ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Τι κρύβει η νέα τροπολογία της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως
apokaliptiko ti krivei i nea tropologia tis ipourgou paideias nikis keramews aspromauri geloiografia
Δες ολόκληρη την γελοιογραφία στο τέλος του άρθρου.


Ξεκινάνε πάλι τα σχολεία σιγά σιγά. Πρώτοι και καλύτεροι οι υποψήφιοι για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Ύστερα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση


Αρχικά είχα τη γνώμη πως αυτό δεν ήταν ανάγκη να συμβεί σε αυτό το σχολικό έτος καθότι, καλοκαιράκι πλησιάζει και προέχει η ζωή και η υγεία όλων στην σχολική κοινότητα. Άλλωστε, το νερό μπήκε στ' αυλάκι και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτουργεί πλέον.

Κάποιος θα πει βέβαια ότι δεν μπορούν όλοι οι μαθητές να παρακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν μαθητές από φτωχές οικογένειες που δεν έχουν υπολογιστές ή κινητά ή tablet ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

Και επειδή ένα ποσοστό δεν μπορεί δηλαδή, να μην την κάνουμε καθόλου; Τι είδους αντίληψη είναι αυτή και γιατί τόση γκρίνια;

Το Υπουργείο Παιδείας μέρα με την ημέρα από την αρχή αυτής της κρίσης, έδωσε ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλους. Μπορούσες να παρακολουθήσεις σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ακόμη και με τηλεφωνική συνδιάλεξη μόνο. 

Κατόπιν, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έδωσε δωρεάν ίντερνετ για είσοδο σε πλατφόρμες εκπαίδευσης του υπουργείου.

apokaliptiko ti krivei i nea tropologia tis ipourgou paideias nikis keramews aspromauri geloiografia


Ξέρω ξέρω! Αυτό το "ιδιωτικές" χτυπάει τον ευαίσθητο κάλο σας. Δεν πειράζει. Και οι ιδιώτες ταΐζουν  απλούς, καθημερινούς ανθρώπους που  δουλεύουν εκεί και δεν έχουν τις πολυτέλειες του Δημοσίου.

Α, μέχρι και τρομολαγνικά σενάρια άκουσα από συναδέλφους εκπαιδευτικούς ότι θα μας περικόψουν τους μισθούς...

Γκρίνια και για τις πλατφόρμες της ασύγχρονης εκπαίδευσης από την πρώτη βδομάδα. "Σέρνονται, δεν δουλεύουν καλά, όλο μας πετάει έξω, δουλεύουμε τη νύχτα και άλλα τέτοια πολλά".

Μα πες μου, πόσο λογικό να συμβαίνει αυτό όταν κάθε μέρα διπλασιάζονταν ή και τριπλασιάζονταν οι χρήστες; Μαθητές και εκπαιδευτικοί εγγράφονταν κατά χιλιάδες για να μπορέσουν να συνεχίσουν να έχουν επαφή με τα μαθήματα και την καθημερινή "ρουτίνα".

Όσοι ξέρουν ελάχιστα για το internet, θα έπρεπε να το γνωρίζουν αυτό και να μην γεμίσουν με άγχος τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Τα Facebook, τα instagram, τα zoom και τα skype τα παίζουμε στα δάχτυλα. Η e-class, η e-me και η webex όμως μας βραχυκύκλωσε.

Και όλα αυτά την στιγμή που η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως έχει διαμηνύσει ότι τίποτα από αυτά δεν είναι υποχρεωτικό.

Ναι, είμαι 36 χρονών και δεν μεγάλωσα με τεχνολογία. Έζησα κι εγώ την αλλαγή και όχι μόνο αυτή του ΠΑΣΟΚ. Πρόλαβα το τηλέφωνο με τις τρύπες στο καντράν. Λοιδόρησα τον πατέρα μου όταν πήρε το πρώτο κινητό του. Μια παντόφλα να με το συμπάθειο. Έκατσα όμως και του το έμαθα. 

Διέβλεψα ως μαθητής γυμνασίου ότι οι υπολογιστές είναι το μέλλον και έπρηξα τους γονείς μου να μου αγοράσουν. Καταλάβαινα την οικονομική τους δυσκολία, αλλά έβλεπα στο μάθημα πληροφορικής τους συμμαθητές μου, σχεδόν όλους, να έχουν μία εξοικείωση γιατί στο σπίτι υπήρχε υπολογιστής.

Και η λύση βρέθηκε: Ο παππούς, έσκασε για το εγγόνι του 300.000 δρχ. Μια επένδυση για το μέλλον. Και μπορώ να σου πω οτι απέδωσε.

Τι κρύβει η νέα τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας;


Και τώρα νέο φρούτο. Νέα γκρίνια. Νέος λόγος να εξεγερθούμε. Όχι κάμερες στα σχολεία είναι το νέο σύνθημα και ετοιμάζονται πάλι διαδηλώσεις.

Και απορώ! Εκπαιδευτικοί είμαστε που να πάρει, ελληνικά ξέρουμε να διαβάζουμε. Τι δεν καταλαβαίνεις συνάδελφε από την φράση: 

Με την τροπολογία που ψηφίστηκε, ορίζεται η δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές που συμμετέχουν εξ αποστάσεως, σε περίπτωση επιδημικής νόσου.

Η δυνατότητα, λέμε...! Αν θέλεις. Και μόνο σε περίπτωση επιδημικής νόσου. Ξεκάθαρα.

Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα. Ότι έκανες στην webex μέχρι τώρα, θα κάνεις και στην τάξη. 

Στο κάτω κάτω είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, που άλλη δεν θα υπάρξει, να δείξουμε τι αξίζουμε και τι δουλειά κάνουμε στην τάξη. Για να κλείσουν μια και καλή όλα τα στόματα που κράζουν καθημερινά επί δεκαετίες ότι οι εκπαιδευτικοί κάθονται.

Τι φοβόμαστε;

Μη μας σηκώσει το δάχτυλο ο συνδικαλισμός μας; Λες και έκανε τίποτα τόσα χρόνια; Άσε και έχω πολλά ράμματα για τη γούνα όλων αυτών που πραγματικά δεν πατάνε στην τάξη για να μας αφυπνίζουν ταξικά. 

Εγώ  είδα  τον συνδικαλισμό από κοντά. Ξεφοβήθηκε πια το μάτι μου.

Τα παιδιά ρωτούν γιατί επιστρέφουν στο σχολείο και η Νίκη Κεραμέως τους απαντά. Ένα λογοπαίγνιο με το επίθετο της υπουργού και ένα σχόλιο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση εκτός και εντός τάξης συνθέτουν την ασπρόμαυρη γελοιογραφία της ημέρας.


Ασπρόμαυρη γελοιογραφία με αφορμή την είδηση για το άνοιγμα των σχολείων τον Μάιο του 2020 από τον Πάνο Ιατρίδη



Αν σου άρεσε, μπορείς να δεις ακόμη μια σατιρική  γελοιογραφία για την παιδεία: Κουρά...κης

Post a Comment