Η μόλυνση του περιβάλλοντος θα μας γυρίσει ...μπούμερανγκ
Οι μεγάλες φωτιές στην Αυστραλία μαίνονται παρόλο που τις τελευταίες μέρες η πολυπόθητη βροχή κατέφθασε βοηθώντας το έργο της πυροσβεστικής. Η αναμονή των βροχοπτώσεων, αυτήν την εποχή στην μακρινή ήπειρο, ήταν ελπιδοφόρα γιατί θα ήταν η μόνη λύση στην κατάσβεση των πυρκαγιών. 

i molinsi tou perivallontos tha mas girisei mpoumerangk eghrwmi geloiografia
μπουμερανγκ

Ωστόσο η κλιματική αλλαγή  δημιουργεί μακρόχρονες ξηρασίες και έπειτα βαριές, έντονες και απότομες καταιγίδες που όπως μπορείς να μάθεις από τις ειδήσεις, έχουν προκαλέσει ήδη πλημμύρες στην Αυστραλία. Μιας και μιλάμε για ήπειρο, η Αυστραλία έχει μια τεράστια έκταση. Στα βόρεια παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα ενώ στα νότια οι φωτιές κατακαίουν ακόμη χλωρίδα και πανίδα. 

Η μόλυνση του περιβάλλοντος θα μας γυρίσει ...μπούμερανγκ

Η κλιματική αλλαγή βέβαια είναι αποτέλεσμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο που στο τέλος θα μας γυρίσει "μπούμερανγκ". Γι αυτό και εμπνεύστηκα την παραπάνω έγχρωμη γελοιογραφία με αφορμή τις φωτιές στην Αυστραλία  αλλά και το εργαλείο κυνηγιού, κατά την αρχαιότητα, που πλέον έχει εξελιχθεί σε εθνικό σπορ της Αυστραλίας και σήμα κατατεθέν της.

Το να πετάμε σκουπίδια όπου βρούμε, να μολύνουμε τα νερά, να μην κάνουμε ανακύκλωση ή να μολύνουμε τον αέρα με καυσαέρια και άλλα ανθυγιεινά αέρια, γρήγορα γρήγορα εν τέλει, αλλάζουμε την ομαλή λειτουργία του πλανήτη που εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια υπάρχει και λειτουργεί με φυσιολογικό τρόπο.

Από την βιομηχανική επανάσταση έως σήμερα έχουν περάσει περίπου μόνο δυόμιση αιώνες και έχουμε καταφέρει στο περιβάλλον τέτοιο απότομο πλήγμα που λογικό είναι και αυτό να αντιδρά βίαια. Οι εποχές έχουν χαθεί. Οι μεγάλες ξηρασίες που ακολουθούνται από έντονες βροχοπτώσεις και το λιώσιμο των πάγων είναι μερικά από τα κακά αποτελέσματα που έχει επιφέρει ο σύγχρονος άνθρωπος στην φύση.

Καλές και όμορφες και εύκολες οι ανέσεις που απολαμβάνουμε όλοι μας, εξ'αιτίας της βιομηχανίας και της τεχνολογίας αλλά θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου, "μικροί" και "μεγάλοι", πως αυτές δεν θα πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με την υγεία του πλανήτη μας. Γιατί ότι κακό κάνουμε σήμερα θα το πληρώσουμε αύριο. Και αν όχι εμείς, θα το πληρώσουν τα παιδιά μας τα εγγόνια μας και οι επόμενες γενιές.

Ας προσπαθήσουμε να μην είμαστε εγωιστές...!


Έγχρωμη γελοιογραφία με αφορμή την είδηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία. Δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 από τον Πάνο Ιατρίδη.


Αν σου άρεσε, δες ακόμα μια γελοιογραφία για τις φωτιές

Post a Comment