Θάνος #Μικρούτσικος : Το τελευταίο αντίο με ένα σκίτσο

Για τον Θάνο Μικρούτσικο δεν ήξερα πολλά. Άρχισα να μαθαίνω γι αυτόν μέσα από τα ποιήματα του Καββαδία τα οποία μελοποίησε και ήταν ένα έργο ζωής που συνεχώς δούλευε.


thanos mikroutsikos to teleftaio antio me ena skitso gia to my xalandri
Θάνος Μικρούτσικος

 Θάνος Μικρούτσικος : Το τελευταίο αντίο με ένα σκίτσο

Τον έμαθα σε μικρή ηλικία. Όταν κατάλαβα πως δουλεύει το πικ απ στο σπίτι μας, μαζί με τον Μάνο Λοΐζο, αυτόν τον άντρα με τα γεμάτα χείλη και τα ανέμελα μαλλιά που γέμιζε το εξώφυλλο, του δίσκου του, ανακάλυψα χωσμένο ανάμεσα σε άλλα βινύλια, ένα παραμυθένιο και ονειρικό εξώφυλλο με μια κόκκινη ξαπλωμένη γυναίκα και μια θάλασσα με ένα καράβι που έγραφε "σταυρός του νότου". Ήταν ζωγραφισμένο από τον Αλέκο Φασιανό.


Στην ηλικία των 5-6 ετών όλο αυτό το συνοθύλευμα εικόνων και λέξεων με ώθησε στο να τραβήξω τον δίσκο από το ράφι. Όταν άνοιξα να δω τι πράγμα είναι τούτο, εντυπωσιάστηκα ακόμη περισσότερο από κάποιους στίχους που διάβασα στα πεταχτά και τις πληροφορίες για τα τραγούδια. Για κάποια σειρά της τηλεόρασης "Πορεία 090", φωτογραφίες από έναν φαλακρό ναυτικό με σκουφί και κάτι ασυρμάτους...


Στα γρήγορα έβγαλα τον δίσκο, τον τοποθέτησα προσεκτικά στο πικ-απ, τον καθάρισα με το βελούδινο βαθύ μπλέ σφουγγαράκι, βούρτσισα την βελόνα με το καθαριστικό και με περισσή (εκ του ...Περισσού, βεβαίως βεβαίως) ευλάβεια την τοποθέτησα στις πρώτες στροφές.

 

Μετά τα κλασσικά και αγαπημένα σκρατς, ακούστηκε η μεθυστική μουσική του Θάνου και η μαγική φωνή του Γιάννη Κούτρα στο Kuro-Siwo... Το πρώτο ταξίδι μου στις μουσικές του Μικρούτσικου και τα ποιήματα του Καββαδία είχε ξεκινήσει...! Πολύ γρήγορα έμαθα όλα τα τραγούδια απέξω και άκουγα τον δίσκο συνέχεια.

 

Όταν πήγα στο γυμνάσιο, ενθουσιάστηκα απίστευτα όταν ένας συμμαθητής μου, που κάναμε παρέα, ήξερε για τον Καββαδία και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου. Είχα βρει κάποιον άλλον της ηλικίας μου για να μπορέσουμε να συζητήσουμε αυτά τα πράγματα..

 

Όταν αργότερα δε, ο Μικρούτσικος δούλεψε με μια άλλη μου αγάπη, τον Δημήτρη Μητροπάνοεκστασιάστηκα. Μόλις κυκλοφόρησε ο δίσκος "Στου αιώνα την παράγκα" πήγαμε και τον αγοράσαμε με την μάνα μου.


Εκπληκτικοί στίχοι από Άλκη Αλκαίο, Κώστα Λαχά και Λένα Νικολακοπούλου, υπέροχη μουσική Θάνου Μικρούτσικου και ανεπανάληπτη ερμηνεία του αγαπημένου μου Μητροπάνου.


Τι να πρωτοθυμηθώ; Θα κόψω το κεφάλι σου, Κόσμε μου γινες πληγή, Λούνα Πάρκ;;; Μια παλιά φωτογραφία, ο Τυμβωρύχος, Πάντα γελαστοί;;; Πατησίων και παραμυθιού γωνία, τα πλοία των ερώτων ή την Ρόζα;;; 


Ειδικά, με ξετρέλαινε, στο "Σαν πλανόδιο Τσίρκο" η στροφή:



"Ελλάδα Βέμπο μου και Μαίρυλιν Μονρόε



Ελλάδα Ελύτη μου και Έντγκαρ Άλλαν Πόε



Ελλάδα μάγισσα παρθένα και τροτέζα μου



Ελλάδα Τούμπα Αλκαζάρ και Καλογρέζα μου".


Χοροπηδούσα, χαμένος στην μαγεία των στίχων, της μουσικής και της φωνής του Δημήτρη, απο τον καναπέ στο τραπεζάκι του σαλονιού και τούμπαλιν, με τέζα τον ήχο...


