθηκε η ευγένεια ή εγώ έχω γίνει παρανοϊκός; Σαβούρα vivre 1
Λοιπόν, δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια γιατι δεν ξέρω που θα με βγάλει όλο αυτό που δημιουργείται στο μυαλό μου, αλλά θα το ξεκινήσω. 

Ο λόγος για μια νέα σειρά σκίτσων και γελοιογραφιών που θα ασχολούνται με διάφορα καθημερινά μικρά ή μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζω στην καθημερινή σχέση με τους γύρω μου. Ελπίζω και εσύ  να ταυτιστείς και να μην είμαι εγώ παρανοϊκός.

xathike h eugenia h egw exw ginei paranoikos savoura vivre egxrwmi geloiografia
Χάθηκε η ευγένεια ή εγώ έχω γίνει παρανοϊκός


Σαβούρα vivre είπα να ονομάσω αυτό το project. 

Έψαξα ελαφρώς στο internet και βρήκα ότι κάπου έχει ψιλοχρησιμοποιηθεί αλλά χέστηκα(μεσ΄την ευγένεια είμαι). 

Το έχω πάρει απόφαση, παρθενογένεση γιοκ. 

Έχουμε και λέμε το λοιπόν, πως υπάρχουν συμπεριφορές που με ενοχλούν. Με ενοχλούσαν ίσως και παλιότερα αλλά έδινα τόπο στην οργή, από ευγένεια. Αλλά όταν δίνεις τόπο στην οργή, βρίσκει ο χωριάτης και σ' ανεβαίνει στο κρεβάτι και μετά όσο και αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς. Γι αυτό καλό είναι να κόβεις τον αέρα από την αρχή γιατί μετά γίνεσαι κακός.

Μια από αυτές τις συμπεριφορές είναι να μπουκάρει κανείς στον χώρο που εργάζεσαι, ξαφνικά. Να μην δίνει σημασία στον αν σε ενοχλεί, στον αν υπάρχεις καν και στην προκειμένη περίπτωση, του σχολείου και της τάξης, να δίνει ένα κάκιστο παράδειγμα συμπεριφορά στους μαθητές.

Δεν με ενδιαφέρει ποιος είσαι ρε φίλε. Δεν πα να 'σαι ο/η διευθυντής/τρια, δεν πα να 'σαι γονιός, δεν πα να σαι 'παιδί, δεν πα να 'σαι ο ΠτΔ, δεν πα να 'σαι και ο θεός ο ίδιος;;;; Χτύπα την γαμόπορτα, ζήτα ένα ρημαδοσυγγνώμη, κάνε αυτό το τυπικό μικρούλικο τελετουργικό και ζήτα ότι θες.

Το να μπουκάρεις όμως σαν ούγκανος, χωρίς να δινεις σημασία στον αν κάνω μάθημα, στον αν διαταράσσεις την ηρεμία της τάξης ή τέλος πάντων με τέτοια αγένεια η οποία τσουπ πάει και κάθεται κατευθείαν σαν ιος στο κεφαλάκι των μικρών αυτών αγαθών(!) μαθητών, μου δίνει στα νεύρα.

Θα μου πεις, κάθεσαι και ασχολείσαι με τέτοια μικροπράγματα; Όπως σχολίασα παραπάνω, μέχρι τώρα δεν το έκανα. Όμως όλες αυτές οι μικροσυμπεριφορές, δημιουργούν μεγαλύτερες και αυτές μετά τεράστιες άσχημες συμπεριφορές οι οποίες αρχίζουν και ενοχλούν όλους. Ακόμα και αυτούς που τις έχουν, όταν τις εισπράττουν από άλλους. Στο τέλος δεν ξέρουμε γιατί έχουμε γίνει τόσο σκατά κοινωνία.

Είμαι 35 χρονών, είμαι δημιουργικός, έχω γνώμη και 12 χρόνια από αυτό εδώ το βήμα δεν έχω αφήσει τίποτα να πέσει χάμω. Ανησυχώ όμως πότε πότε, με κάτι σκέψεις σαν τις παραπάνω, μήπως αρχίζω και γίνομαι ένα συντηρητικό πουρό ή απλά ένας παρανοϊκός. Είναι ομολογουμένως μια κρίσιμη ηλικία. Δεν νομίζεις...;

Υπάρχουν κοινωνικές συμπεριφορές που μας φέρνουν κοντά και δένουν τους ανθρώπους σε κοινωνίες. Αν αρχίσουμε και χάνουμε αυτούς τους δεσμούς θα καταλήξουμε να επιστρέφουμε στις αρχέγονες συμπεριφορές μας. Με ρόπαλα, ουγκ και κραυγές να κυνηγάμε την τροφή μας και να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Όμως ο τροχός έχει ανακαλυφθεί αιώνες και λίγο μετα ανακαλύφθηκε και η ευγένεια.

Η ευγένεια είναι μια κατάκτηση για τον άνθρωπο. Είναι το πέρασμα από τον πρωτογονισμό και το ζωώδες ένστικτο στην ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο.

Αν κάποιοι θεωρούν ότι η ευγένεια και άλλες τέτοιες κοινωνικές συμβάσεις είναι ξεπερασμένες και παρωχημένες ας μας προτείνουν άλλες που να λειτουργούν όμως. 

Το ότι αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ως μανδύα τέτοιες συμπεριφορές για να επιτύχουν κακούς και σκοτεινούς σκοπούς είναι άλλο. Και είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αυτή τη διαφορά.

Το παράδειγμα λοιπόν για τα μικρά παιδιά είναι  ένα μεγάλο και ουσιαστικό μάθημα γι αυτά. Όσα και να τους πεις με λόγια, όσες διαλέξεις και  να κάνεις, αν δεν βιώσουν την συμπεριφορά δεν θα την αναπαράγουν.

Οι κακές συμπεριφορές είναι εύκολες. Άλλωστε τις έχουμε οι περισσότεροι γύρω μας. Εύκολο να αναπαραχθούν.



Αν έχεις συναντήσει και εσύ στη ζωή σου συμπεριφορές που σε ενοχλούν, γράψε μου στα σχόλια από κάτω και ίσως κάποια δικιά σου ιστορία να την κάνω γνωστή με τα σκίτσα μου.

Σαβούρα vivre λοιπόν και πέρα βρέχει...!


Ευγένεια: ετοιμότητα να κάνεις κάτι αψηφώντας τα συμφέροντά σου. Σεργκέι Ντοβλάτοφ


Αν θέλεις να βλέπεις περισσότερη δουλειά μου που δεν ανεβαίνει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram






tags: Γιατί η ευγένεια είναι σημαντική, Αποφθέγματα - Ευγένεια, Ευγένεια ή ευθύτητα, Λίγη ευγένεια, παρακαλώ, Η ευγένεια είναι αρετή, Οι άνθρωποι με ευγένεια είναι οι πιο όμορφοι, 15 γνωμικά για την ευγένεια, σαβούρα-βίβρ,Ατάκες Σαβούρα Βιβρ, 25 Βασικοί Κανόνες του Savoir Vivre, Σεξουαλικό (και όχι μόνο) σαβούρα-βιβρ, Σαβούρα...vivre! Επικές τούμπες διασήμων, savoir vivre» ή ... πολιτική σαβούρα, έγχρωμη γελοιογραφία, σκίτσο, σκίτσα, του Πάνου Ιατρίδη, σκίτσο του Πάνου Ιατρίδη, γελοιογραφία του Πάνου Ιατρίδη, Πάνος Ιατρίδης, IaTriDis, cartoon, caricature, political cartoon, political cartoonist, greek cartoonist

Post a Comment