ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ: Ζώα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία
Πριν μερικές εβδομάδες έμαθα για τις τεράστιες πυρκαγιές στην Αυστραλία. Από τότε, συχνά πυκνά διαβάζω ειδήσεις για την κατάσταση εκεί, η οποία γίνεται ολοένα και πιο δραματική.

Δεδομένου ότι στην ήπειρο αυτή είναι καλοκαίρι αυτή την περίοδο, οι θερμοκρασίες είναι υψηλές λόγω της κλιματικής αλλαγής και ας επιμένουν να κωφεύουν ορισμένοι...

sokaristiko zwa kindinevoun na exafanistoun apo tis pyrkagies stin australia eghrwmi geloiografia
πρόσφυγες τα ζώα της Αυστραλίας


Η κατάσταση στις μεγάλες πόλεις είναι δύσκολη εξ'αιτίας της βεβαρημένης ατμόσφαιρας από τους καπνούς. Το ίδιο τραγική είναι και στην ενδοχώρα όπου χλωρίδα και πανίδα καταστρέφονται όλο και περισσότερο.

Σοκαριστικό: Ζώα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, επέλεξε τη φετινή θερινή περίοδο να συρρικνώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τη χρηματοδότηση της αντιπυρικής προστασίας της χώρας του. Οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται για βδομάδες εξελίσσονται στην μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή για ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι έως τώρα απώλειες σε δασικές και ημι-δασικές εκτάσεις καλύπτουν περίπου δύο Βέλγια, ή μία Ιρλανδία ή το ένα τρίτο της Ελλάδας Ήδη έχουν αφανιστεί περί τα 1,25 δισεκατομμύρια ζώα, κυρίως θηλαστικά, πουλιά και ερπετά (είναι η τελευταία εκτίμηση του World Wildlife Fund Australia, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα βατράχια, τα έντομα και τα άλλα ασπόνδυλα).

Όσο για τις συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα του νερού και το κλίμα, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να φανούν και το σίγουρο είναι πως δεν υπολογίζονται με ακρίβεια.
Είναι μέρες που σκέπτομαι ότι και εγώ θέλω με τον δικό μου τρόπο να σχολιάσω αυτά που συμβαίνουν στην Αυστραλία. Είδα δυνατά σκίτσα στο διαδίκτυο, αλλά εμένα δεν μου κατέβαινε καμία ιδέα.

Χτες όμως, διάβασα μια είδηση που με ενεργοποίησε άμεσα. Υπήρξε μια κίνηση ώστε να μαζευτούν υπογραφές για να μπορέσει να γίνει μεταφορά κοάλα, που τόσο κινδυνεύουν με αφανισμό, στην διπλανή Νέα Ζηλανδία.

Δεν ξέρω αν και για άλλα ζώα υπήρχε ανάλογη πρωτοβουλία, αλλά αμέσως σκέφτηκα ότι πλέον θα έχουμε και ζώα πρόσφυγες...! Εκεί έγινε το κλικ και έπιασα τα μολύβια, τα πενάκια και τα χρώματα μου.

Δεν χρειάζεται να σχολιάσω περαιτέρω. Η έγχρωμη γελοιογραφία που δημιούργησα νομίζω μιλάει από μόνη της. Οι αναλογίες με τους ανθρώπους πρόσφυγες είναι ίδιες σχεδόν.

Εκπρόσωπος της Νεοζηλανδής πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν εξήγησε μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ότι στόχος της κυβέρνησης της χώρας είναι να βοηθήσει την Αυστραλία να θέσει υπό έλεγχο τις φωτιές προκειμένου τα κοάλα "να παραμείνουν στο φυσικό τους περιβάλλον".

Ο Σάιμον Έιρε, επιστημονικός υπεύθυνος του ζωολογικού κήπου του Ουέλινγκτον, της πρωτεύουσας της Νέας Ζηλανδίας, εξήγησε ότι θα χρειαστεί να παρασχεθεί βοήθεια στις αυστραλιανές αρχές ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση. "Κατά τη γνώμη μας πρέπει να βοηθήσουμε την Αυστραλία και δεν πρόκειται μόνο για τα κοάλα, αλλά και για τα άλλα είδη που απειλούνται από τις πυρκαγιές. Η μεταφορά ενός είδους σε νέο φυσικό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει κινδύνους, αποσταθεροποιώντας την ισορροπία των ήδη υπαρχόντων πληθυσμών ζώων."

Δεν λέω απαραίτητα πως δεν υπάρχει μία κάποια λογική στην παραπάνω εξήγηση. Όμως η κατάσταση στην περιοχή είναι αφόρητη και προκειμένου να μην εξαφανιστεί το είδος των κοάλα, ίσως πράγματι να ήταν προτιμότερη η μεταφορά τους.

Έτσι συμβαίνει και με τους ανθρώπους πρόσφυγες. Αρκετοί ανησυχούν πως η μεταφορά τους στην Ευρώπη θα αλλοιώσει τον δυτικό τρόπο ζωής, τον πολιτισμό και την θρησκεία...!

Παραγνωρίζουμε βέβαια ότι είτε άνθρωποι είτε ζώα είναι αναπόσπαστα μέρη του πλανήτη μας και πρέπει να προστατεύονται. Σε κάθε περίπτωση το ανθρώπινο χέρι είναι που δημιουργεί προβλήματα και μετά αρνείται να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του.

Είτε πόλεμοι είτε οικολογικές καταστροφές έχουν συνέπειες. Μετανάστευση, προσφυγιά, ξεριζωμός, κλιματική αλλαγή, αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Πότε θα καταλάβουμε επιτέλους ότι για να προοδεύσουμε σαν ανθρώπινο γένος πρέπει όλοι να συμβάλουμε σε αυτό. Και πρέπει να έχουμε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο να μπορούμε να ζήσουμε όλοι. Και οι προηγούμενοι και οι παρόντες και οι επόμενοι, φτωχοί και πλούσιοι...

Αυτόν τον κόσμο τον καλό - άλλοι τον καρτεράνε - σκέψου φίλε μου σκέψου φίλε μου - την ώρα την ώρα την ώρα που θα φεύγεις  
λέει η τελευταία στροφή από το τραγούδι: "Αυτό τον κόσμο τον καλό" σε στίχους Βασίλη Ανδρεόπουλου, μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και ερμηνεία του αθάνατου Νίκου Ξυλούρη.

Από πιτσιρικάς όταν το άκουγα, ανατρίχιαζα γιατί καταλάβαινα πολύ καλά τι σημαίνει. Και από αυτή την μικρή ηλικία αισθανόμουν την ευθύνη που έχω σαν άνθρωπος.

Σκέψου και συ λοιπόν φίλε μου, σκέψου...



Έγχρωμη γελοιογραφία με αφορμή την είδηση για τον θάνατο εκατοντάδων καγκουρό και κοάλα από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία.Δημιουργήθηκε  τον Ιανουάριο του 2020 από τον Πάνο Ιατρίδη.


Αν σου άρεσε, δες ακόμα μερικές γελοιογραφίες για πρόσφυγες και μετανάστες

Post a Comment