Στο Πανεπιστήμιο είχα να κάνω μια εργασία για τα ταξίδια και το μυαλό μου πήγε κατευθείαν στον Μικρούτσικο και στον Καββαδία. Ήταν η μία και μοναδική φορά που πήγα στην βιβλιοθήκη της Α.Σ.Κ.Τ. για να μελετήσω τα ποήματα του "Κόλλια". Ήταν η μία και μοναδική φορά που πήγα σε κεντρικό δισκοπωλείο να αγοράσω CD. Αυτό με τις "Γραμμές των Οριζόντων".


Και διευρύνθηκαν περισσότερο οι γνώσεις μου για τα έργα του Θάνου και του Νίκου. Τελικά η εργασία μου πήρε άλλη κατεύθυνση αλλά η εμπειρία μου εμπλουτίστηκε.


Πριν μερικά χρόνια έμαθα και για τα τραγούδια της λευτεριάς απο έρευνα στο ιντερνετ.

 

Σίγουρα δεν γνωρίζω όλο του το έργο. Αλλα που θα πάει, θα το μάθω ακόμα κι αν αυτός έφυγε.

 

Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία το περασμένο Σάββατο και έσυρε για κείνο το στερνό στου νότου τον σταυρό, ταξίδι...



Ο στίχος γράφει για την Κόρδοβα, το ξέρω, αλλά ποιητική αδεία τον ταίριαξα έτσι. Με παρέσυρε του ταύρου ο Πικάσσο... Και όχι, δεν τους μπέρδεψα τους στίχους. Ξέρω, είναι από δυο διαφορετικά ποιήματα, αλλά ήθελα ντε και σώνει να τα ταιριάξω γιατί το σκίτσο που δημιούργησα για τον Μικρούτσικο εμπεριέχει όλα αυτά. Εμπεριέχει συμβολισμούς, όπως και τα ποιήματα του Καββαδία.


Έβαλα τον Θάνο, αντί να καλπάζει στην πλάτη της θαλάσσης που 'λεγε ο Γουίλλυ, να χορεύει στο φτερό του καρχαρία. Ήθελα να μοιάζει και λίγο με ουρά πιάνου... Έβαλα γοργόνα χωρίς φτερά να κουνάει μαντίλι αποχαιρετισμού, μα φουστάνι στη στεριά δεν έβαλα πιστός στον στίχο...


Ζωγράφισα και το καραβάκι από το εξώφυλλο από τις "γραμμές των οριζόντων". Και έκανα τις νότες από τα θαυματουργά δάχτυλα του Μικρούτσικου να ταξιδεύουν, προπομποί, προς τον μακρυνό σταυρό του νότου, οπου και εκείνος για 'κει έδινε σήμα στον καρχαρία με την γνωστή κίνηση του χεριού του όπως στις συναυλίες.

Αν θέλεις να βλέπεις περισσότερη δουλειά μου που δεν ανεβαίνει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram



Επειδή λαμβάνω καθημερινά DM  στο instagram για τα υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιώ για τις γελοιογραφίες και τις καρικατούρες μου, τα έχω συγκεντρώσει παρακάτω:


tags: «Έφυγε» ο Θάνος Μικρούτσικος, Ο Θάνος Μικρούτσικος «έφυγε» όπως έζησε, μαχόμενος, Η Ελλάδα αποχαιρέτησε το Θάνο Μικρούτσικο, Θάνος Μικρούτσικος: Το τελευταίο αντίο, Κηδεία Θάνου Μικρούτσικου: Συντετριμμένος ο αδερφός του, Θάνος Μικρούτσικος: Το συγκινητικό 'αντίο' του αδελφού του, Θάνος Μικρούτσικος: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του, Συνθέτης, Στιχουργός, Θάνος Μικρούτσικος, Τον Θάνο Μικρούτσικο τον αφήνεις να λέει ιστορίες, Θάνος Μικρούτσικος: «Κράτησε μου ζεστό το πιάνο για όταν θα ξανασυναντηθούμε» -Συγκλόνισαν τα λόγια της κόρης του, Αλεξάνδρας, Θάνος Μικρούτσικος: Η σορός του θα αποτεφρωθεί, Πέθανε ο Θάνος Μικρούτσικος,Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, έγχρωμη γελοιογραφία, σκίτσο, σκίτσα, του Πάνου Ιατρίδη, σκίτσο του Πάνου Ιατρίδη, γελοιογραφία του Πάνου Ιατρίδη, Πάνος Ιατρίδης, IaTriDis, cartoon, caricature, political cartoon, political cartoonist, greek cartoonist, myxalandri
Η Αλβανία θρηνεί 50 νεκρούς από το σεισμό - Τέλος οι επιχειρήσεις διάσωσης

Post a Comment