Φονικό στα Ανώγεια: Καλομοίρης ή ...κακομοίρης
foniko sta anwgeia kalomoiris i kakomoiris eghrwmh geloiografia efimerida patris
Δες ολόκληρη την γελοιογραφία στο τέλος του άρθρου

Δεν μας φτάνει ο Κορονοϊός, που στέλνει χιλιάδες ανθρώπους στον άλλο κόσμο, πρέπει να τρωγόμαστε και μεταξύ μας...

Και μπορεί εδώ, στην Ελλάδα, να μην θρηνήσαμε εκατόμβες νεκρών από τον covid 19, όπως σε άλλες χώρες, αλλά ξέρουμε χωρίς ιούς και αηδίες πως να ξεκάνει ο ένας τον άλλο.

Εμείς θρηνούμε κάθε χρόνο. Από τροχαία ατυχήματα και από εγκλήματα. Θα μου πεις τι διαφορά έχουν αυτά τα δυο και θα σου πω καμία. Διότι ο διάολος σπανίως βάζει το ποδάρι του.

Το δικό μας το ποδάρι βάζουμε τσίτα στο γκάζι και τη δική μας τη χερούκλα σηκώνουμε, πότε σκέτη και πότε οπλισμένη και όποιον πάρει ο χάρος. Και παίρνει πολλούς συνήθως γιατί το θανατικό με την βλακεία είναι ομαδικό άθλημα.

foniko sta anwgeia kalomoiris i kakomoiris eghrwmh geloiografia efimerida patris
Δημοσιεύτηκε στην καθημερινή πρωινή εφημερίδα του Ηρακλείου "Πατρίς" στις 14 Μαΐου 2020

Αφορμή για την σημερινή έγχρωμη γελοιογραφία είναι το διπλό φονικό στα Ανώγεια της Κρήτης.

Γενικά έχουμε πολλά θεματάκια ακόμη με τα όπλα σε όλη την Ελλάδα.

Εντάξει παιδιά! Τους Τούρκους τους διώξαμε, το ίδιο και τους Γερμανούς. Εντάξει, η Βάρκιζα δεν μας καλοάρεσε αλλά οι συμφωνίες είναι συμφωνίες. Εκεί φαίνεται ο "άντρας". Όχι να μοστράρει το κουμπούρι του. Έχουμε βέβαια και τους Χρυσαυγίτες  που τα ποστάρουν με χαραγμένα ό,τι να 'ναι σύμβολα στις λαβές. Αυτοί βέβαια  είναι "κουμπούρες" αλλά παραμένουν επικίνδυνοι.

Έζησα δυο χρόνια γεμάτα στην Κρήτη. Μια φορά είδα με τα μάτια μου να βγαίνει όπλο σε κάτι βαφτίσια και τρόμαξα. Μερικές φορές ακόμη, άκουσα μέσα στη νύχτα μπαλωθιές από γλέντι κάποιου γάμου.

Γενικά, δεν μου ακούγεται ευχάριστα ο ήχος  ενός πραγματικού όπλου. Ούτε και η εικόνα του με ενθουσιάζει πλέον, ασχέτως που σαν αγοράκι κι εγώ έπαιζα με όπλα που μου αγόραζαν σπανίως οι γονείς μου ή που κατασκεύαζα από ξύλα μόνος μου.

Τα όπλα είναι για συγκεκριμένα επαγγέλματα και για συγκεκριμένη χρήση. Γι αυτό άλλωστε χρειάζεται και άδεια για να είσαι νόμιμος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως γυρνάς με την άδεια παραμάσχαλα από δω και από κει ¨καθαρίζοντας" κόσμο. Μόνο ο Τζέιμς Μποντ το κάνει, γιατί έχει άδεια και γι αυτό.

Δεν θυμάμαι συχνά κάποιος να κάνει φόνο, αλλά να είναι σε νόμιμη άμυνα και να έχει άδεια για το όπλο του ταυτόχρονα.

 

Φονικό στα Ανώγεια: Καλομοίρης ή ...κακομοίρης

Για το φονικό στην Κρήτη δεν ξέρουμε πολλά. Θα μάθουμε όμως. Θα μάθουμε, πως οι άνθρωποι για το τίποτα αρπάζουν την πιστόλα και διαλύουν οικογένειες. Τα έχουμε ξαναζήσει αυτά πάλι και πάλι και μυαλό δεν βάζουμε.

Πόσες και πόσες φορές δεν ακούσαμε για τέτοιου είδους δολοφονίες;;; Για οικονομικούς λόγους, για τα χωράφια, για το νερό για τα οζά, για τη γκόμενα, για ναρκωτικά, για νονούς της νύχτας για τη ρημάδα τη μα...κία που δέρνει τον εγκέφαλο;;;

Και δεν λέω, γίνονται και ατυχήματα. "Το γεμίζει ο διάολος" έλεγε ο βοσκός ο μπαρπμα-Γιώργης  που τον συνέδραμα στη βοσκή τα καλοκαίρια. 
Όταν του μοστράριζα το ψεύτικο πιστολάκι μου, το παραμέριζε στην άκρη να μη τον στοχεύω.
Με κόπο είχα βγάλει το πορτοκαλί πώμα από την κάνη για να είναι λίγο αληθοφανές το "σιδερικό" μου.  

Ο κυνηγός ναι, μπορεί να πάθει ατύχημα. Μπορεί να τον περάσει το ελάφι για κυνηγό, εκεί πίσω από τους θάμνους και να του χυμίξει με τα κέρατα του. Και τελικά να αποδειχθεί πως ήταν απλά ένας άνθρωπος με ένα δίκαννο...

Αλλά και πάλι. Τα όπλα έχουν ασφάλεια, πρέπει να τα έχεις λυμένα, αδειανά... Κανονισμοί υπάρχουν, αλλά όπως και σε τόσα άλλα κανείς δεν τους τηρεί.

Για εμένα δύο είναι τα όπλα που μπορεί να χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να επιλύει τα προβλήματα του: Ο λόγος και η πένα. 
Και δεν εννοώ να πάρεις την πένα και να του την καρφώσεις τ' αλλουνού. Τι θαρρείς δηλαδή; Πως η γλώσσα είναι πληρωμένος δολοφόνος και τσακίζει κόκκαλα;

Εκεί βρίσκεται η "μαγκιά" αν το θες.
Ο λόγος, ο προφορικός και ο γραπτός. Αυτός αλλάζει τον νου του κάθε ανθρώπου ή τον πλάθει από τα γενοφάσκια του.

Είπαμε: "Ο Μανόλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγια και ο IaTriDis με πενάκι κάνει καλό σκιτσάκι"

"...και αυτό δεν είναι μαντινάδα, παρά μια δικιά μου εξυπνάδα".




Έγχρωμη γελοιογραφία με αφορμή την είδηση για το διπλό φονικό στα Ανώγεια της Κρήτης. Δημιουργήθηκε από τον Πάνο Ιατρίδη  και δημοσιεύτηκε στην καθημερινή πρωινή εφημερίδα του Ηρακλείου "Πατρίς" στις 14 Μαΐου 2020



Αν σου άρεσε, μπορείς να δεις ακόμη μια έγχρωμη γελοιογραφία για την Κρήτη

Post a Comment